PSD cere modificarea cu prioritate a Legii cetateniei
Partidul Social Democrat solicita ca ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane sa fie discutata cu prioritate in Parlament, a anuntat marti presedintele PSD, Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent National al acestei formatiuni politice.
El a spus ca acest demers este necesar pentru se putea stabili care este formula cea mai expeditiva si cea mai acceptabila din punct de vedere intern si european cu privire la acest subiect foarte important.
Mircea Geoana a reamintit ca un proiect de lege privind modificarea Legii cetateniei a fost depus de 42 de parlamentari din toate formatiunile politice.
„Credem ca trebuie sa avem o discutie serioasa asupra Legii cetateniei, care e un subiect sensibil si care a creat reactii si la Bruxelles”, a argumentat presedintele PSD.
Potrivit acestuia, o decizie privind subiectul cetateniei persoanelor din Republica Moldova trebuie luata in urma unei analize a textului aflat in Parlament, la care au contribuit inclusiv parlamentari romani de la Chisinau.
Presedintele Traian Basescu, in mesajul adresat pe 14 aprilie Parlamentului despre situatia din Republica Moldova, a solicitat Guvernului sa adopte, in regim de urgenta, modificarea Legii cetateniei, pentru urgentarea procesului de redobandire a acesteia de catre cei care au pierdut-o abuziv.
„Astfel, romanii din Republica Moldova isi vor putea recapata in mod accelerat cetatenia romana si vor deveni, din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene”, a spus seful statului.
Seful statului a dat asigurari ca Romania va continua sa ofere acces nediscriminatoriu si gratuit tuturor tinerilor din R.Moldova care doresc sa studieze in limba romana in invatamantul preuniversitar si in invatamantul superior din tara noastra.
Guvernul a adoptat pe 15 aprilie, ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane, prin care a fost simplificata procedura si scurtat termenul de redobandire a cetateniei, acesta fiind fixat la cinci luni.
Procedura de urgentare se refera la fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata, fiind cazul etnicilor romani din R.Moldova.
Fiind vorba de fosti cetateni romani, prin aceasta modificare a fost eliminata conditia interviului, ce viza cunoasterea limbii romane, conditie ce ramane in continuare in vigoare pentru persoanele altor tari care nu au avut cetatenia romana, dar doresc sa o dobandeasca.
Pentru cei care au detinut cetatenia romana raman in vigoare trei conditii mentionate si in actuala lege, si anume ca solicitantii sa dovedeasca, prin comportament, loialitate fata de statul roman, sa nu intreprinda actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale, sa fi implinit varsta de 18 ani si sa nu fi fost condamnati in tara sau in strainatate pentru actiuni ce i-ar face nedemni de statutul de cetateni romani.