Radarele si amenzile politiei rutiere – sifoane pentru firmele private

Radarele si amenzile politiei rutiere – sifoane pentru firmele private

0 256

Doua societati comerciale din Cluj controleaza reteaua de radare fixe cu camere de luat vederi din 27 de judete ale Romaniei, impartind incasarile din amenzi cu primariile. Acestea obtin intre 40 si 65% din castiguri, insa, de cele mai multe ori, firmele care monteaza si intretin radarele obtin partea leului.

Legislatia, in slujba bunului mers al afacerii
Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, toate amenzile de circulatie incasate pe raza unei localitati sunt virate in conturile bancare ale primariei respective. Mai exact, politistii examineaza inregistrarile si trimit notificari pe adresa proprietarului masinii pentru a obtine informatii in legatura cu autorul contraventiei. Dupa ce primesc numele si datele contravenientului, politistii ii trimit amenda si numarul contului de la Trezorerie in care trebuie sa plateasca amenda. Potrivit protocolului semnat, sunt transmise datele amenzilor emise si stadiul lor catre firma privata, care primeste apoi in cont cota parte care ii revine.
Comisarul-sef Carol Varna, de la Inspectoratul General al Politiei Rutiere, recunoaste ca exista un vid legislativ in jurul sistemelor de supraveghere a traficului: „Legalitatea lor in Romania nu este prevazuta in mod expres in vreo lege care sa reglementeze strict sau direct utilizarea sau implementarea lor”, a declarat Varna miercuri, la Realitatea TV.

Instalate in 2007, echipamentele expira in 2011
Conform unor documente metrologice, echipamentele pot functiona doar pana în 2011. Autoritatile locale se vor putea bucura de camerele expirate dupa finalizarea contractului, cand acestea vor intra in proprietatea lor.
Contracte ilegale, imposibil de desfiintat
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a declansat controale in tara pentru a verifica legalitatea asocierilor dintre primarii si firmele furnizoare de radare. „Inspectorii de la Achizitii Publice au facut un singur control pana acum, la Cluj, dar n-au putut desfiinta contractul, desi s-a demonstrat ca a fost incheiat cu incalcarea legii. Urmatorul control va fi la Suceava”, au informat surse guvernamentale, citate de HotNews.ro.

Detalii si actionarii celor doua firme
Codec Spat SRL, prima dintre firme care a intrat pe piata amplasarii si gestionarii camerelor de luat vederi in 2007. De atunci, in unele localitati au fost instalate chiar si cinci radare pe o distanta de cativa kilometri. In conditiile in care limita de viteza coboara in anumite zone chiar si la 30 km/ora, iar amenzile se ridica la sute de lei, afacerea este deosebit de profitabila. Datele obtinute arata ca societatea Codec Spat are camere video in judetele Valcea, Vrancea, Salaj, Satu Mare, Mehedinti, Maramures, Bacau, Bihor sau Cluj,

Actionarii firmei Codec Spat sunt:
• Baldi Nicolae Dan Pop (45%) – fost actionar la Astral Telecom, actualul UPC,
• Eugeniu Alexandru Meciu (50%) – printre altele actionar la IMOFINANCE si director la Banca Transilvania,
• Petruta Mariana (5%), care are si functia de director al societatii.
Bilantul pe 2007 prezinta o cifra de afaceri, respectiv un profit brut de 0 lei.
Pentru 2006, societatea comerciala a depus declaratie pe propria raspundere ca nu a desfasurat activitate de la constituire.

Benefic SA este cea de-a doua firma intrata pe piata, unic concurent al Codec Spat SRL. Benefic a instalat radare in Arad si Sibiu.
Benefic SA ii are ca actionari pe:
• Lucian Lorin Sintamarian (35%),
• Gheorghe Dorel Coldea (15%),
• Ioan Radu Badiu (35%)
• Horia Florin Geomolean (15%).

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.