Rachete Patriot va apăra România: cât ne costă și cum ne apără?
Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanti ai Guvernului SUA si 40 de reprezentanti ai contractorilor sa se deplaseze in Romania, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire si support tehnic si logistic. Primii contractori vor fi Raytheon Co si Lockheed Martin Corp, noteaza agentia de cooperare pe probleme de securitate si aparare.
Aceasta vanzare va consolida obiectivele de politica externa si de securitate nationala ale SUA contribuind la imbunatatirea securitatii unui aliat NATO care a fost si continua sa fie o forta importanta pentru stabilitatea politica si progresul econonomic in Europa. Aceasta vanzare va veni in sprijinul nevoii Romaniei de a avea propriul sistem de autoaparare si va sustine obiectivele de aparare ale NATO”, mentioneaza Defense Security Cooperation Agency.
Institutia precizeaza ca Romania va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a intari apararea propriul teritoriu si a preveni amenintarile regionale.
„Aceasta achizitie va creste capacitatile de aparare ale armatei Romaniei impotriva agresiunilor si va proteja aliatii NATO care adesea se antreneaza si opereaza pe teritoriul Romaniei. Romania nu ar trebui sa intampine dificultati in a integra acest sistem cu fortele sale armate”, noteaza agentia, dand asigurari ca nu va fi afectat echilibrul militar in regiune. Notificarea cu privire la o posibila vanzare este solicitata prin lege si nu inseamna ca achizitia a fost finalizata.Romania are in plan achizitionarea de rachete Patriot, a anuntat in aprilie seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, care a subliniat ca „sistemul Patriot se incadreaza in sistemul integrat multi-level de aparare antiaerieana a spatiului aerian al Romaniei”.
Patriot este un sistem de aparare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit in cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice si de croaziera.
Ministrul Apararii de la acel moment Gabriel Les a declarat, la randul sau, ca Patriot este una dintre solutiile pe care autoritatile romane la au in vedere, neexistand o decizie finala in acest sens.
„Patriot este una dintre posibilele solutii pe care le avem in vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem incercat in lupta. Si un sistem care, din estimarile noastre actuale, are un pret echilibrat. As vrea sa specific de la bun inceput. Am discutat pana acum si vom discuta de aparare antiaeriana cu niste cerinte operationale care sa raspunda cerintelor categoriilor de forta. Nu avem inca, in acest moment, o decizie luata in acest sens. Toti spcialistii si tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune ca acest sistem sau alt sistem raspunde cerintelor operationale stabilite de catre categoriile de forta. La momentul in care vom avea o solutie, va promit ca o sa venim si o sa o anuntam public”, a afirmat Les.
La randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, declara la inceputul lunii mai ca spera ca pana la sfarsitul anului SUA si Romania sa ajunga la intelegere privind achizitionarea de rachete Patriot.
„Speram ca pana la sfarsitul anului 2017 sa ajungem la o intelegere in privinta achizitiei de rachete Patriot de catre Romania. Este o veste buna”, a declarat Hans Klemm, potrivit news.ro.
Romania va cheltui peste 6 miliarde de dolari in urmatorii ani pentru noi sisteme de rachete de aparare antiaeriana, din care 4 miliarde pentru sapte baterii de rachete sol-aer cu bataie mare.
Imediat ce guvernul actual de la București a anunțat că va majora bugetul Apărării până la 2% din PIB, pentru a îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO înainte de anul limita 2024, Ministerul Apărării a anunțat că a trimis o cerere către Washington prin care arată că România este dispusă să achiziționeze sisteme de rachete Patriot.
Șeful Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, alături de șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au anunțat joi într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot. Programul de înzestrare cu sisteme Patriot va începe chiar anul acesta. „Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Ce (mai) poate oferi România?
După cumpararea avioanelor F-16 la prețul de peste 600 de milioane de euro, rămâne de văzut ce va oferi România pentru a primi un preț mai bun. Deocamdată, compania olandeză Damen, si nu una americană, a câștigat contractul pentru patru corvete multirol, ce ar urma să fie construite la Galați. Costul total este de 1,6 miliarde de euro, de două ori mai mult decât se vehicula initial. După venirea la putere a guvernului PSD, achiziția a rămas insa in aer, din oficial rațiuni procedurale. Aceasta a dus la speculații privind lipsa voinței politice pentru înarmarea cu aceste nave olandeze, a caror construcție ar urma să ofere și locuri de muncă în țară.
“Cine o să vină să vă apere dacă sunteți invadaţi?”
Site-urile americane de profil descriu o adevărată luptă între producătorii de armamanet pentru piaţa central si est-europeană. În această luptă Rusia are un rol central, pentru că, până la anexarea Crimeii, vânzările de arme americane în această parte de lume au fost mici. Apoi s-a produs explozia. Şi nu cumpără doar Polonia. Cumpără şi Slovacia, Austria, Cehia, Croaţia şi îndatorata Grecie. Iar România cumpără avioane F-16 la mâna a doua. Se caută transportoare blindate, tancuri, sisteme de rachete, nave de război. O explicaţie ţine de înlocuirea vechilor echipamente producţie sovietică, însă catalizatorul acestor contracte mari obţinute de constructorii de arme din SUA şi Europa este noua ameninţare rusă.
Poate că un negustor străin explică cel mai bine ce înseamnă ”patriotismul economic” al statelor est-europene. Este vorba de Richard Harris, şeful de vânzări militare internaţionale de la Bell Helicopter. El spunea în luna martie 2016, pentru National Defense Magazine, că producătorii americani sunt avantajaţi în faţa celor europeni de ideea guvernelor de aici cum că un contract de acest fel cu SUA oferă un nivel mai mare de încredere în sprijinul militar american în cazul unui atac din partea Rusiei. “Cine o să vină să-i apere dacă sunt invadaţi?”, se întreabă retoric Harris.
Nu Lituania a primit rachete gratis, acolo este o baza NATO conform definitiei!!
Rachetele… sunt insotite si de intregul complex de „servire” , pentru fiecare instalatie !!
Adica, eventual, au…inchiriat terenurile necesare intr-o colonie mult mai mica decat Romania !
Iar „instalatiile”cumparate de noi domina nu doar Marea Neagra ! Plus Turcia si Sud-Estul „zonei”, nu prea pro-americana! Suntem adica , ALIATI pe bune cu barosanii de la US Army…
:)))) deci birul s-a ridicat la $3,9 miliarde.
1. In 1958 pe teritoriul Romaniei nu mai era nici un soldat strain (sovietic, neamt, de nici un fel). Ocupatia militara NATO abia incepe se pare
2. Lituania a primit rachete Patriot GRATIS!