Racordrea la reÅ£ea a locuinÅ£elor neelectrificate – obligatorie

Racordrea la reÅ£ea a locuinÅ£elor neelectrificate – obligatorie

0 218
Distribuitorii de energie sunt obligaÅ£i să racordeze la reÅ£eaua de electricitate locuinÅ£ele neelectrificate, potrivit unei metodologii aprobate miercuri de Comitetul de Reglementare al Autorităţii NaÅ£ionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Până acum, distribuitorii nu erau obligaÅ£i să racordeze la reÅ£ea localităţile neelectrificate, ci făceau acest lucru doar dacă această investiÅ£ie se justifica economic. Electrificarea localităţilor izolate era realizată cu bani din bugetul central, prin Ministerul de Interne, ÅŸi din bugetele locale. 'Comitetul de Reglementare al Autorităţii NaÅ£ionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, în ÅŸedinÅ£a de astăzi, 23.10.2013, Metodologia pentru evaluarea condiÅ£iilor de finanÅ£are a investiÅ£iilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reÅ£elelor de distribuÅ£ie a energiei electrice, reglementare emisă în vederea actualizării cadrului de reglementare necesar transpunerii prevederilor din Legea energiei electrice ÅŸi a gazelor naturale nr. 123 / 2012.
Potrivit prevederilor acestei legi (art. 51), operatorul de distribuÅ£ie concesionar este obligat să asigure dezvoltarea ÅŸi finanÅ£area reÅ£elei electrice de distribuÅ£ie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reÅ£elelor de distribuÅ£ie în zona acoperită de contractul de concesiune, la solicitarea autorităţilor administraÅ£iei publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regională ÅŸi de urbanism', se arată într-un comunicat al ANRE. In cazul în care realizarea acestor investiÅ£ii nu este justificată economic pentru operatorul de distribuÅ£ie concesionar, acestea pot fi cofinanÅ£ate de autorităţile publice. 'Evaluarea condiÅ£iilor de finanÅ£are a investiÅ£iilor respective se determină de operatorul de distribuÅ£ie concesionar în baza unui studiu de fezabilitate, conform prevederilor metodologiei aprobate astăzi. Metodologia stabileÅŸte etapele ÅŸi procedura de analiză ÅŸi soluÅ£ionare a cererilor de dezvoltare a reÅ£elei electrice de distribuÅ£ie pentru electrificarea localităţilor sau pentru extinderea reÅ£elei electrice de distribuÅ£ie, formulate de autorităţile administraÅ£iei publice locale sau centrale în baza planurilor de dezvoltare regională ÅŸi de urbanism, inclusiv modalitatea de evaluare a condiÅ£iilor de finanÅ£are a lucrărilor respective', se mai arată în comunicatul ANRE. ReprezentanÅ£ii Autorităţii precizează că proiectul metodologiei a fost supus consultării publice, ca document de discuÅ£ie, în perioada aprilie – mai 2013. În România există trei distribuitori de electricitate de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord ÅŸi Electrica Transilvania Sud) ÅŸi cinci privaÅ£i: Enel Muntenia, Enel Banat, Enel Dobrogea, E.ON Moldova DistribuÅ£ie ÅŸi CEZ DistribuÅ£ie Oltenia. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.