Protestele extinse și frecvente din ultima perioadă

Protestele extinse și frecvente din ultima perioadă

0 29

Protestele extinse și frecvente din ultima perioadă sunt un barometru fidel al vieții cotidiene.
Viata e grea și complicată pentru foarte multă lume, indiferent de categoria socio-profesionala de apartenența.
În prim-planul revendicărilor, sunt salariile și pensiile insuficiente pentru un trai decent.
Oricât s-ar striga și protesta prin agora, este evident că „sacul bugetar” este găurit și gol.
Ca să funcționeze cât de cât, statul trebuie să se împrumute la greu. Asfel,s-a ajuns ca datoria publica să treacă de 700 de miliarde de lei, adică să depășească 50,1 % din PIB.
Serviciul acestei datorii enorme ne costa cam 2%din PIB, deci mai bine de 6 mld de euro… Atat plătim dobândă pe an la datoria publica contractata, până în acest moment, de către statul român! La un PIB al țării, anual, de cca. 320 mld. de euro…
Guvernanții noștri poarta întreaga răspundere pentru nereformarea statului si a administrației publice. Inclusiv pentru naftalina tolerată la regiile sau companiile de stat, ce generează mai bine de 70% din obligațiile neachitate la bugetul de stat…
Statul a fost colonizat „in integrum” cu clientelari nepriceputi și parazitat fără reținere prin gonflarea personalului din sectorul public.
Fata de o asemenea realitate, ar fi fost firesc ca protestatarii să solicite imperativ reforme structurale și investiții, fara de care nu se pot disponibiliza resursele necesare pentru satisfacerea revendicărilor!
Cu atât mai mult, cu cât actualul „cartel politic” ce guvernează România deține aproape două treimi de susținere parlamentară și poate lua orice măsuri de reforma, oricat de complicate și dificile ar fi acestea…
Din nefericire, voința politică e cam subtire și precumpanesc interesele „statului paralel”, fara legătură cu viață cotidiană a cetățenilor: muncitori, tehnicieni, profesori, cadre medicale de rang secund sau alte categorii socio-profesionale mai puțin vizibile și nesindicalizate.
Cerând doar salarii și venituri sporite, fara stimularea sistematică a sectoarelor ce produc plusvaloare, se pune ceva „benzina” pe inflatie și pe deficitele structurale binecunoscute…
Numai cu astfel de revendicari,nu scăpăm de necazuri în veci, ci le sporim mai vârtos!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.