Protestul de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie unul mai putin obisnuit, fara brasoveni dar cu …pensionări!
Cei cîtiva (zeci de) poliţişti ce s-au adunat, luni, la ora pranzului în faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov pentru un gest simbolic de solidaritate cu Marian Godina au cerut conducerii instituţiei braşovene să înceteze cu abuzurile şi să-şi schimbe mentalitatea „comunistă“. „Mitingul” politistilor a avut si doua lucruri mai putin obisnuite in astfel de situatii si care au retinut atentia, s-a terminat mai devreme cu o ora faţă de programul anunţat iniţial si niciun politist nu era brasovean.
Dupa unele surse poliţiştii protestatari erau din cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) au venit din Bucureşti, Galaţi, Mureş şi Dolj cu steaguri şi pancarte, în jurul orei 13.00, şi au protestat vis-a-vis de sediul IPJ Braşov, iar cîteva maşini care aveau lipite afişe cu coperta cărţii lui Godină – „Flash-uri din sens opus“ şi un mesaj de susţinere: „Şi eu sînt Godină. Jos corupţia din Poliţie!!!“ au făcut ture în jurul sediului poliţiei, claxonînd.
Marian Godină nu a fost prezent la protest pe motiv că îşi pregăteşte lansarea de carte de miercuri, potrivit liderului de sindicat al SNAP, Iulian Surugiu.
Poliţiştii au venit cu un banner pe care scria „Sîntem prizonierii incompeteţie voastre“, iar pe toată durata protestului, pînă în jurul orei 15.00 (deşi aveau autorizaţie pînă la ora 16.00) au sunat din sirene şi din fluiere folosite de agenţii de circulaţie, cerînd stoparea corupţiei din poliţie.
„Am venit aici să tragem un semnal de alarmă pentru că ceea ce se întîmplă la Braşov se întîmplă în marea majoritate a judeţelor“, a spus liderul de sindicat al SNAP, Iulian Surugiu.
Depsre anunţul de pensionare făcut de şeful IPJ Braşov, Ioan Aron, liderul de sindicat al SNAP a spus că a fost „o demisie puţin mai «soft» (n.r. – engl. «blîndă»)“.
După o oră de protest, patru reprezentanţi ai protestatarilor au fost primiţi în audienţă de şeful IPJ Braşov, Ioan Aron. La intrare, acestora, deşi erau agenţi de poliţie, li s-au cerut datele personale, precum şi să predea telefonale mobile.
La ieşire de la discuţii, sindicaliştii au spus că nu s-a rezolvat nimic şi să s-au simţit ca şi cînd s-ar fi întors în timp, pe vremrea comuniştilor. „Din păcate ne-am simţit ca şi cînd ne-am fi întors în timp şi că am intrat într-o unitate militară. Mi-am adus aminte cu plăcere de armată. Tata cînd ma plecat de acasă m-a învăţat să nu privesc pe nimeni de sus decît atunci cînd îi întind mîna ca să-l dirid de jos. Omul ăsta (n.r. Ioan Aron) ne-a primit de la un etaj de cred că şi lui îi venea ameţeală. Totu-i bine şi frumos, doar că îmi dau seama că nu se va schimba nimic. Am încercat să-l întrebăm, deşi a evitat răspunsul, să-l întrebăm dacă vom mai fi nevoiţi vreodată să venim la Braşov cu goarne şi steaguri. A fost o atmosferă destinsă ca şi cînd nu s-ar întîmpla nimic aici afară“, a spus Elvis Măceşanu, lider de sindicat al SNAP Dolj.
La rîndul său, liderul de sindicat, Iulian Surugiu, a spus că din păcate mentalitatea nu s-a schimbat cu nimic şi că Ioan Aron a dat vina pe lipsa de poliţişti. „E adevărat că avem o lipsă de agenţi de poliţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ţi baţi joc de miile de poliţişti pe care îi ai deja pentru că nu ai oameni. Avem foarte multă birocraţie în Poliţia Română, foarte mulţi oameni care stau în birou şi nu fac altceva decît să plimbe nişte hîrtii de dimineaţa pînă cînd pleacă şi din fericire pentru ei şi nefericire pentru cie care sînt în stradă, ei iau salariile mari“, a precizat Surugiu.
El consideră că Academia de Poliţie trebuie restrucutrată după model american sau german, în sensul ca viitorul poliţist să facă doi ani de şcoală, apoi cinci ani să fie în stradă după care să dea examen, iar dacă termină o facultate să poată deveni ofiţer. „Dacă stai cinci ani în stradă, cînd vei ajunge un pui de şef, vei ştii cum să iei decizii“, a adăugat el.
Purtătorul de cuvînt al IPJ Braşov, comisar şef Liviu Naghi, a organizat o conferinţă de presă, pentru a prezenta punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, spunînd că sesizările sendicaliştilor cu privire la lipsa de personal şi egalitatea de şanse între agenţii şi ofiţerii de poliţie va fi transmisă forurilor superioare din MAI.
În ceea ce priveşte neregulile constatate în cadrul IPJ Braşov, la Biroul de poliţie din Campusul Universitar unde şeful biroului, Teodor Cojocaru, acuzat că ar agasa studente şi ar fi montat camere de supraveghere pentru a urmări studenţii, Naghi a spus că se va deschide o anchetă în acest sens.
„Vă informez că în urma sesizării făcute de SNAP şi ASUT (Asociaţia Studenţilor din Universitatea Transilvania Braşov) conducerea IPJ Braşov a dispus efectuarea unui control la Biroul de poliţie al campusului universitar şi vor fi verificate aspectel cu privire la sistemul de supraveghere video şi care ţin de comportamentul şefului biroului“, a spus Naghi, refuzînd să răspună la alte întrebări adresate de jurnalişti.
Brasovul cu doi chestori de politie mai putin …activi!
Daca este sa ne orientam dupa declaratii dl Aron se va pensiona, deci un chestor mai putin.
Al doilea chestorul şef de poliţie Florea Oprea, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Braşov şi fost subsecretar de stat, adjunct al secretarului de stat pentru ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi-a înaintat raportul de pensionare.
Dupa o cariera fara cusur chestorul Oprea a fost eliberat din funcţia deţinută în Ministerul Afacerilor Interne săptămîna trecută, iar apoi, a decis să iasă la pensie.
Horia D.R.
de rasul curcilor, nu alta ! iata un nou mod de a inlatura de la conducerea politiei ofiteri cu experienta si cu realizari in munca de politie . Ma intreb cand mai are timp godina sa mai citeasca o carte, un ordin, un articol de lege samd daca mai tot timpul sta pe facebook la caterinca si flashuri din sens opus ?! Cine l-a autorizat sa inregistreze convorbirile purtate cu seful inspectoratului si ceilalti din conducerea IPJ Brasov dar si cu cetatenii cu care a intrat in contact ?! E, cumva, omologat telefonul sau reportofonul pe care l-a folosit ?! Atentie ! ca si la radare e la fel !!!
In alta ordine de idei, In 2011 si dupa, nu l-am auzit pe surugiu sa se opuna masurilor de reorganizare a MAI si de disponibilizarea a peste 5000 de cadre ale ministerrului, cand igas se lauda ca au plecat din minister numai cei ” fara sange in instalatie „, despre care afirma ca ” sunt prosti si slab pregatiti profesional ” , adica cei fara PCR ( pile, cunstinte si relatii ). Adevarul este ca, in 2011 le tremurau si fluturau chilotii la toti liderii de sindicat din MAI de teama propriilor disponibilizari, daramite sa mai lupte si pentru altii si nu au avut curaj sa conteste aberatiile guvernarii, in conditiile in care si atunci MAI avea un deficit de circa 10.000 de cadre !!! CNP ul, SNPPC ul, SNAP ul, SED LEX pe unde va pituleati sa nu va dea igas afara ?!!! Acum, cere ministrul Toba Petre reincadrarea disponibilizatilor sustinand ca MAI are un deficit de 10.000 de cadre pentru politie, politia de frontiera, jandarmerie si ISU