Promisiuni pentru fermele mici
Romania va sustine stabilirea unei politici specifice pentru femele mici in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos intr-un seminar la Indagra Farm.
“PAC ar trebui sa se adapteze la noile realitati ale UE largite prin stabilirea unor politici specifice pentru fermele mici si prin gasirea unor instrumente de sprijin pentru a putea participa mai activ la aprovizionarea pietei pe fondul cresterii cererii mondiale de produse agricole”, a precizat Ciolos. Acesta considera ca fermele mici din UE – si aici au fost mentinonate nu numai cele din Romania si Polonia ci si din Italia, Spania si Grecia – ar putea contribui la aprovizionarea pietei din UE cu produse proaspete si diverse.
In prezent, in cele 27 de state ale Uniunii Europene circa 75 la suta din ferme detin pana in cinci hectare, 10 la suta au o suprafata situata intre cinci si zece hectare si numai 10 la suta sunt de peste 20 de hectare. Potrivit ministrului Agriculturii, micile exploatatii prezinta o serie de avantaje si anume practica o agricultura extensiva, care desi nu este extrem de performanta, are un impact redus sau chiar favorabil asupra mediului. De asemenea, fermele mici folosesc soiuri si specii cu valoare specifica aparte, contribuind la mentinerea diversitatii si conservarii unor specii si varietati rare.
“Agricultura la scara mica are un rol determinant in aprovizionare pietelor locale asigurand in mare masura autosuficienta colectivitatilor din zona, ceea ce permite comertului profesional sa se concentreze mai bine pe aprovizionarea marilor aglomeratii urbane dar si a pietelor internationale”, a mai aratat oficialul MADR.
Nu in ultimul rand a mai fost mentionat ca beneficiu al agriculturii la scara mica oferta de produse proaspete si de calitate realizate de micile ferme de multe ori dupa metode traditionale, reducand astfel la minimum necesarul de conservare. Potrivit ministrului roman Agriculturii, agricultura la scara mica a fost neglijata sistematic in ultimele decenii, politicile agricole concentrandu-se cu predilectie pe sustinerea productie agricole intensive, care, desi are un rol important in aprovizionarea pietei prezinta si o serie de dezavantaje comparativ cu productia agricola la scara mica, si anume impactul negativ asupra mediului si exploatarea mai putin durabila a resurselor.
In Romania din cele 4 milioane de ferme existente, doar 30.000 sunt de dimensiuni mari.