RACEALA cauza si tratament
Raceala este cea mai cunoscuta si mai?frecventa boala, ale carei semne sunt recunoscute cu usurinta de fiecare.
Ea se manifesta prin:
– dureri de gat sau inrosirea acestuia
– dureri de cap
– febra
– infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale,
– stranut
– respiratie dificila pe nas.
Acestea ?apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana.
In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli, ea poate fi consecinta unei alergii.
Desi exista peste 200 de virusuri diferite care produc raceala, un procent de 30-50% dintre cazurile de raceala sunt produse de virusuri neidentificate.
Vremea rece este un factor propice producerii racelii ?
Desi foarte multe persoane cred ca raceala apare in urma expunerii la frig sau atunci cand copii sunt cu capul descoperit, studiile au aratat ca aceste ipoteze influenteaza nesemnificativ aparitia racelii. Prezenta polipilor nazali, a bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit, cresc riscul producerii racelii.
Cum o tratam?
In cazurile necomplicate, este necesar doar tratamentul simptomatic:
– repaus la pat
– aspirina si paracetamol pentru febra si pentru durerile de cap
– aport crescut de lichide
– gargara cu apa calda cu sare, vitamina C.
Unele studii de actualitate au aratat ca folosirea exagerata de aspirina creste riscul aparitiei sindromului Reye.
Sindromul Reye este o complicatie a gripei, care se caracterizeaza pin afectarea cu predilectie a ficatului si a creierului, putandu-se ajunge la coma si uneori la moarte. Aparitia sindromului Reye este pusa pe seama consumului de aspirina in timpului gripei. Sindromul Reye apare de obicei la copii si adolescenti. Pentru acest motiv, cel mai bine este evitarea consumului de aspirina in timpul gripei.
Antibioticele nu sunt necesare, intrucat ele nu distrug virusurile, fiind utile doar in cazul unor complicatii bacteriene, ca sinuzita sau infectiile gatului.