Puciul de după puci si… starea de urgență pentru trei luni!
Mii de poliţişti și de judecători au fost destituiți sau arestați, mai mult de o treime dintre guvernatori au fost demiși, iar 103 amirali și generali au fost reținuți, fiind suspectaţi că au avut legătură cu lovitura de stat de vineri noaptea.
Oficialii NATO și UE i-au atras atenția asupra respectării statului de drept, dar șeful Alianței l-a asigurat în continuare de sprijinul său. Europenii au fost ceva mai supărați, avertizându-l pe Erdogan că reintroducerea pedepsei cu moartea ar însemna sfârșitul negocierilor de aderare la UE.
Dincolo de militari, Erdogan a dat vina pe marele său rival Fethullah Gulen, cerând SUA extrădarea sa.
Încă din 2013, imamul a fost declarat „inamicul public numărul 1” al regimului Erdogan, președintele acuzându-l că a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere.
Lovitura de stat eșuată va avea un impact extrem de redus asupra economiei turce, care își va continua marșul triumfal, spune un înalt oficial guvernamental. Bursa din Istanbul spune altceva.
Rămâne de văzut însă dacă apetitul pentru consum al turcilor rămâne ridicat în continuare și cât va fi de afectat turismul după evenimentele de vineri noapte.
Parca pentru a „stabiliza” evolutia turistilor pe o curba descendenta, in noaptea de miercuri spre joi Turcia a declarat starea de urgență pentru trei luni în urma tentativei de lovitură de stat eșuate, președintele Recep Tayyip Erdogan într-o alocuțiune televizată după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara, informează agenția DPA.
2016 un an care nu va fi uitat usor!
Când Europa încă deplângea morții din absurdul atac terorist de la Nisa – unde un francez de origine tunisiană a intrat intenționat cu camionul în mulțime – o facțiune a armatei turce a decis că Erdogan a stat prea mult la putere și a ocupat cu tancurile podurile de peste Bosfor și aeroportul Ataturk.
Reamintim ca Președintele Turciei, aflat în vacanță, a avut însă timp să se ridice cu avionul prezidențial în aer și – ce ironie! – să se adreseze populației prin intermediul social media și a unei televiziuni private – pe care a încercat de-a lungul anilor să le suprime. Populația a reacționat la îndemnul lui Recep Erdogan de a ieși în străzi „pentru a apăra democrația”, iar soldații rebeli au cedat voinței populare și forțelor armate loialiste.
Acum, Erdogan vede cale liberă pentru a-și întări puterea, iar armata – care până acum a reușit să-și păstreze independența față de liderul de la Ankara – se vede la celălalt capăt al puștii. Peste 6.000 de persoane au fost arestate doar în weekend în Turcia, unde acum se vorbește de reintroducerea pedepsei cu moartea.
Circula pe internet o informatie care este greu de acceptat, cica se stie de ceva vreme ca Erdogan este donmeh si nu numai el. Cam toata elita care conduce Turcia politico-militara economica sint crypto evrei. Adica Erdogan este la origini iudeu. Si el si nevasta ar fi trecuti la islamism.