Putin despre teroristi moderati si…”nemoderati”. Care-i diferenta?
La a 12-a reuniune a Clubului Valdai, un cadru în care se discută despre rolul și poziția Rusiei în lume,Vladimir Putin a rostit un discurs în care a criticat foarte acid strategia militară a Vestului și modul în care aceiași ”parteneri” vestici îi considera ”moderați” pe unii teroriști.”
De ce ne jucăm cu cuvintele împărțind teroriștii în moderați și nemoderați. Care-i diferența?”, a spus Putin, adăugând că ”nu poți obține victorii în fața teroriștilor folosindu-i pe unii dintre ei pentru a înlătura regimuri care nu-ți sunt pe plac, este o iluzie că de acei teroriști te vei putea ocupa mai târziu, că îi vei putea îndepărta de la putere sau că vei putea negocia cu ei”.(…) ”Vreau să subliniez încă o dată că operațiunea Rusiei în Siria este legitimă și singurul ei scop este de a restabili pacea”, a mai spus Putin.
Că președintele rus spune un adevar afirmând acest lucru se datorează contextului creat de sistemul de alianțe la care au recurs SUA și statele sunnite din Golf, finanțând grupări ”moderate” pentru a lupta împotriva regimului sirian, o strategie care a eșuat imediat după ce regimul de la Damasc a dat de înțeles ca poate rezista chiar și ani de zile sub asediu.
Kremlinul știe în acest moment că SUA, Arabia Saudită, Turcia sau Qatarul au mâinile legate în Siria – nu-și pot asuma pe plan intern decizia de a-i sprijini direct pe ”moderații” care sunt acum decimați de raidurile aeriene ale Rusiei. O asemenea decizie ar însemna recunoașterea faptului că SUA și aliații au sprijinit o serie de grupări teroriste în Orientul Mijlociu. Este un context în care refacerea regimului Assad pare, pentru moment, singura cale viabilă de a readuce o pace relativă în Siria.
În același discurs, Vladimir Putin a acuzat SUA că doresc să fie jandarmul nuclear al planetei, fapt relevat de recentul acord nuclear semnat de Iran, membrii permanenți ai CS ONU și Germania. ”Ipotetica amenințare nucleară a Iranului este un mit. SUA încearcă de fapt să distrugă echilibrul strategic, nu doar să domine, vor să-și impună voința în fața tuturor – nu doar în fața rivalilor geopolitici, ci și în fața aliaților”, a declarat Putin, nemulțumit că unele puteri doresc să elimine termenul ”reciproc” din celebra sintagma ”distrugere reciprocă asigurată”. Aici a intervenit noul avertisment legat de extinderea scutului american antirachetă. ”Aveam dreptul să sperăm că extinderea sistemului antirachetă al SUA se va opri. Dar asta nu s-a întâmplat și extinderea continuă. Este un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toți, inclusiv pentru SUA. Rolul distruciv al armelor nucleare a început să-și piardă valoarea și unii chiar au iluzia că pot obține o victorie într-un conflict global, fără consecințe ireversibile pentru învingător – dacă va exista un învingător”, a spus Putin