PURIM – sarbatoarea evreilor la Brasov

PURIM – sarbatoarea evreilor la Brasov

0 355

Sarbatoarea va avea loc la Sinagoga din Poarta Schei, duminica, 20 martie 2011, incepand cu 16.30.
Purim este o sarbatoare evreiasca care comemoreaza eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic dupa execuția lui Haman in 427 i.d.Hr. si in urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman in 425 i.d.Hr., dupa cum este scris in cartea biblica Cartea Esterei (Megillat Esther).
Capitolul Megillah (in ebraica מגילה) („Sulul”), al zecelea din cartea Moed (in ebraica מועד) (Cartea Sarbatorilor) din MiÈ™na (redactata c. 200 i.d.Hr) relateaza legea referitoare la Purim.
Conform relatarii din cartea Esterei 3:6-7, c. un secol dupa ce Neemia s-a intors sa rezideasca Templul din Ierusalim, Haman („Aman”), mai marele capeteniilor imparatului persan Achashverosh jignit de iudeiul Mardoheu din seminÈ›ia lui Veniamin, trage la sorÈ›i pentru a stabili data la care sa fie exterminaÈ›i evreii. (Estera sau Hadasa este fiica unchiului lui Mardoheu care a fost lasata in grija acestuia pana a devenit regina.).
Este un festival al bucuriei, cu muzica, dans si buna dispozitie, cu ocazia sarbatorii de Purim.
Intelesul cuvantului „Purim” este „sorti”si se refera la loteria folosita de Haman pentru a alege o data pentru a-i extermina pe evrei.
Purimul este cea mai vesela sarbatoare din calendarul iudaic si reprezinta bucuria pentru eliberarea providentiala a evreilor amenintati cu exterminarea in timpul dominatiei Imperiului Persan.
Denumirea de „Purim” provine de la zaruri, cele care determinasera data masacrului pregatit de Haman.
In timpul sarbatorii se obisnuieste ca oamenii sa se mascheze, sa organizeze carnavaluri, sa puna in scena piese si toata lumea sa sarbatoreasca si sa manance delicatese.
De pe masa fiecarei familii evreiesti nu va lipsi delicioasa prajitura, in forma de triunghi, cu nuca si miere, numita „Humentaschen” (literal „buzunarele lui Haman”).
Aceste prajiturele triunghiulare, umplute cu gem sau seminte de mac, miere si nuci, trebuie sa reprezinte palaria cu trei colturi a lui Haman.
In traditia evreiasca, la aceasta sarbatoare se ofera cadouri simbolice intre cei apropiati si daruri substantiale celor saraci.
Purimul este singura zi din an in care evreii au voie sa consume oricat alcool doresc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.