PSD cere vot uninominal incepand cu europarlamentarele
Putine sunt lucrurile care i-ar mai pune de acord pe politicienii din diferitele tabere. Asupra unui lucru au insa toti (cel putin asa sustin) aceeasi parare: votul uninominal. Toata lumea doreste ca la urmatoarele alegeri electoratul sa aleaga persoane si nu liste de partid. Si PD si PSD si PNL sustin ca doresc vot uninominal.
Desi cred ca multi ar da orice sa se strecoare in administria tarii, a judetelor, a localitatilor in umbra unor partide si a unor lideri, votul uninominal este pe buzele tuturor. Mobilul acestei atitudini pro uninominal ar putea fi teama ca, declarandu-se impotriva, partidele ar recunoaste ca n-au suficienti oameni capabili sa atraga atentia electoratului. In plus, acest tip de vot ii va scuti pe multi de migratie si de amenintarea cu pierderea mandatului. Vor putea tine mereu cu cine-i mai tare, vor putea gravita asemeni lui Emil Boc in jurul unor personaje cu priza si vor ocupa locuri caldute.
Cei mai zelosi in clamarea uninominalului sunt pesedistii, care doresc sa propuna introducerea acestui tip de vot incepand cu alegerile europarlamentare din aceasta toamna. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat, dupa o sedinta restransa cu vicepresedintii partidului, ca social-democratii sunt in favoarea propunerii privind votul uninominal initiat de deputatul Vasile Puscas.
Este clar ca PSD in ansamblu nu este un brand la care electorii sa se repeada, e fumat, consumat, tocit si perceput ca echivalentul multor rele. Dar multi dintre social-democrati sunt oameni care, individual, au priza la anumite categorii de cetateni. Drept urmare, social-democratii isi joaca marea si singura la ora actuala, sansa de a prelua puterea individual, caci in gasca zisa partid s-a vazut la referendum ce succes au.
Bianca Sorescu