Randamentul panourilor cu celule fotovoltaice
sub testele primarului Scripcaru
Municipalitatea si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov au pus in aplicare zilele trecute un proiect-pilot privind iluminarea pe timp de noapte cu panouri cu celule fotovoltaice a giratiei din intersectia de la iesirea din Brasov spre Harman si Sfantu Gheorghe. Echipamentele instalate functioneaza cu baterii, care se incarca chiar si in zilele fara soare si asigura pe timp de noapte semnalizarea luminoasa a sensurilor de mers si a marginii bordurilor.
Sistemul este pur ecologic, are la baza baterii reciclabile si scuteste efectuarea oricarui fel de conexiuni sau cablaje. In plus, bateriile pentru lampile de mari dimensiuni sunt reciclabile.
„Vom mai testa o perioada evolutia proiectului, iar ulterior dorim sa-l extindem in intersectia de pe DN 13 spre Stupini si la Sanpetru. Aici am asigurat iluminatul cu o sursa de la Rulmentul. Am procedat la instalarea de echipamente cu celule fotovoltaice si in giratoriul de la Spitalul Judetean, in special in zona trecerii de pietoni. Cred ca aceasta sursa de iluminat ecologica si fara implicatii pentru consumul de energie electrica este cea mai potrivita, mai ales ca investitia este amortizata in doar doua-trei luni”, a mai spus Scripcaru.
De ce fel de teste mai are nevoie dl. Primar ? Pai daca se amortizeaza I doar trei luni, desi nimeni nu stie pretul, inseamna ca e ori prea repede, ori prea ieftin si-atunci pretul trebuie sa fie macar o vreme secret, macar pana se clarifica cat sa fie. Normal sa fie confidential pretul, ca doar sunt bani trimisi de la centrul PD-L pentru rasplata datoriilor din toamna, iar bugetul e al celor care au puterea. Am vazut cat poate costa un patinoar fie el si olimpic, daca trebuie sa-l platesti doar alor tai dar doar din banii altora.
E bine ca dl. Primar s-a gandit sa lumineze o trecere de pietoni cu energie solara…asa de test, dar promisese in urma cu vreo doi ani ca va folosi aceasta energie in multe alte scopuri. Unul dintre ele era chiar CET-ul, ale carui panouri solare ni s-a spus atunci ca ar fi costat (in anul electoralelor pentru locale – 2008) circa 200.000 de euro. Apoi ar mai fi fost montarea de panouri solare pentru incalzirea scolilor, institutiilor municipiului, etc. Evident ni se spunea atunci ca toate astea se vor face prin atragere de fonduri europene, programe guvernamentale precum “Casa verde”, etc.
Si din toate astea a ramas doar…. “reabilitarea termica” prin izolarea fatadelor. Un proiect bun, dar arondat politic 100% motiv pentru care costurile sunt de 4-5 ori mai mari decat in realitate. Si acestea au fost tinute o perioada “la secret”.
Si toate astea in timp ce in lumea civilizata, cea pe care noi o ocolim, acolo unde e cancelar Angela Merkel, locuitorii sunt obligati prin lege sa isi doteze locuintele cu panouri solare, potrivit „cartei solare“. Aceasta reglementare adoptata de consiliul municipal din Marburg , fiecare casa noua construita in acest cochet oras medieval, cu o populatie de aproximativ 80.000 de locuitori, va trebui sa dispuna de panouri solare, montate pe cheltuiala primariei si achitate in rate de catre locuitori. Mai exact, la fiecare 20 de metri patrati construiti trebuie sa existe un metru patrat de celule solare.
E adevarat ca nu numai chinezii au facut miliarde de dolari din producerea si vanzarea panourilor solare . E adevarat ca si multe administratii locale europene si mondiale au facut deja vechime in aplicarea lor.
Pe unii dintre marii politicieni romani insa nu i-au convins.
La noi la Brasov ele inca se testeaza!