Radio România împlinește 91 de ani!
La 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, se inaugura postul național de radio, cu apelul ”Alo, Alo, aici Radio București, România”. Primele cuvinte au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, acesta fiind urmat de un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ”Un suflet nou”.
Margareta Marinescu a fost prima crainică a radioului public. La început, Radioul avea doar 17 angajați și emitea doar câteva ore pe zi, în program figurând știri, muzică de dans și clasică, buletine meteorologice. Ulterior, au apărut și emisiuni mai complexe, pe teme culturale, umoristice sau emisiuni clasice, printre care: ”Ora copiilor”, ”Ora veselă”, ”Ora femeilor”, ”Cronica muzicală”, ”Cronica dramatică” sau ”Poșta amatorilor”.Emisiunile se diversifică din ce în ce mai mult, astfel că, la 8 decembrie, este transmisă prima emisiune pentru femei.
Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva.
Prima Adunare generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la 17 ianuarie 1928, în cadrul căreia a fost aprobat statutul de funcționare și a fost ales primul Consiliu de Administrație, care s-a întâlnit pentru prima dată la 5 martie, moment ce marchează începutul funcționării Societății Române de Radiodifuziune. În luna iunie, a fost cumpărat primul imobil, situat pe strada General Berthelot la nr. 60.
În anul 1956, a fost înființată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând împreună instituția numită Radioteleviziunea Română. În 1994, prin Legea nr. 41 din 17 iunie, privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune devin ”servicii publice autonome, de interes național, independente editorial”.
De-a lungul anilor, Societatea Română de Radiodifuziune a reprezentat un pilon al presei românești, o instituție publică de interes național, dedicată informării ascultătorilor. Printre emisiunile și rubricile cu largă audiență de-a lungul anilor, se numără : ,,Unda veselă”, ,,Teatru Radiofonic” sau Fotbal minut cu minut”.
Societatea Română de Radiodifuziune cuprinde următoarele structuri : România Actualități, Antena Satelor, România Cultural, România Muzical, România Internațional, Radio 3Net,,Florian Pittiș”, rețeaua studiourilor teritoriale și locale : București FM, Radio Cluj, Radio Timișoara, Radio Reșița, Radio Constanța, Radio Oltenia Craiova, Radio Chișinău, Radio Cluj, Radio Tg. Mureș și Radio România Brașov FM, ultimul fiind cel mai nou post public de radio, înființat în martie 2019, dar și agenția de presă Rador.
D.D.