Raport CE: Romania are un risc fiscal apropiat de media UE …

Raport CE: Romania are un risc fiscal apropiat de media UE …

0 127

Romania are un risc fiscal apropiat de media Uniunii Europene (UE) si de doua ori mai mic decat cel al Greciei, acesta reflectand vulnerabilitati legate de necesarul de finantare actual si proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene citat de Mediafax. Indicatorul reflecta riscuri care daca s-ar materializa ar pune presiune pe situatia fiscala si ar conduce la o crestere brusca a necesarului de finantare pe partea fiscala.
Pentru Romania, indicatorul calculat de CE se situeaza la 0,54 puncte, usor peste media UE, de 0,51 puncte. Grecia prezinta cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmata de Italia (0,88 puncte), Belgia (0,78 puncte) si Portugalia (0,73 puncte).

Luxemburg, cu o valoare negativa de 0,05 puncte, Estonia (0,06 puncte) si Bulgaria (0,08 puncte) sunt statele cu cea mai solida situatie fiscala

In Europa Centrala si de Est, Bulgaria prezinta cel mai redus risc fiscal, in timp ce in Ungaria acesta este cel mai ridicat, de 0,82 puncte. Polonia si Cehia se situeaza sub media UE, cu 0,48 puncte, respectiv 0,32 puncte.

Indicatorul reflecta riscuri care daca s-ar materializa ar pune presiune pe situatia fiscala si ar conduce la o crestere brusca a necesarului de finantare pe partea fiscala. Indicatorul evalueaza riscul relativ, nu nivelul de risc absolut pe care il prezinta fiecare tara ci mai degraba modul in care influenteaza statele membre.

Indicatorul de risc fiscal ia in calcul informatii despre nivelul datoriilor statului, datorii ca procentaj din PIB scadente in termen de 24 de luni, dobanda implicita pentru datoria suverana si decalajul balantei primare (necesarul de imprumut fara plata dobanzilor pentru datoriile consolidate) fata de o situatie care ar conduce la convergenta datoriei catre 60% din PIB pana in 2020.

O valoare ridicata a indicatorului de risc fiscal denota nevoia urgenta de adoptare a unor masuri fiscale substantiale, se arata in raportul „Reforme fiscale in statele membre 2011”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.