Proprietatile terapeutice ale condimentelor (III)
Din cele mai vechi timpuri, oamenii inveleau carnea in frunzele diverselor plante, pentru a o proteja, asa constatand ca acestea accentuau gustul ei.
Mararul – contine o combinatie unica de fitonutrienti care au efect antioxidant pentru organism atunci cand este consumat crud. Tinctura de marar reduce inflamatiile si previne aparitia cancerului, este o sursa excelenta de vitamina C, care are efect antimicrobian direct si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Administrarea unei doze mai crescute de vitamina C este asociata cu scaderea riscului de ateroscleroza, cancer de colon si complicatii ale diabetului, cum ar fi deteriorarea nervilor sau boli de inima. Fiind o foarte buna sursa de fibre, ajuta la reducerea colesterolului din sange si regleaza tensiunea arteriala.
Busuiocul – elimina gazele si viermii intestinali, trateaza tusea, calmeaza durerile de cap. Planta este folosita in medicina datorita continutului de uleiuri esentiale. In cataplasme se foloseste pentru piscaturile de insecte, acnee si herpes, gargara sau clatirea gurii pentru afte, ca baie de plante pentru energizare.
Patrunjelul – un adevarat campion al sanatatii, medicament cu valente multiple, de o valoare nepretuita, a carui consumare sub diferite forme vindeca numeroase afectiuni, de la durerea de dinti pana la bolile reumatice, anemii si cancer. Consumat zilnic, patrunjelul verde este un factor de intinerire, stimuleaza fertilitatea, este antireumatic si anticancerigen, fiind recomandat si in tratarea tuturor bolilor de nervi.
Piperul – boabele de piper, intregi sau macinate, nu lipsesc din aproape nicio mancare din bucataria romaneasca. Piperul ca atare, dar si uleiul esential de piper activeaza digestia, are efect antibacterian, carminativ (elimina balonarea), stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. In anotimpul rece, ajuta organismul in lupta impotriva virusilor.
S.M.