Raport Oxford Analytica
Pentru ca tot suntem prostul satului in Uniunea Europeana, unde Occidentul ne-a bagat ca are nevoie sa facem pe gardul viu inspre rasarit, iata ca acest Apus se mai ocupa si de traznaile politichiei dambovitene, sanctionand-o.
Astfel, Oxford Analytica scrie, intr-un raport recent, despre incercarea democrat-liberalilor de a-l inlatura pe Mircea Geoana de la sefia Senatului, calificand aceasta actiune drept un nou pas in ceea ce priveste obiectivul pe termen lung al presedintelui Traian Basescu de consolidare a puterii personale.
Potrivit unei scurte prezentari a raportului intitulat „Jocurile politice distrag atentia de la economie”, documentul se refera la faptul ca liberal-democratii, aflati la putere, au depus o motiune, in 4 martie, pentru a-l indeparta pe Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.
Despre Geoana se afirma ca deja a pierdut pozitia de lider al opozitiei social-democrate si ca lupta pentru supravietuirea politica.
„Motiunea este un alt pas al presedintelui Traian Basescu catre obiectivul sau pe termen lung de consolidare a puterii personale in detrimentul tuturor partidelor politice”, se arata in prezentarea raportului.
Documentul contine referiri la primul mandat al presedintelui Traian Basescu, la reforma constitutionala si la cea electorala, la promovarea ruperii partidelor, la divizarea Opozitiei, la instabilitatea politica, la riscuri economice.
Victor Ponta, Mircea Greoana si Adrian Nãstase au facut referire, in repetate randuri, la raportul Oxford Analytica si la diferenta de abordare fata de un document similar, publicat in august 2009 si intitulat „Presa nu mai joaca un rol politic pozitiv”, care relata despre trusturi de presa care il atacau pe presedintele Traian Basescu, despre presa care invenineaza competitia electorala, dar si despre faptul ca CNA este divizat politic.
Ca, in linii mari, raportul prezinta realitatea, este adevarat. Cu ce nu ma impac eu este – facand abstractie ca ii detest pe portocalii – documentarea superficiala asupra unor probleme capitale pentru Romania. E ca si cum ai privi numai varful plantei, fara sa te gandesti ca are si radacini. Dar, probabil, atata ii intereseaza, pe apuseni si pe moment, despre viata prostului satului, pus doar sa care lemne sau sa aduca apa de la fantana.
Dan Bota