Raport MCV – sistem juridic functional, independent si respect pentru institutiile...

Raport MCV – sistem juridic functional, independent si respect pentru institutiile democratice

0 169
Mult discutatul Raport MCV din ceste zile a intrat in faza fianala –astazi va fi definitivat si ofiacializat prin asumare de catre CE. Daca nu am fi fost in campanie electorala pentru Cotroceni sigur altele ar fi fost comentariile. Asa ca suntem in fata unui atac a celor care sunt responsabili de situatia actuala care au inregistrat une sir lung de neimplinii in colaborarea cu CE ce au culminat cu ratarea an de an a intrarii in Spatiul Shengen.
In draftul de Raport se recomanda un sistem juridic functional, independent si respect pentru institutiile democratice sunt indispensable pentru increderea reciproca in cadrul Uniunii Europene si pentru a castiga increderea cetatenilor si investitorilor – se arata in Raportul MCV.
Progresele în implementarea celor patru condiÅ£ionalităţi din cadrul Mecanismului de cooperare ÅŸi verificare (MCV) care ar fi necesare pentru ca executivul UE să decidă ridicarea MCV nu sunt deocamdată prezente, potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene privind reforma justiÅ£iei ÅŸi combaterea corupÅ£iei în României, care va fi adoptat ÅŸi prezentat miercuri la Bruxelles. Potrivit proiectului de raport, care va fi supus adoptării de către Colegiul comisarilor miercuri dimineaţă, Comisia consideră că în viitor România va putea atinge obiectivele din cadrul MCV dacă menÅ£ine direcÅ£ia ÅŸi accelerează punerea în aplicare a reformelor. ''TotuÅŸi (…) evenimentele recente evidenÅ£iază îngrijorări legate de ireversibilitatea ÅŸi durabilitatea reformelor. Româna trebuie să restabilească statul de drept, inclusiv deciziile sistemului judiciar independent. Încrederea partenerilor din UE în România va fi recâÅŸtigată numai prin dovedirea faptului că statul de drept este deasupra intereselor de partid, că toate părÅ£ile respectă hotărârile judecătoreÅŸti, inclusiv la nivel constituÅ£ional, ÅŸi că reformele sunt ireversibile. Pentru aceasta este nevoie de măsuri juridice, dar ÅŸi de un angajament politic faţă de statul de drept, care a fost absent din deciziile recente. Guvernul s-a angajat acum să acÅ£ioneze rapid pentru restabilirea respectului faţă de statul de drept în acord cu recomandările'' incluse în acest raport, mai menÅ£ionează proiectul de raport CE. Conform documentului, autorităţile române trebuie să demonstreze în special că un proces de reformă ireversibil este viguros în România ÅŸi că intervenÅ£ia externă a MCV nu mai este necesară.
 
Va prezentam si alte extrase din Raport (draft) cu privire la perioada actuala (pag. 2-3)
  • "Acest Raport este adoptat intr-o perioada in care au aparut serioase ingrijorari cu privire la respectarea legii si a independentei justitiei in Romania.
  • Progresul realizat la nivelul intregii perioade trebuie pus in contextul unei recunoasteri sociale mai largi a principiilor cheie cum ar fi suprematia legii, independenta procesului juridic ca parte dintr-o democratie functionala.
  • Un sistem juridic functional, independent si respect pentru institutiile democratic sunt indispensable pentru increderea reciproca in cadrul Uniunii Europene si pentru a castiga increderea cetatenilor si investitorilor.
  • Comisia Europeana considera ca pasii luati recent de Guvernul Roman duc la serioase ingrijorari cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Acesti pasi au fost facuti intr-un sistem politic polarizat, in care neincrederea intre entitatile politice si acuzatiile sunt la ordinea zilei; cu toate acestea, contextul politic nu poate explica natura sistematica a unor actiuni.
Daca anumite actiuni pot fi explicate prin polarizarea politica, alte (actiuni) ridica serioase indoieli cu privire la angajamnetul de a respecta suprematia legii intr-un sistem democratic pluralist.
  • Provocarile politice cu privire la deciziile juridice, subminarea Curtii Constitutionale, schimbarea procedurilor deja stabilite si renuntarea la instrumentele de control specifice democratiei ("checks and balances") pun sub semnul intrebarii angajamentul Guvernului de a respecta suprematia legii si independenta sistemului juridic.
  • Comisia este in mod deosebit ingrijorata cu privire la semnalele amenintarilor si manipularilor care afecteaza institutiile care sunt parte din sistemul juridic si care au un impact semnificatic asupra societatii in ansamblul sau."

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.