Protest si in justitia brasoveana
Nemultumiti de deciziile ciudate si luate cu furca de Executiv, si cei din justitia brasoveana s-au „rasculat”, cum s-a intamplat in toata tara.
Astfel, incepând de ieri, si activitatea judecatorilor de la Tribunalul Brasov se va desfasura la minimum necesar, initiativa discutata si hotarata la Adunarea Generala a Judecatorilor Tribunalului Brasov din 1 septembrie.
Astfel, toate cele 278 de cauze, programate in sedinta de miercuri, au fost amanate, fiind acordate termene peste cel mult patru saptamani. Potrivit comunicatelor oficiale din partea purtãtorului de cuvant al institutiei, judecator Alina Mioc, protestele au fost determinate in special de „dezechilibrele majore intre nivelele de salarizare ale membrilor puterii judecatoresti si cei ai puterilor executiva si legislativa, cuprinse in proiectul legii privind salarizarea unica. De asemenea, magistratii sunt total nemultumiti de subfinantarea cronica a sistemului judiciar, golirea de continut a puterii judecatoresti, stirbirea statutului profesional al judecatorilor si de marginalizarea puterii judecatoresti, prin actiunile intreprinse de puterea executiva si cea legislativa”.
Bun, de acord, exista amestec al celor doua institutii, plus a Cotroceniului, in actul de justitie. Dar cei care impart justitia si stiu ca nu pot duce povara, incovoindu-si spinarile, de ce nu sunt eliminati din randurile celor care, pretinzand bani mai multi si conditii mai bune de lucru, vor o Justitie independenta?
Ca urmare, s-a hotarat, ca semn de solidaritare cu instantele si parchetele din tara, neimplicarea judecatorilor brasoveni in procesul electoral, prin refuzul de a face parte din birourile electorale, incepand cu alegerile prezidentiale din toamna acestui an. Lista semnatarilor acestui demers va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Tot de ieri, activitatea judiciara a fost restransa „pana la solutionarea conflcitului existent. Se vor judeca doar cererile privind masurile preventive, perchezitiile si interceptarile, in materie penala, precum si cererile privind suspendarile provizorii in celelalte materii”, a completat Alina Mioc.
De asemenea, activitatea cu publicul la Registratura si Arhiva a fost complet oprita, astfel ca solicitarile mai pot fi trimise doar prin posta, inclusiv pe cale electronica, daca nu sunt depuse intre orele 10,00 si 11,00, la cabinetul presedintelui instantei, dar numai cele care vizeaza suspendarile provizorii.
Judecatorul delegat la Registrul Comertului se va prezenta la aceasta institutie doar intr-o singura zi pe luna, respectiv pe data de 17, pentru solutionarea cererilor urgente, celelalte fiind amanate.
Prin acest protest se doreste nu numai obþinerea unor remuneratii decente, in opinia protestatarilor, ci si stabilirea de catre colegiul de conducere a unor reguli interne, referitoare la echilibrarea activittaii jurisdictionale si adminsitrative, in scopul cresterii calitative a actului de justiþie.
„Ne confruntam cu un deficit de personal anagajat atat in randul judecatorilor, cat si al grefierilor si al personalului auxiliar. Astfel, am cerut permisiunea ca celor care doresc sa fie detasaþi la Brasov sa li se permita acest lucru”, a incheiat purtatorul de cuvant al Tribunalului Brasov.
Nu se poate spune ca nu au si magistratii dreptate, caci langa usile salilor de judecata vezi zilnic liste kilometrice pentru fiecare complet de judecata. Nici pe la arhive sau grefe sau la registratura situatia nu este mai grozava, daca te uiti la cozile cu impricinati de pe acolo. Iar timpul de judecare al judecatorilor este atat de scurt in cadrul sedintelor, incat este greu de crezut ca nu pot interveni greseli in interpretare si judecare.
Pe de alta parte am mai auzit si spusa unui batran avocat: „La doctor nu o sa gasesti sanatate, iar la judecator nu o sa afli dreptate.”
Si atunci ce este de facut si cui ii poti da dreptate, executivului sau nemultumitilor din Justitie?
Dan Bota