PSD impotriva majorarii birurilor locale
Marirea taxelor si impozitelor locale nu este pe placul PSD Brasov. Liderul Organizatiei Municipale PSD Brasov, Nicolae Tucunel, s-a aratat impotriva majorarii taxelor si impozitelor locale, desi a apreciat faptul ca s-a facut o concesie pentru persoanele fizice. Acestea din urma, conform proiectului initial de hotarare al Consiliului Local, ar fi trebuit sa plateasca conform proiectului initial tot cu 20% mai mult. Tucunel a argumentat pozitia sa mentionand ca in alte orase nu s-a recurs la masura majorarii: „Sunt multe orase unde taxele nu au fost modificate, cum ar fi Constanta si Timisoara, iar la Sibiu si la Bucuresti s-a aplicat o marire doar pentru societatile comerciale. De ce oare la Brasov a fost nevoie atunci de aceasta crestere?!”. In plus, Tucunel a sustinut ca si impozitul pe cladiri este substantial mai mare la Brasov decat in alte zone ale tarii: „In majoritatea localitatilor se aplica un procent de 0,5-1%. La Bucuresti impozitul acesta este de doar 1%, in timp ce la Brasov este de 1,5%! Este o suma considerabila avand in vedere ca se aplica la valoarea actualizata a cladirilor”. Social-democratul a explicat ca aceste masuri luate de Primaria Brasov vor afecta buzunarul cetatenilor, mai ales ca vin in contextul scumpirilor din ultima perioada la produsele de baza si la utilitati.
Concesie doar pe jumatate
Practic, in ultima sedinta ordinara a CL Brasov, alesii nostril au hotarat majorarea taxelor si impozitelor locale cu 10% pentru persoanele fizice si cu 20% pentru firme. Nemultumita de decizia Executivului, inainte de supunerea la vot in plenul deliberativ local, consilierul local Minerva Gurgu (PSD) s-a intrebat retoric cum va putea populatia Brasovului, „care este imbatranita”, sa suporte majorarea propusa. Primarul George Scripcaru a intervenit, argumentand ca aceste detalii pot fi obtinute de la institutiile de specialitate si a anuntat ca s-a facut totusi o concesie. „In urma unor verificari ale Directiei Fiscale s-a decis ca pentru persoanele fizice, aceasta marire sa fie doar de 10%, fata de 20% cat a fost propus initial. O alta taxa care va fi marita doar cu 50% fata de cat se prognozase initial este cea pentru eliberarea anuala a autorizatiei pentru alimentatie, respectiv pentru restaurante. Fata de 3.000 de lei cat s-a estimat initial, acum va fi doar de 1.500 lei”, a spus Scripcaru. Potrivit sefului Directiei Fiscale, Marian Voinescu, aceste majorari sunt in conformitate cu ultimele modificari aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 343/2006 si ele reprezinta doar rata inflatiei pentru acest an si 2007.
Explicatii notariale
Dupa interventia social-democratilor brasoveni, care au cerut saptamana tecuta conducerii municipalitatii sa renunte la intentia de a majora taxele si impozitele locale, inainte de sedinta de plen, conservatorii brasoveni au pledat pentru acelasi lucru. Presedintele Organizatiei Municipale PC Brasov, Ion Marin, care este de profesie notar, i-a sfatuit pe reprezentantii Primariei sa renunte la justificarea potrivit careia marirea impozitelor este necesara pentru a acoperi deficitul produs de renuntarea la taxele de timbru notariale, care ajungeau in parte la bugetul local: „Noi am sustinut ca nu este nevoie sa se achite aceasta taxa, pentru ca nu este vorba de o tranzactie in care discutiile sa fie contradictorii, ca in instanta. Ion Marin, a precizat ca pe viitor se va impozita suma la care se va vinde imobilul, nu diferenta dintre costul cu care a fost cumparat si cel de vanzare: „Se incearca astfel combaterea evaziunii fiscale, pentru ca multi incercau sa declare sume mai mici decat cele reale. In plus, nu cumparatorul va achita acest impozit, ci vazatorul. Pentru cladirile instrainate la mai putin de trei ani de la cumparare se va achita un impozit de 3% pana la valoarea de 0,2 milioane de lei, iar pentru ceea ce depaseste acest prag suma se va impozita cu 2%. Pentru locuintele vandute dupa mai mult de trei ani de la achizitie, procentul aplicat pana la pragul de 0,2 milioane de lei va fi de 2% si peste se va aplica un impozit cumulativ de 1%”, a explicat conservatorul. In plus, s-a stabilit ca si tranzactiile definitivate prin instanta si prin Registratura de Carte Funciara sa fie impozitate, pentru a se evita eventualele speculatii imobiliare.
Oricum, ceea ce s-a hotarat in Consiliul Local, ramane bun hotarat. Vom vedea cum se va descurca brasoveanul de rand cu birurile mai mari si daca va avea cu ce sa le plateasca…
Marius OLA