PSD poate da socialiştilor europeni lovitura de graţie. De ce nu o...

PSD poate da socialiştilor europeni lovitura de graţie. De ce nu o face?

1 663

Partidul Social Democrat îl sprijină pe Frans Timmermans pentru candidatura la preşedinţia Parlamentului European, în timp ce actualul vicepreşedinte îi apostrofează pe socialiştii români.

„Dacă vreţi să faceţi parte din această familie trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în zilele şi săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, este o linie roșie pentru Europa“, a declarat Frans Timmermans. Nu zău?

Tensiunea poate creşte sau se poate diminua între PSD şi PES. În funcţie de cât de polarizate vor fi viitoarele discuţii dintre cei care văd statul de drept funcţionând prin ghidajul serviciilor secrete şi cei care vor eliberarea statului din captivitatea protocoalelor.

Un singur lucru e clar. Trebuie definiţi termenii discuţiilor. E de notorietate dosarul penal deschis de Justiţia din Luxemburg împotriva lui Jean-Claude Juncker pentru folosirea ilegală a serviciilor secrete din mica ţară, pe vremea când era prim-ministru, şi pentru modul în care organiza „statul de drept“ la voia stăpânirii, urmărind telefoanele liderilor din opoziţie. Frans Timmermans e mâna sa dreaptă.

Chestia cu anticorupţia ca instrument de control politic e veche de vreo treizeci de ani. Şi la „Mani Pulite“ s-a sifonat legătura dintre CIA şi procurorul de anchetă Antonio di Pietro, care a pus sub acuzare jumătate din clasa politică italiană în anii ’90.

PSD vrea să coabiteze cu serviciile secrete sau să le reîntoarcă în garnizoane? Acest lucru trebuie lămurit la Bucureşti. În cazul al doilea, liderii PSD trebuie să negocieze cu toate cărţile pe masă.

Una e experienţa occidentală a intelligence-ului şi alta a Securităţii de tip STASI şi chiar mai rău.
Mai mult, Frans Timmermans este reprezentantul Partidului Muncii din Olanda şi a ocupat mai multe mandate în guvernul olandez, acelaşi guvern finanţând recent anchetele Rise Project îndreptate împotriva liderilor PSD. Simpatia sa faţă de George Soros e demonstrată.
Cred că e timpul ca PSD să le prezinte trimişilor Bruxelles-ului şi scenariul în care se vor retrage din PES şi vor da curs invitaţiei lui Matteo Salvini, liderul naţionaliştilor europeni, strânși în Grupul Europa Națiunilor și a Libertății.
Europa e nu doar în mişcarea de tip Macron sau în dreapta creştin-democrată a lui Merkel. Fiecare loc de parlamentar se calculează la milimetru. Dominaţia istorică a PPE e pe sfârşite.

Partidul Socialist European e în picaj de doi ani. Dacă în urma sondajelor de anul trecut calculele dădeau 176 de locuri în Parlament, după alegerile din 26 mai 2019, la ultima cercetare, „scorul“ a coborât drastic, la 135. Laboratorul de studiu de la Bruxelles evidenţia că PSD va trimite 10 europarlamentari. Şapte procente din total. Fără cei zece, PES ar putea coborî pe locul 3. Şi atunci, „arrivederci“ prim-vicepreşedinţi şi alte sinecuri. În locul liderilor PSD, eu aş prezenta următoarele calcule. Presa europeană deja a lansat semnalul că s-ar putea ca PES să piardă a doua poziţie din Parlamentul European, locul său fiind luat, după alegerile din mai 2019, de conservatorii și naţionaliştii care se vor uni în „Frontul Suveran“.

La ora actuală sunt 74 de eurodeputați în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care vor dispărea, desigur, britanicii, 26 la număr acum, deci 50, și 34 în Grupul Europa Națiunilor și a Libertății, înființat de Marine Le Pen. Un aport suplimentar poate veni de la Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (43 de mandate), format de fostul lider al UKIP, Nigel Farage, din Marea Britanie (care își va pierde rostul după mai 2019), iar din acest grup fac parte europarlamentari de orientare naționalist-conservatoare sau populistă, precum cei din Mișcarea 5 Stele, aliații lui Salvini la guvernare în Italia.
Din calculele simple ale ultimului grafic „emanat“ de către Parlamentul European, „Frontul Suveran“ ar putea aduna mai multe voturi decât PES în eventuala plecare a PSD.
Deci PES va rămâne cu o sărăcie de 125 de europarlamentari. Mult mai puţin decât noul „Front Suveran“, care va aduna 51 de locuri de la europenii conservatori, 59 de la Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, 43 de la „Europa Libertății și Democrației Directe“, plus cele 10 voturi de la PSD s-ar aduna o zestre de 163 de europarlamentari, majoritatea eurosceptici.
Decât să rămână cu iataganul aşa-zisului „stat de drept cu brăţări“, PSD ar fi mult mai câştigat dacă ar vira-o spre grupul parlamentarilor europeni, în care s-ar simţi mult mai bine.
Noile date apărute în spaţiul public arată că nu numai Traian Băsescu a folosit arma lichidării adversarilor politici prin braţul DNA, ci şi Victor Ponta, conform ultimului raport al firmei britanice Intelligence Service în dosarul lui Adamescu jr.

Cu sau fără PSD, conservatorii europeni vor lua locul 2 în competiţia electorală din mai 2019. 25% ale PPE, cu 17% ale PES nu ajung pentru compunerea unei majorităţi parlamentare.
Cu 23-25 de procente, la care putem adăuga liniştit şi europarlamentarii FIDESZ, partidul lui Viktor Orbán, „Frontul Suveran“ va fi mai mult decât arbitru. El va impune cel puţin cinci comisari europeni eurosceptici, care – sigur – nu vor ţine cu Securitatea lui Merkel, a lui Macron sau a cine ştie cărui stat.
PSD nu câştigă nimic dacă va rămâne în staza curentă, în care liderii PES impun condiţii inacceptabile. Dacă tot vrea să rămână într-un grup care va pierde, măcar să negocieze la sânge ridicarea MCV-ului, o serie de posturi şi măcar doi comisari europeni.

Sigur că, având securitatea în umbră, acoperiţii vor susţine că autorul acestui text aberează. Sunt calcule simple. Pragmatice. Şi repet. Încă o dată. În următorul mandat, Viktor Orbán va fi preşedintele PE. PSD joacă sau se predă?

Autor: Marius Ghilezan

România liberă

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.