Protestele continua, Doar angajatii din MFP s-au oprit!

Protestele continua,
Doar angajatii din MFP s-au oprit!

0 229

Miscarea de protest a angajatilor din Ministerul de Finante s-a incheiat, existand posibilitatea ca, de luni, sa inceapa plata stimulentelor pentru luna august, a declarat, pentru Agerpres, Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici.
“Miscarea de protest s-a incheiat. Vineri se va intruni comisia formata din reprezentantii MFP si ai sindicatelor pentru a cadea de acord asupra fondului de stimulente si sumelor care vor fi acordate angajatilor, precum si asupra criteriilor pe baza carora vor fi acordate aceste stimulente. Daca pana vineri seara cadem de acord asupra tuturor punctelor aflate in discutie, de luni vor fi acordate stimulentele restante pentru luna august”, a explicat Oprescu.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a anuntat joi ca angajatii Ministerului de Finante (MFP) vor primi stimulentele restante pe august in cursul saptamanii viitoare.
Seful Fiscului a subliniat ca oferta facuta joi sindicalistilor de catre conducerea MFP, cu o corecta acordare a stimulentelor pe criterii de performanta, este valabila cu conditia ca protestatarii sa se prezinte vineri dimineata sa-si reia munca.

Basecu a cedat, Ialomitianu a executat
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, la un post privat de televiziune, ca MDP nu a cedat la proteste, ci si-a mentinut pozitia: acordarea de stimulente pe criterii de performanta. Realitatea, dincolo de declaratiile oficiale, Basescu a optat pentru deblocarea situatiei si oprirea protestelor.
Angajatii MFP au protestat din cauza ca nu si-au primit stimulentele salariale pentru lunile august si septembrie, iar pentru lunile mai si iunie acestea au fost platite doar partial. Exemplul salariatilor din MFP a fost urmat de angajati ai ANAF sau directiilor de Finante Publice din mai multe judete, care au protestat miercuri dupa-amiaza in mod spontan, solicitand sa se revina la acordarea stimulentelor financiare.
Angajatii din Ministerul de finante au continuat joi protestul spontan declansat cu o zi in urma, protestatarilor din minister alaturandu-li-se circa 300 de colegi ce au protestat in fata institutiei.
“Stimulentele se vor acorda de acum in colo pe criterii de performanta. Cei cu rezultate foarte bune vor primi stimulente. La Ministerul de Finante se va constitui o comisie formata din secretari de stat si lideri de sindicat ce va analiza fiecare caz in parte. numai cei cu performante vor primi stimulente. Asa e legea. Vreau sa se respecte legea. Vreau ca in Ministerul de finante sa se inregistreze performante si cei care muncesc sa fie bine platiti”, a spus Ialomitianu.
Acesta a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Legea privind salarizarea angajatilor Ministerului Finantelor Publice (MFP) va fi votata marti si va asigura functionarilor din acest minister o retributie corespunzatoare.
Oficialul MFP, care a declarat protestul angajatilor ca fiind ilegal, a spus ca nu a fost niciodata impotriva acordarii de stimulente angajatilor din minister, dar a sustinut ca acestea sa fie acordate transparent si in functie de performanta.
„Am ajuns impreuna cu liderii de sindicat la concluzia sa se formeze o comisie care sa analizeze propunerile de acordare a stimulentelor. Sunt semnale si au fost multe semnale si in perioada ministrului Vladescu ca acest sistem de stimulente nu functioneaza conform legii”, a mai spus ministrul Ialomitianu.

Seful ANAF, pare deasupra ministrului Ialomiteanu
Confrinta de presa de joi ne-a aratat un Ialomitianu depasit de colegul de la Arad. Sorin Blejnar s-a aratat mai ferm si mai stapan pe situatie si pe ce spune. Ne este clar – propteaua lui este mai tare ca a lui Ialomitianu si probabil ara de aparat mai multe pacate decat braneanul.
Blejnar a afirmat ca nu se va renunta la acordarea corecta a stimulentelor, pentru ca ea se face conform Codului de procedura fiscala. „Vom incerca si vom reusi sa face o acordare corecta, pe indicatori de performanta. Vom acorda aceste stimulente pentru personalul implicat in realizarea veniturilor bugetare, printr-o mai buna colectare si combatere a evaziunii fiscale”, a declarat presedintele ANAF.

Sindicatele cu o evidenta solidaritate, au castigat o prima repriza
Dupa ce s-a intamplat, incepand de miercuri de la pranz, putem spune ca strategia de lupta sindicala s-a schimbat. Aceasta a fost parca adaptata si conditiilor meteo si crizei. Lupta sindicala pe holurile sau in fata ministerelor este mai eficienta decat sa misti zeci de mii de oameni pe strazi si guvernantii sa plece din Bucuresti. A se vedea la mitingul politistilor Basescu era plecat la Iasi, Boc in SUA si pana la urma si ministru de interne era plecat la …Bistrita.
Presedintele Sed Lex, Vasile Marica, o prezenta suprinzatoare dar mobilizatoare pe culoarele MFP a dat bine fiind si semnalul pentru solidarizare a bugetarilor. Marica, prezent la toate negocierele, arata dupa ultimele discutii ca procentul care va fi acordat ca stimulent este de 1,5 la suta, in medie.
„Procentul care se va acorda ca stimulent este de 1,5 la suta pe medie, nu am putut iesi din acest procent dar noi, sindicalistii, vom avea grija ca cei care au salarii mai mici sa ia mai mult dar si in functie de performanta”, a spus Vasile Marica.
Marti, sindicalistii au fost invitati de liderii lor sa mearga la Parlament pentru a sprijini aprobarea Legii care sa prevada includerea stimulentelor in salariu cu aplicarea acestei Legi incepand cu 1 noiembrie.
Mai multe federatii sindicale au anuntat ca se solidarizeaza cu protestatarii, printre acestea numarandu-se Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Nationala Sindicala ‘Alma Mater’, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica ‘Publisind’, Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie etc, dar si confederatii CNSLR Fratia si BNS.

Bugetarii de la Munca pe baricade
Exemplul angajatilor din MFP a fost urmat de salariatii institutiilor subordonate Ministerului Muncii, care au incetat joi lucrul din cauza neplatii stimulentelor.
Sindicalistii din Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), din inspectiile de munca, agentiile de acordare a ajutorului social si a altor drepturi sociale, precum si cei ai caselor de pensii aflate in subordinea Ministerului Muncii sustin ca revendicarile colegilor de la Finante sunt si ale lor, deoarece veniturile angajatilor din aceste institutii au scazut in proportie de 30-50% ca urmare a eliminarii stimulentelor.
La Brasov, cei de la ITM, Pensii si AJOFM s-au solidarizat cu “finantistii” intr-un protest care l-au facut pe prefectu Gontea sa mai puna un gardian la usa si sa dubleze efectivele de jandarmi pentru paza. Paza cui? De cine sa-l pazeasca jandarmii? Sunt doar doua intrebari care, cu toate problemele de exprimare, poate ne va raspunde.
Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, a declarat intr-o conferinta, dupa intalnirea cu liderii de sindicat, ca ministerul pe care il coordoneaza are constituit un fond de stimulente, dar acestea vor fi acordate celor ce au indeplinit criteriile de performanta.
Acesta s-a declarat solidar cu cei cu venituri foarte mici, cu salarii de 400 – 450 lei/luna.
Oficialul MFP a mai afirmat ca in cursul saptamanii viitoare “vom avea o atitudine clara in legatura cu acordarea acestor stimulente”.
El a salutat initiativa din Parlament de a fi aduse amendamente la OUG 1/2010, privind salarizarea unitara, ce aduce o modificare prin care o medie a stimulentelor din 2009 se introduce in salariul brut.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.