Proiectul Rosia Montana, dezbatere internationala cu proteste locale

Proiectul Rosia Montana, dezbatere internationala cu proteste locale

0 392

Experti in macroeconomie si finante din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania s-au reunit, joi, la Bucuresti, pentru a dezbate in detaliu impactul pe termen lung al proiectului minier de la Rosia Montana asupra economiei romanesti.
Conform studiilor realizate de acesti specialisti, cu experienta in domeniul consultantei economice, investitiilor, dar si fiscalitatii miniere, Proiectul Rosia Montana va genera, direct si indirect, 19 miliarde de dolari in economia Romaniei, datorita efectului de multiplicare.
Expertii care au participat la intalnirea de la Bucuresti sunt: James Otto, expert american in fiscalitate miniera, Alan Roe, director si economist-sef, macroeconomie si finante, Oxford Policy Management din Marea Britanie, Alex Burger, consilier strategic in cadrul ONG-ului american TechnoServe Extractive Enterprises Partnerships, Moise Achim, rector, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, si Sorin Berchimi, presedintele Consiliului de Administratie si director general al Institutului de Proiectari Miniere IPROMIN.
Lista a fost completata de Joel Bell, fost consilier economic al primului-Ministru al Canadei si consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Raportul realizat de Oxford Policy Management, sub coordonarea lui Alan Roe, economist sef, subliniaza importanta proiectului pentru economia romaneasca, in special in contextul actualei crize economice.
“Impactul economic direct al proiectului Rosia Montana asupra cheltuielilor facute in Romania, asupra veniturilor la bugetul de stat, asupra balantei de plati si asupra nivelului de ocupare a fortei de munca este semnificativ”, apreciaza Alan Roe.
„De asemenea, proiectul poate stimula o serie de efecte de multiplicare astfel incat, pe intreaga sa durata de viata, sa aduca Romaniei o crestere potentiala a PIB-ului de 19 miliarde de dolari, circa 3.000 de locuri de munca precum si o contributie substantiala la veniturile din schimburi comerciale – iar toate acestea nu ar fi posibile in absenta proiectului minier”, precizeaza expertul britanic, adaugand ca aceste beneficii vin intr-un moment cand Romania trebuie sa faca fata unor dificultati economice majore.
Evenimentul de la Bucuresti este organizat de Links Associates, in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Imin fata hotelului Marriott, locul in care se desfasura luxoasa dezbatre (participantii au primit memory stick-uri in forma de lingou de aur) activistii te invitau sa gusti un pahar simbolic cu cianura.
Fiecare “secventa” participanta la evenimentul de joi si-a vazut de treaba unii cu dezbaterea ceilalti cu protestele. In ce priveste proiectul acesta, cu toate protestele inclusiv cele de la Budapesta, avanseaza lent si sigur (s-a restartat obtinerea autorizatiei) spre realizare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.