Proprietatea de terenuri agricole in extravilan pe persoana fizica maxim 100 ha

Proprietatea de terenuri agricole in extravilan pe persoana fizica maxim 100 ha

0 208
Romania se afla pe primul loc in topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE (circa 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafetei arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain). Strainii au cumparat pana acum teren agricol in Romania pe firma si in curand o vor putea face si pe persoana fizica.
In acest context a fos elebarat un proiect de lege ce vizeaza achizitia de terenuri de catre straini.
 
"Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha", se arata intr-un proiect de lege publicat de Ministerul Agriculturii.
Pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut  si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea", se mai arata in proiect. Procedura oarecum complicata, necesita si infiintarea unei institutii noi- Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare:
  • Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza Primariei unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.
  • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii – cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la data inregistrarii.
  •  in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor.
  • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
  • Titularii dreptului de preemptiune prevazuti la art.5 trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
  • In cazul in care, in termenul prevazut, mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita
  • Daca in termenul prevazut nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • Verificarea indeplinirii conditiilor legale, prevazute de prezenta lege, de vanzare- cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • in situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti cu respectarea dreptului de preferinta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.