Proprietarii Castelului Bran, INDIFERENTI fata de starea zidurilor fortificației!

Proprietarii Castelului Bran, INDIFERENTI fata de starea zidurilor fortificației!

0 408

Nu mai comentam cum au ajuns proprietari ai Castelului Bran descedentii familiei de Habsburg (par a fi informatii ca austriecii le-au retras acest titlu) si ai Principesei Ileana a României, am facut-o cu alt prilej, realitatea ramane Camera Deputatilor a votat ca retrocedarea este ilegala. Astazi va relatam despre indiferenta fata de imobilul retrocedat. Degradarea unei zone este confirmata, „pe latura dinspre Moeciu a Castelului Bran a căzut tencuiala și se vede deja cărămida”, spune Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Adrian Gabor, a declarat joi, într-o conferință de presă, că administratorii Castelului Bran sunt pasibili de amendă dacă nu repară unul dintre zidurile fortificației, de pe care a căzut tencuiala și se vede cărămida din secolul al XVII-lea.
„Pe latura dinspre Moeciu a Castelului Bran a căzut tencuiala și se vede deja cărămida din secolul al XVII-lea. Împreună cu arhitectul șef am trimis o adresă la Ministerul Culturii și una la proprietarul Castelului. Proprietarul ne-a dat răspuns că a făcut investiții de mai multe milioane de euro în ultimii ani la Castelul Bran. Am mai făcut încă o adresă, la care așteptăm un răspuns concret, referitor la reparația pe care trebuie să o facă la zidul unde au apărut problemele. Următorul pas va fi o amendă”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Având în vedere că este vorba despre un monument de interes național de categorie A, amenda poate ajunge și la 100.000 de lei, a mai spus Adrian Gabor.bran-10
Si sa retinem, venituri s-au facut. Deci bani doar din exploatarea turistica sunt! Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 630.206 vizitatori, veniturile totale aferente fiind de 16.418.918 lei, în creștere cu 31,39% comparativ cu anul 2014, au precizat pentru AGERPRES administratorii Castelului.

Indiferenta o constanta a mostenitorilor
Cu putin timp in urma poliţiştii îi acuză pe mostenitori că au lăsat în paragină o clădire de patrimoniu, nu castelul din Bran, ci un fost conac boieresc din Moldova, în care a locuit Principesa Ileana a României.
De când a intrat în posesia moștenitorilor, clădirea a fost făcută fărâme. Este vorba de c
onacul de la Poieni, prima proprietate pe care Regele Carol I a cumpărat-o în Moldova. Înconjurat de o pădure de stejar, micul palat avea nouă odăi, două băi și o bucătărie. Întreaga moşie a fost preluată în 2009 de moştenitorii familiei Habsburg şi de atunci a început dezastrul. Clădirea construită în secolul al-XIX-lea a ajuns una cu pământul. Ce nu au furat hoții, au distrus intemperiile. În 2013, când imobilul era încă în picioare, poliţiştii au deschis o anchetă care s-a încheiat cu o simplă amendă de 8.000 de lei. Acum, pe numele lor a fost făcută o nouă plângere penală.
Mai mult se pare ca si primăria Iaşi vrea să îi cheme în instanţă pe moştenitorii conacului, pentru că nu au asigurat paza imobilului şi nici măcar nu și-au plătit taxele și impozitele. Legat de starea conacului un specialist declara: „E aproape ca după un război în care se pierd multe clădiri. Sunt pagube pe timp de pace, dar România pierde, în felul acesta, foarte mult din patrimoniul său istoric”.
Deci, indiferenta este o constanta ce a fost sesizata de autoritatile de la nivelul Judetului Brasov si se i-au masuri.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.