PSD solicita reinceperea urmaririi penale pentru Anastase

PSD solicita reinceperea urmaririi penale pentru Anastase

0 188

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) din Camera Deputatilor a depus, miercuri, plangere impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presedintelui Camerei, Roberta Anastase, si a secretarului acestui for Sever Voinescu in legatura cu modul in care a fost votata Legea pensiilor.
Potrivit textului plangerii, obtinut de AGERPRES, PSD ii solicita procurorului general Laura Codruta Kovesi sa desfiinteze masura luata de Parchetul de pe langa ICCJ pe 18 iulie si sa dispuna inceperea urmaririi penale in ceea ce ii priveste pe Roberta Anastase si Sever Voinescu.
In plangerea semnata de liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa, se arata ca rezolutia prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul Anastase si Voinescu este „netemeinica si nelegala”.
In sustinerea acestor afirmatii PSD arata ca „organul de cercetare penala nu si-a indeplinit obligatiile statuate de legiuitor, tinand cont de faptul ca nu s-a stabilit in mod concret daca sistemul de vot electronic era nefunctional, fapt ce ar fi putut justifica decizia numitei Anastase Roberta Alma, de a utiliza sistemul de vot prin ridicarea mainii”.
Social-democratii sustin ca s-a considerat ca fiind suficiente declaratiile martorilor cu privire la nefunctionalitatea sistemului de vot electronic, fara sa se dispuna efectuarea unei expertize de specialitate.
In plus, PSD critica faptul ca Parchetul nu a intreprins toate masurile necesare in vederea stabilirii in mod concret a existentei faptelor penale reclamate.
„In acest sens, in ceea ce priveste prezenta la vot a deputatilor, organul de cercetare penala a considerat reale mentiunile din stenograma sedintei Camerei Deputatilor din data de 15.09.2010, fara insa a verifica prin coroborare cu celelalte probe, veridicitatea acestor mentiuni”, se arata in plangere.
Social-democratii mai sustin ca organul de cercetare avea obligatia de a compara prezenta la vot, mentionata de stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 15 septembrie 2010, cu materialele video pe care le-a avut la dispozitie, putand astfel stabili care era numarul deputatilor prezenti la respectiva sedinta precum si momentele de fluctuatie a prezentei acestora, cat numarul parlamentarilor prezenti la momentul adoptarii Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Pe 18 iulie, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si a secretarului acestei Camere Sever Voinescu in legatura cu modul in care a fost votata Legea pensiilor.
Pe 28 septembrie 2010, Grupul Parlamentar al Aliantei Politice PSD+PC a depus o plangere la Parchetul General in legatura cu desfasurarea, la data de 15 septembrie 2010, in Camera Deputatilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii.
De asemenea, au fost formulate plangeri, cu acelasi continut, de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor pentru abuzurile statului si de catre patru persoane fizice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.