Proiectul Rosia Montana scoate romanii in strada si face agenda Parlamentului si...

Proiectul Rosia Montana scoate romanii in strada si face agenda Parlamentului si Guvernului

0 179
 
Evolutia celor implicati in tot ce inseamna Proiectul Rosia Montana a fost extreme de consistent la acest sfarsit de saptamana. Autoritati, mineri sau protestatarii, pro sau contra, au avut o prezenta consistenta ce pare a fi un varf al actiunilor dedicate unor solutii care sa tina cont atat de interesele nationale, interesele locale (locuri de munca)  sau protectia mediului.
In continuare secretul privind viitoare exploatare este ferecat sub acoperirea unor hotarari judecatoresti. Åžeful Executivului nu a putut să precizeze care este suprafaÅ£a exploatării Gold Corporation la RoÅŸia Montană, motivând că acele informaÅ£ii sunt la AgenÅ£ia de Resurse Minerale: "în lipsa unei alte hotărâri judecătoreÅŸti, practic, licenÅ£a rămâne secretizată, conform legilor româneÅŸti". Se promite ca parlamentarii vor avea acces la informaÅ£ii, asigurări date de premierul Ponta.
Va reamintin ca un grup de minerii se blocaseră miercuri în galeria Cătălina-MonuleÅŸti, în semn de protest faţă de eventuala respingere a proiectului de exploatare. Cei 33 de mineri care se blocaseră au ieÅŸit la suprafaţă duminică seară după o discuÅ£ie cu premierul Victor Ponta, care le-a promis că membrii comisiei speciale care va fi constituită în Parlament vor veni ÅŸi ei la faÅ£a locului.
In prezent la RMGC lucrează aproximativ 500 de oameni, majoritatea din RoÅŸia Montană ÅŸi împrejurimi, aceÅŸtia fiind angajaÅ£i pe perioadă determinată, respectiv trei luni. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata ÅŸomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul Eugen Furdui. La zi, din surse locale, rata ÅŸomajului în comuna RoÅŸia Montană, care numără 3.000 de locuitori, somajul este de circa 20%, iar de de ajutoare sociale beneficiază între putin peste 100 familii.
 
Victor Ponta: Comisia specială pentru Roşia Montană este soluţia corectă
USL, care s-a bagat in seam ape un joc politic de doi bani, a decis până la urmă să înfiinÅ£eze o comisie parlamentară specială pentru proiectul de la RoÅŸia Montană pentru că este soluÅ£ia corectă în acest caz, a afirmat duminică seară premierul Victor Ponta.
"Nu poÅ£i sa dai un vot pe un criteriu politic la ceva ce Å£ine de un proiect foarte, foarte, foarte tehnic. Când spun tehnic, mă refer atât la investiÅ£ii, la protecÅ£ia mediului, la redevenÅ£e. De exemplu, domnul Vosganian vă poate detalia că e vorba de un proiect extrem de tehnic, ÅŸi atunci nu dai voturi politice, ci dai voturi după ce asculÅ£i ÅŸi pui în balanţă toate lucrurile pentru ÅŸi contra", a declarat premierul Victor Ponta, la un post de televiziune. "Tot ceea ce vor cere parlamentarii pentru a lua o decizie în cunoÅŸtinţă de cauză se va pune la dispoziÅ£ie; dacă e vorba de documente cu caracter confidenÅ£ial, parlamentarii au dreptul să aibă acces la documente cu caracter confidenÅ£ial, evident, cu obligaÅ£ia de a le păstra acest caracter", a adăugat premierul Victor Ponta.  
Ce zice atotstiitorul Băsescu
Traian Băsescu a afirmat, la Å¢ebea (unde a fost fluierat si hudiut), că actul normativ privind exploatarea zăcământului de la RoÅŸia Montană va fi respins de Curtea ConstituÅ£ională ''în mod categoric'' deoarece "nu e legal să stabileÅŸti o firmă care face o exploatare prin lege".
"Marea problemă este că după ce se va face o lungă dezbatere în parlament se va constata că e o lege neconstituÅ£ională indiferent care este rezultatul ei. Pentru că nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă", a declarat, duminică, Traian Băsescu. El a spus că legea minelor trebuia modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin lege în parlament. Băsescu a opinat că "să faci prin lege exproprieri de interes public unde este capital majoritar privat, asta e strigător la cer", si că el vrea să fie "corect în toată povestea asta".
 
Analişti politici despre demersul premierului faţă de minerii de la Roşia Montană
Mirel Palada, Cristian Tudor Popescu ÅŸi Bogdan Chireac au apreciat, duminică seară, demersul premierului Victor Ponta de a merge la RoÅŸia Montană, la galeria Cătălina-MonuleÅŸti, unde 33 de mineri au fost blocaÅ£i în subteran, ÅŸi spun că acÅ£iunea premierului reprezintă un gest de normalitate ÅŸi responsabilitate.
Cristian Tudor Popescu subliniază că acÅ£iunea premierului "reprezintă un capital de autoritate important pe care îl primeÅŸte Victor Ponta. S-a dus ÅŸi a rezolvat, a zis că îi scoate ÅŸi i-a scos".
Mirel Palada, analistul politic, sustine: "Este un gest de normalitate ÅŸi responsabilitate. Premierul s-a dus acolo ca să îi convingă să nu facă un gest extrem, regretabil. În momentul de faţă oamenii din mină erau cei mai importanÅ£i. În al doilea rând, oamenii au avut încredere în premier, altfel nu ieÅŸeau de acolo. Dacă nu aveau încredere, nu ieÅŸeau. Să mulÅ£umim că oamenii de acolo au acceptat glasul raÅ£iunii".
Analistul politic Bogdan Chireac afirmă că deplasarea primului-ministru în zonă era absolut necesară, ''se înscrie în fiÅŸa postului său''.
"Important este că Victor Ponta s-a deplasat acolo. Era absolut necesar să facă lucrul acesta. Sunt 33 de oameni blocaÅ£i în subteran de patru zile deja, e o situaÅ£ie tensionată, sunt cazuri sociale. Faptul că primul ministru merge acolo să încerce să oprească o tragedie se înscrie în fiÅŸa postului său. Dacă va reuÅŸi să îi scoată de acolo atunci va fi un punct deosebit în realizările domnului Ponta. Practic, domnul Ponta ar deveni principalul lider politic al ţării. Astăzi rămâne ceva: Traian Băsescu bând palincă în cort ÅŸi Victor Ponta în subteran după ortaci", a spus Chireac.  
 
Se misca si Parlamentul
Birourile Permanente ale Legislativului vor avea marÅ£i o ÅŸedinţă comună în care urmează să fie constituită o comisie specială pentru analizarea proiectului de la RoÅŸia Montană, aÅŸa cum se stabilise iniÅ£ial, procedura de urgenţă pentru votarea proiectului de lege urmând să fie retrasă.
 
Mii de romani protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană
Câteva mii de persoane au protestat duminică seară în BucureÅŸti (official cca 12.000 de protestatari) si in alte orase din tara, faţă de proiectul de la RoÅŸia Montană, pentru a 15-a zi consecutiv.
Filmul evenimentelor intr-o sinteza ARGERPRES, arata ca după-amiază, câteva sute de persoane s-au adunat în centrul BucureÅŸtiului, la PiaÅ£a Universităţii. Oamenii au strigat "Vrem cultură, nu cianură!" ÅŸi au cerut anularea contractului cu compania canadiană. La un moment dat, manifestanÅ£ii s-au amestecat, în faÅ£a Teatrului NaÅ£ional, cu alÅ£i bucureÅŸteni care cereau ca municipalitatea să renunÅ£e la eutanasierea câinilor fără stăpân. În jurul orei 19,00, aproximativ protestatarii au plecat în marÅŸ spre PiaÅ£a Unirii scandând lozinci împotriva exploatării gazelor de ÅŸist.
Spre ora 20,00, manifestanÅ£ii s-au îndreptat spre PiaÅ£a Alba Iulia, flancaÅ£i de jandarmi. Coloana a ajuns în jurul orei 21,00 pe Calea VăcăreÅŸti, iar după o oră ÅŸi jumătate s-a reîntors spre PiaÅ£a Universităţii. Pe parcursul manifestaÅ£iei au avut loc câteva incidente minore între forÅ£ele de ordine ÅŸi cei care se aflau în coloană, dar fără urmări.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru AGERPRES că marÅŸul s-a desfăşurat pe traseul bd. Unirii – bd. Nerva Traian – Timpuri Noi – Tineretului – bd. Åžincai-Universitate ÅŸi că circulaÅ£ia rutieră a fost blocată în zonele pe unde au trecut protestatarii.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.