Proiectul Nabucco sub evaluare internationala
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si IFC, divizia financiara a Bancii Mondiale, au demarat procesul de evaluare a proiectului Nabucco. In acest sens, cele trei institutii financiare internationale au semnat, luni, impreuna cu actionarii Nabucco o scrisoare de mandat. Evaluarea este o etapa necesara in obtinerea unui potential pachet de finantare de pana la 4 miliarde de euro.
Scrisoarea de mandat formalizeaza conditiile in care cele trei institutii vor derula evaluarea proiectului Nabucco si ofera un indiciu privind potentialul nivel de finantare. De asemenea, documentul stabileste activitatile necesare inainte ca decizia finala de investitie sa poata fi luata.
„Potentialul pachet de finantare va fi alcatuit din pana la 2 miliarde de euro de la BEI, pana la 1,2 miliarde de euro de la BERD (pana la 600 milioane de euro pentru contul BERD si pana la 600 milioane euro care urmeaza sa fie sindicalizate catre bancile comerciale) si pana la 800 de milioane euro de la IFC (pana la 400 milioane euro pentru contul IFC si pana la 400 milioane euro care urmeaza sa fie sindicalizate catre bancile comerciale)”, se arata intr-un comunicat al NABUCCO Gas Pipeline.
Dupa finalizarea evaluarii, finantarea va fi nevoie sa fie aprobata de catre organismele relevante ale fiecarei IFI. Agentiile de asigurare a creditelor de export si bancile internationale sunt asteptate sa inceapa evaluarea proiectului Nabucco imediat dupa cea a IFI. Angajamentele din partea potentialilor creditori sunt preconizate pentru 2011.
Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale, regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
Actionarii Nabucco sunt: Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) si Transgaz (Romania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili pentru negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.
Uniunea Europeana isi propune, prin realizarea acestui proiect, sa asigure securitatea aprovizionarii cu gaze naturale pentru tarile membre si sa reduca dependenta de importurile din Rusia.
Nabucco este considerat un rival al gazoductului anuntat de Rusia, South Stream, proiect in care Bulgaria este deja inclusa. Bucurestiul a anuntat in mai multe randuri ca este si el interesat sa participe la realizarea acestui proiect.
Nabucco urmeaza sa primeasca unda verde inainte de finalul anului 2010, declara in luna martie comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Acesta a mai spus ca Nabucco este mai mult o viziune mareata de viitor decat o prioritate a CE.