Proteste fara precedent, Salaratii de MFP si ANAF au blocat activitatea

Proteste fara precedent,
Salaratii de MFP si ANAF au blocat activitatea

0 336

Paharul nemultumirii s-a umplut si la Finante. Sute de angajati ai Ministerului Finantelor Publice, din tara si din sediul central au iesit pe holurile institutiei, miercuri 13 octombrie, intr-un protest spontan pentru a manifesta din cauza scaderii salariilor si a neincasarii stimulentelor pe ultimele doua luni.
Protestul a inceput la amiaza si a tinut pana tarziu in noapte, oamenii tinand mortis sa discute direct cu ministrul Ialomitianu care in timpul zilei a fost ocupat intr-o sedinta de Guvern. Protestul a fost la inceput pasnic, a continuat cu scandari precum „Hotii”, „Salarii decente”, „Marioneta”, „Vrem banii nostri” si a culminat cu imbranceli si cu un adevarat asediu asupra ministrului Ialomitianu care s-a baricadat in biroul sau pentru mai bine de o ora.
Protestul a inceput in jurul orei 12:00. Angajatii ministerului au dorit sa discute cu ministrul Ialomitianu, dar dupa ce au aflat ca acesta trebuie sa plece la Palatul Victoria pentru o sedinta de Guvern, au hotarat sa protesteze, aglomerand holurile din fata biroului ministerial. Angajatii MF se plang ca salariile pe care le incaseaza sunt foarte mici, iar stimulentele care pana acum doua luni le primeau, au fost taiate. „Uite dom’le, cum pot sa traiesc cu 600 de lei pe luna. Ce pot sa fac cu banii astia, ce fac cu ratele la banca?”, le explica jurnalistilor unul dintre protestatari.
„Nu e correct. In alte ministere, sa mergeti sa vedeti, cati bani iau altii. La noi e bataie de joc!”, il sustine o doamna mai in varsta. „Suntem oameni cu zeci de ani vechime si luam cateva milioane. Ce sa mai vorbim de tineri”, continua ea.

Oamenii scutura in maini fluturasele de salariu si din cand in cand isi fac curaj si scandeaza „Hotii” sau „Salarii decente”. Lumea e suparata si pe jurnalisti. „De unde esti dom’le? Presa? Nu vezi ca aia de la Realitatea ne-au tocat toata ziua. Numai prostii au dat la televizor, numai informatii trunchiate. Lasati-ne in pace! Sa nu-l mai chemati pe Marica ala”, striga o domana in varsta din usa unui birou unde mai multi angajati privesc evenimentele la televizor.

Intr-un birou, mai multi lideri sindicali impreuna cu seful ANAF, Sorin Blejnar, poarta discutii. La un moment dat, o doamna inalta, bruneta cu parul prins in coada iese in fata usii si striga catre jurnalisti: „Voi presa, sa iesiti afara! Afara cu voi! Toata ziua ati spus numai trunchiate despre noi, mai ales cei de la Realitatea! Nu avem nevoie de voi aici, ne descurcam singuri cu problemele noastre”.

Iese si Blejnar, da declaratii intai jurnalistilor si apoi se duce in mijlocul oamenilor. Multimea huiduie. Blejnar se suie pe un scaun in mijlocul multimii si cere sa se faca liniste: „Va rog, am discutat. Va rog sa mergeti inapoi la munca…”, „Nuuuuu!”, vine imediat rapsunsul. „Va rog, daca imi acordati o saptamana….”, „Huuuuoooo!”, i se raspunde din multime. Seful ANAF incearca sa spuna cate ceva, dar galagia din multime il acopera. Se uita in jur, asteapta un moment prielnic si se rasteste catre protestatari „De luni veti avea salariul marit!”, dar raspunsul multimii este acelasi: „Huuuooo”, „Minciuni!”, „Nu plecam de-aici!”. Cineva din spate prinde curaj: „Ati rezolvat fix un c…t”.
Dupa cateva minute, seful ANAF da declaratii presei in fata cladirii. Cativa protestatari vin dupa el si il intrerup. „Domnule Blejnar, nu e corect ce se intampla. Vrem si noi banii nostri care ni se cuvin. Noi i-am adus la buget. Eu puteam sa ajung la banca, dar imi iubesc meseria de vames”, spune o doamna. „Va rog doamna, ii faceti pe colegii de la presa sa zambeasca”, raspunde ironic seful ANAF.
„Lasa ca or sa vada ei. Sa vad eu ce vor face maine cand vin aia de la FMI si noi nu vom lucra”, spune o doamna.

Dupa cinci ore, oamenii inca stau pe holuri. Liderii sindicali intra iar la discutii. De data asta, in sala inta si 30 de protestatari. Spiritele se incing, si in sala si pe hol. O doamna iese furioasa si striga: „Astia spun ca stimulentele noastre sunt pomana! Auziti! Pomana”. Oamenii huiduie si scandeaza „Vrem pomana!”. Cativa se ingramadesc la usa si incearca sa dea buzna inauntru. Altii mai in spate incep sa cante Imnul Romaniei. „Uitati oameni buni ce fac astia cu noi. Spun ca pana acum am primit pomana! E vai de capul nostru si ei asa ne trateaza. Ca pe un c…t”, striga o doamna din multime. Toate camerele de vedere se muta pe ea.

Dupa ora 18:00 revine in Minister si ministrul Ialomitianu intr-un cor de huiduieli. „Marioneta, marioneta”, i se scandeaza ministrului, cel care le-a fost coileg ani de zile, care intra in birou fara sa dea declaratii. „Pai asa se vine dom’le? Toti te asteapta aici si tu te faci ca nu-i vezi”, declara dezamagit un barbat mai in varsta.
In jur de ora 20:30, ministrul Ialomitianu a iesit in mijlocul multimii. „Oamenii vor avea un nivel de salariu echitabil prin legea salarizarii/ Actualul sistem de stimulente nu respecta legea”, a spus ministrul. „Minciuni!”, i se striga din spate. „Cine-l mai crede p-asta?”, spune pe un ton dezamagit un domn inalt si cu ochelari. Lumea incepe sa-l huiduie puternic pe Ialomitianu. Urmeaza imbranceli puternice. „Stinge lumina aia ca ne spargi aici cu ea”, striga un cameraman catre un coleg. In fata biroului s-au postrat cativa protestatari si nu-l lasa pe ministru sa intre. Urmeaza iar imbranceli. Cu chiu cu vai, cu imbranceli, ministrul intra in birou.

In jur de ora 21:50, ministrul Ialomitianu reuseste sa paraseasca Ministerul cu ajutorul jandarmilor si “formatiunii” speciale de protectie demnitari, in timp ce huiduielile si scandarile multimii nu au contenit. „Lasule”, „Demisia”. Imbranceli peste imbranceli. Reporterii si protestatarii se calca in picioare in jurul ministrului. Din multime s-a aruncat cu diverse obiecte spre oficiali. Intr-un final, ministrul Ialomitianu paraseste Ministerul de Finante, lasand in urma o multime agresiva si huiduia in continuare.
In jur de ora 00:00, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu revine la sediu pentru a discuta din nou cu liderii sindicali. Oamenii care au mai ramas in minister ii dedica aceleasi fluieraturi si huiduieli si ii striga ca nu vor renunta la proteste pana cand problemele lor vor fi rezolvate.
Oamenii striga „Demisia” si „Lasule” in fata biroului unde ministrul Ialomitianu s-a baricadat. Cativa lovesc puternic usa. „Sparge usa!”, se aude din spate. „Intra peste el sa-l scoatem afara”, striga altcineva. „V-ati batut joc de noi”. „Ce jigodii de oameni”, spune un domn. Spiritele s-au incins de-a dreptul. Nu se mai aude nimic din cauza huiduielilor. Lumea nu renunta la proteste pana cand revendicarile lor nu vor fi solutionate.

Reactii la protestul personalului de la MFP
La fel ca si mitingul oamenilor disperati din structura ministerului – total neasteptat, la fel de surprinzatoare sunt si reactiile oficialilor sau liderilor politici ai Puterii. Pana si punerea pe ecranelor tv a doua evenimente total opuse, cel din Ministerul de Finante, unde oameni disperati isi infruntau destinul, si cel de la Ateneul Roman, unde spuma PD-L, printre pahare de sampanie si toalete de vis, lansau o …fundatie, indiferenti si opaci la revolta finantistilor.

Premierul Boc i-a cerut lui Gheorghe Ialomitianu sa-si rezolve singur problema
Premierul Emil Boc i-a solicitat ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sa rezolve singur problema stimulentelor din ministerul condus de el, Guvernul neputand interveni in aceasta chestiune, au declarat, miercuri, surse guvernamentale, citate de Agerpres.
„Mesajul a fost ca fiecare minister trebuie sa-si rezove singur problema din interior. Guvernul nu poate interveni pentru rezolvarea problemelor ridicate de salariatii din Ministerul Finantelor”, a declarat un oficial din Guvern, citat de Agerpres.
Totoadata, punctul de vedere exprimat de premierul Boc in discutia cu Ialomitianu a fost ca salariatii din Ministerul Finantelor sa nu primeasca stimulentele cerute.
„La inceputul sedintei de guvern, nici nu am cunoscut revendicarile salariatilor din Ministerul Finantelor. Premierul a spus ca nu se pot acorda fonduri in plus, pentru ca ar insemna sa se ia din veniturile obtinute de alte ministere si institutii pentru a se plati stimulente la Finante”, au mentionat sursele citate.

Gh. Ialomitianu: Actualul sistem de stimulente nu este corect
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, considera ca actualul sistem de stimulente nu este corect si le-a cerut directorilor din teritoriu o lista cu oamenii care si-au realizat sarcinile de serviciu peste nivelul planificat. “Actualul sistem de stimulente nu este corect, pentru ca nu are reguli si principii. Am cerut directorilor din teritoriu sa vina in mod foarte clar cu o lista cu oamenii care si-au realizat sarcinile de serviciu peste nivelul planificat. Oamenii vor avea un sistem echitabil de salarizare prin noua lege a salarizarii unitare” a spus Ialomitianu.
Pe de alta parte Ministerul Finantelor Publice a aratat intr-un comunicat dat publicitatii ca reactie la aceste proteste ca salariile angajatilor din structurile proprii se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar.

Vasile Marica: Discutiile cu ministrul Finantelor sunt intr-un blocaj
Discutiile liderilor sindicali cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu au intrat in blocaj si nu exista nicio concluzie, a declarat miercuri presedintele Sed Lex, Vasile Marica. Liderul sindical sustine ca ministrul de Finante nu vrea sa semneze ordinul de acordare a stimulentelor fiindca acestea se dau pe criterii clientelare. „Eu nu cred nimic din ceea ce spun acesti oficiali. Stimulentele nu pot fi introduse in salariu, doarece in cadrul noii grile de salarizare unitara criteriile de incadrare a angajatilor sunt foarte bine determinate”, spune Marica.
Stimulentele, afirma liderul sindical, nu fac parte din fondurile bugetare, ele sunt cota parte din incasarile fiecarui angajat, din frauda, din evaziune fiscala, din munca la negru.
„Bani exista si sta in pixul ministrului sa semneze deblocarea acestui conflict. Dar nu vrea sa-l supere pe presedintele Traian Basescu”, afirma Marica.

Elena Udrea, Roberta Anastase paralele cu ce s-a intampla la Ministerul de Finante
Ministrul democrat-liberal al Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri seara ca nu stie ce s-a intamplat in cursul zilei la Ministerul de Finante si ca nici in sedinta de guvern nu s-a discutat acest subiect. „Nu stiu ce s-a intamplat la Ministerul de Finante. Nu m-am uitat la televizor. Eu am fost la guvern”, a afirmat Udrea, la lansarea Fundatiei crestin-democrate, la Ateneul Roman.
Intrebata daca s-a discutat in guvern despre protestul spontan al angajatilor de la Ministerul de Finante cauzat de reducerea salariilor, ea a negat acest lucru.
La randul sau, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a fost si ea intrebata de jurnalisti cum comenteaza protestul de la Ministerul de Finante. „E de datoria ministerului sa gaseasca o solutie”, a raspuns Anastase.

Situaria la prima ora a diminetii
Angajatii Ministerului Finantelor continua protestul spontan declansat miercuri pe holul principal al institutiei. Liderul Vasile Marica a precizat ca, joi dimineata la ora 6:00, circa 350 de angajati ai Ministerului protesteaza inca in institutie si ca nu se pune problema reluarii activitatii in minister.
Dupa patru ore, negocierile intre reprezentantii salariatilor si ministrul Ialomitianu au esuat azi noapte. Angajatii nu vor sa renunte la protest si sa plece acasa pana cand nu li se rezolva cererile.Sindicalisti de la Spiru Haret s-au alaturat, miercuri noaptea, protestatarilor de la Ministerul Finantelor.
De la ora 5:00 conducerea ministerului a interzis accesul presei in institutie, transmite Realitatea Tv.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.