Proprietatile terapeutice ale condimentelor (II)

Proprietatile terapeutice ale condimentelor (II)

0 288

A existat o vreme cand condimentele erau un lux, un indiciu al bunastarii persoanelor care le aveau in casa. Acum se gasesc in orice magazin si sunt folosite de toata lumea. De aceea ar trebui sa stim ca, in afara de gustul lor bun, au si proprietati terapeutice
Din cele mai vechi timpuri, oamenii inveleau carnea in frunzele diverselor plante, pentru a o proteja, asa constatand ca acestea accentuau gustul ei.
Dafinul – in Grecia Antica a fost introdus in alimentatie mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Poate fi folosit in urmatoarele afectiuni – intoxicatii, otravire, digestie grea, raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei, gripa, bronsita, scaderea febrei, combaterea migrenelor.
Ardeiul iute – regleaza circulatia sangelui, fiind folosit ca antiinflamator, este cel mai bun stimulent cardiac. Boiaua de ardei iute, pe langa faptul ca favorizeaza digestia, este buna pentru gargara, constituind un bun remediu contra febrei si gripei. Este tonifiant si ajuta organismul sa invinga boala. Poate fi folosit cu succes in combaterea anxietatii si eliminarea starii de oboseala cronica. Este contraindicata administrarea acestui remediu in caz de inflamatie gastrica sau iritatii stomacale cronice.
Mustar – Sub forma de pulbere sau boabe, mustarul a fost folosit drept condiment inca din Antichitate. Ca medicament, stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste circulatia periferica, amelioreaza crizele de epilepsie, durerile de dinti, contuziile, gatul intepenit, reumatismul, colicile si problemele respiratorii. Baile generale sau numai la picioare sunt folositoare pentru sciatica.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.