Proiectul de strategie post aderare a fost publicat

Proiectul de strategie post aderare a fost publicat

0 281

La sfarsitul anului trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis partidelor parlamentare spre dezbatere proiectul de strategie post aderare.


Documentul propune un model de dezvoltare pe care sa-l urmeze Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana si masurile care trebuie luate pana in 2013 pentru a depasi dificultatile intampinate pana acum. De mai multe ori, presedintele Traian Basescu a criticat guvernul pentru ca nu a elaborat la timp acest document, care a fost folosit si in disputele politice dintre partidele parlamentare.


?


Strategia post aderare a fost coordonata de Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii pana la sarsitul lui 2006, de la 1 ianuarie 2007, Comisar European pentru multilingvism. „Strategia pune problema daca Romania va fi de partea statelor care sustin reformarea politica a Uniunii Europene, sau de partea celor care doresc o uniune in principal economica si ce fel de model de dezvoltare va avea Romania. Modelul propus este cel mixt, care prevede dezvoltarea infrastructurii si o mai buna folosire a resurselor umane” a explicat Leonard Orban.


?


Documentul propune o serie de masuri pe domenii. Rolul statului va fi sa sustina dezvoltarea infrastructurii capabila sa stimuleze dezvoltarea domeniilor economice de viitor.


La capitolul transporturi, prioritatea va fi racordarea Romaniei la reteaua de autostrazi europene. Apoi banii vor fi alocati pentru modernizarea soselelor care leaga intre ele regiunile tarii.


In domeniul energiei, documentul propune terminarea reactoarelor 2, 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda si diversificarea surselor de energie. Concret, e vorba de includerea Romaniei in proiectul Nabucco, de tranzitare a gazelor naturale dinspre Marea Caspica spre Europa occidentala si terminarea constructiei conductei de transport titei Trieste – Constanta.


Documentul mai propune masurile de adoptare a monedei euro pana in 2012 si continuarea reducerii inflatiei.


La capitolul agricultura se propune trecerea de la fermele mici, care asigurau taranilor traiul de la o zi la alta, la ferme mari care sa foloseasca tehnologii moderne.


Pentru reducerea numarului prea mare de oameni care lucreaza in agricultura, documentul propune dezvoltarea sectorului de servicii la sate, mai ales agroturismul, mica industrie sau artizanatul.


?


Proiectul de strategie prevede ca Romania ca stat membru al Uniunii Europene, va propune initiative proprii, ca de exemplu modelul considerat de succes al integrarii minoritatilor etnice. Bucurestiul va sustine in continuare un buget european mare pentru capitolul politici agricole comune, si asta pentru ca va beneficia de fonduri pentru dezvoltarea rurala. Romania va propune o politica energetica unica la nivel european si amanarea urmatorului val de extindere a Uniunii, pentru a beneficia cat mai mult de fondurile pentru noile state membre.


?


Cat priveste prioritatile imediate, ca sa scape de imaginea negativa de acum, Romania va incerca sa-si defineasca o noua identitate si sa-si creeze o noua imagine, bazata pe patrimoniul cultural bogat, pe frumusetile naturale, pe succesele din sport si pe contributia la securitatea regionala.

Domeniile de viitor in viziunea autorilor strategiei sunt agricultura ecologica, agroturismul, industria vinului, productia de mobila si industria farmaceutica naturista.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.