Pungile oxo-degradabile
Pungile oxo-degradabile, fabricate din plastic obisnuit imbogaþit cu aditivi care declanseaza dezintegrarea plasticului, dar care contin de multe ori si metale grele, comercializate in Romania, nu vor mai fi scutite de ecotaxa de 20 bani, potrivit unui ordin al ministrului Mediului.
Pentru a fi considerate biodegradabile si, implicit, scutite de la plata ecotaxei, pungile produse sau importate vor trebui sa se conformeze standardului romanesc de clasificare a materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoselor , conform noului ordin al ministrului mediului, publicat in Monitorul Oficial.
Pana in prezent niciun material oxo folosit la fabricarea sacoselor nu a demonstrat respectarea acestui standard in urma unor analize in laboratoare certificate.
„De saptamana aceasta, doar pungile care fac dovada biodegradabilitatii conform standardului SR EN 13432 mai scapa de ecotaxa. Toate sacosele oxo-degradabile trebuie de acum taxate la 0,20 lei bucata”, se arata intr-un comunicat transmis de organizatia de mediu Agent Green.
Ecotaxa de 0,20 lei privind pungile de plastic a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, insa din lipsa unei metodologii concrete privind standardele aplicate pentru biodegradabilitate, producatorii si importatorii de sacose au permis ca piata sa fie invadata in acest an de false pungi biodegradabile, respectiv de pungi oxo-degradabile. Agent Green atrage atentia ca, in realitate, acestea sunt tot plastic obisnuit (polietilena) si contin aditivi care declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici.
Aditivii folositi la fabricarea acestor pungi contin adesea metale grele, cum ar fi cobaltul, in compozitii si concentratii variate. Unii compusi metalici folositi in aceste produse sunt clasificati si etichetaþi la categoria Substante Periculoase CMR (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere).
„Pungile oxo-degradabile se distribuie astazi in aproape toate supermarketurile, benzinariile, farmaciile si chioscurile din Romania fara ecotaxa, dar adesea contra cost, inseland consumatorii. Aceasta situatie trebuie sa inceteze odata cu noul ordin de ministru, deci de alaltaieri. Cei ce pun pe piata pungi oxo nu mai pot ocoli legea. Ei trebuie sa plateasca 0,20 lei pentru fiecare punga si ne asteptam ca supermarketurile sa fie printre primii distribuitori care se vor conforma”, a subliniat organizatia de mediu.
Asa ca, stimati cititori, cand cumparati cate ceva, de oriunde, asigurati-va daca trebuie sau nu sa dati cei 0,20 lei. Sau, mai bine cumparati sau faceti-va acasa sacose din panza, ca pe timpuri, care sunt si mai rezistente si le puteti, bine impaturite, purta in orice buzunar.
Dan Bota