Raport PE – activitate eurodeputatii romani

Raport PE – activitate eurodeputatii romani

0 218

Eurodeputatii romani sunt tot chiulangii, insa mai prezenti in plenul PE decat inainte, au in continuare o activitate nesatisfacatoare, sunt putini responsabili pe rapoarte importante – dovada a slabei influente pe care o detin – si, mai mult, odata veniti in tara incearca sa isi prezinte activitatea nesemnificativa exagerandu-i importanta. Sunt concluziile unui studiu dat luni publicitatii de Institutul European pentru Democratie Participativa Qvorum.
Prezenta la lucrarile Parlamentului European – imbunatatita in perioada aflata in cercetare, iulie 2009-octombrie 2010 – a eurodeputatilor romani nu reflecta si o crestere in influenta in cadrul legislativului european.
Deputatii romani sunt activi in a aduce amendamente la rapoarte, insa sunt raportori pe prea putine rapoarte importante, sunt vocali in parlament, luand mai des cuvantul decat inainte, insa sunt mai putin implicati in initiative care presupun realizarea unui consens si obtinerea sprijinului propriului grup politic si al celorlalte grupuri.
Ba mai mult, desi mare parte dintre ei nu au o importanta majora in PE, odata veniti in tara isi prezinta activitatea ca fiind foarte importanta. Studiul arata ca „exista numeroase situatii cand, profitand de lipsa de informare a publicului din tara, unii europarlamentari exagereaza semnificativ importanta actiunilor lor in PE”. Mai departe, documentul arata ca cele mai frecvente manipulari se realizeaza astfel:
eurodeputatii transmit informatia conform carora sunt raportori pe anumite propuneri, cand in realitate sunt doar raportori virtuali sau raportori de aviz
europarlamentarii bombardeaza presa cu informatii asupra declaratiilor pe care le fac in PE; in realitate insa, luarile de cuvant reprezinta un instrument viabil numai in masura in care sunt insotite si de actiuni concrete – redactarea de rapoarte, avize, amendamente – altfel, ele au mai degraba caracter propagandistic si sunt contraindicate.

Constatari ale raportului:
• Eurodeputatii romani sunt tot chiulangii, cu toate ca si-au imbunatatit rata de prezenta la sedintele plenare de la Strasbourg, fata de primul an al mandatului actual (iulie 2009-iulie 2010), cand eurodeputatii Romaniei erau pe locul 26 din 27. Acum delegatia Romaniei a urcat pe locul 24, cu o rata de prezenta de 86,71%.
• Sabin Cutas, Iosif Mantula, Cristian Presa, Elena Oana Antonescu si Csaba Sogor sunt cei mai silitori, avand prezenta 100%. Veteranii Marian Jean Marinescu, Victor Bostinaru, Adriana Ticau, Renate Weber sunt si ei printre eurodeputatii cu prezenta foarte buna.
• In schimb, printre cei mai chiulangii sunt Ioan Mircea Pascu, Rares Niculescu, Adrian Severin sau Corneliu Vadim Tudor.
• Eurodeputatii romani obtin rezultate bune la monitorizarea activitatilor parlamentare in care nu au nevoie de sprijinul colegilor din grupul politic sau al altora din celelalte grupuri politice. Sunt pe locuri fruntase la luari de cuvant – locul 4 – ceea ce nu inseamna ca vorbele s-au si materializat in mari victorii sau influenta, la intrebari adresate Comisiei Europene pe locul 14, la amendamente la rapoarte pe locul 6 si la propuneri de rezolutii pe locul 5.
• Insa in ceea ce priveste cu adevarat influenta, activitatile de substanta, obtinerea de rapoarte importante, eurodeputatii romani continua sa se afle in partea a doua a clasamentului, pe locul 15, insa este ceva mai bine decat in mandatul precedent, cand ne situam pe locul 20.
• Liberalii romani se afla pe primul loc si in aceasta legislatura in aceea ce priveste rapoartele redactate, iar in amendarea rapoartelor sunt social-democratii, delegatia PSD fiind cea care a depus cele mai multe amendamente.
• Veteranii Marian Jean Marinescu, Adina Valean, Daciana Sarbu, Adriana Ticau, Rovana Plumb sunt printre deputatii care au obtinut rapoarte importante, iar dintre eurodeputatii care si-au inceput mandatul in iulie 2009, Monica Macovei, Cristian Preda, T.R. Ungureanu, Norica Nicolai au devenit raportori pe niste chestiuni semnificative.
• In privinta fidelitatii fata de propriul grup politic si a disciplinei de vot a romanilor, liberalii au respectat aproape fara nicio exceptie linia politica a grupului ALDE. In schimb delegatia PSD a avut pozitii diferite fata de grupul socialistilor pe domenii precum agricultura, mediu si sanatate publica sau politica externa si de securitate. In privinta PDL-istilor, pe domeniul agricultura au tinut mai putin cont de pozitia grupului PPE din fac fac parte, insa pe domenii precum libertati civile, justitie si afaceri interne si economie si afaceri monetare au mers pe linia grupului lor politic.
• La fel ca in politica interna, UDMR este intotdeauna susceptibila sa provoace surprize neplacute taberei in care se afla. Dintre cele 4 partide romanesti reprezentate in PE si afiliate grupurilor politice, delegatia UDMR are cele mai scazute rate de loialitate fata de grupul politic din care face parte, PPE. Doar pe domeniul economie si afaceri monetare eurodeputatii UDMR au votat precum grupul PPE, altfel au avut o opinie opusa in cazul agriculturii si al mediului si sanatatii publice.
• Eurodeputatii romani nu se aliaza la vot pe linie nationala, ci urmeaza tendinta de vot a grupului politic din care fac parte. O tendinta fireasca si generala in PE.
• Raportul analizeaza si modalitatea in care au votat eurodeputatii romani diferite rezolutii ale PE. La rezolutia prin care se acorda grantul de 80 de milioane de euro Moldovei au votat in unanimitate pentru aceasta acordare. Spre exemplu, iata cum au votat in alte doua cazuri: interzicerea folosirii cianurilor in minerit, avand in vedere controversatul proiect Rosia Montana, si independenta Kosovo, rezolutia prin care PE recomanda statelor membre recunoasterea acesteia. Romania este, alaturi de alte 4 state membre, printre singurele tari UE care nu recunoaste independenta Kosovo.

Cum au votat rezolutia pentru interzicerea cianurilor in minerit?
PDL: Majoritatea eurodeputatilor au votat impotriva interzicerii folosirii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri, pozitie diferita de cea a grupului PPE. Insa Monica Macovei a votat impotriva liniei partidului, atat din tara cat si cea exprimata la Strasbourg. Si UDMR-istii Csaba Sogor, Laszlo Tokes si Iuliu Winkler au votat in favoarea adoptarii acestei rezolutii, argumentand ca protejarea cetatenilor si a mediului sunt primordiale oricaror beneficii economice, o atitudine deloc surprinzatoare avand in vedere si pozitia din Romania a UDMR si puternicul lobby unguresc impotriva acestui proiect.
PSD: Eurodeputatii au sustinut interzicerea utilizarii cianurii in minerit, fiind pe linia politica a grupului socialistilor. Doar Ioan Mircea Pascu a fost pentru aceasta tehnologie, avand o atitudine rebela fata de grupul european.
PNL: Grupul ALDE s-a abtinut in aceasta privinta. Totusi, liberalii romani au avut voturi impartite: Renate Weber si Cristian Busoi au votat pentru interzicerea folosirii cianurilor, Adina Valean a votat impotriva rezolutiei, iar Ramona Manescu si Norica Nicolai s-au abtinut.
In final, romanii au votat 19 pentru, 12 impotriva si 2 s-au abtinut sa se pronunte referitor la interzicerea cianurilor in minerit.

Cum au votat recomandarea de a recunoaste independenta Kosovo?
PDL: Chiar daca PPE a votat pentru rezolutia care indeamna la recunoasterea independentei Kosovo, o parte din eurodeputatii PDL au votat impotriva. Cristian Preda a spus ca „referintele abundente la elemente ale statalitatii, tara, guvern, cetateni, frontiere etc. in acest text sunt inacceptabile”. Elena Basescu a spus si ea ca nu sustine aceasta rezolutie deoarece „recunoasterea independentei Kosovo ar putea fi un precedent periculos, iar in Kosovo exista probleme grave legate de nivelul ridicat al coruptiei si criminalitatii organizate”.
Totusi, doi eurodeputati UDMR, Cssaba Sogor si Laszlo Tokes, alaturi de Monica Macovei au votat pentru recunoasterea independentei Kosovo, o pozitie in totala opozitie cu pozitia oficiala adoptata de Romania.
PNL: ALDE a sustinut si el rezolutia, sigurul eurodeputat roman care a sustinut aceasta pozitie fiind Renate Weber, insa Ramona Manescu si Norica Nicolai au votat impotriva ei, in contradictie cu linia propriului grup politic. Cristian Busoi si Adina Valean nu au votat, desi au fost prezenti.
PSD: Majoritatea social-democratilor romani nu au sustinut aceasta rezolutie, fiind in contradictie cu grupul socialist, care recomanda recunoasterea independentei provinciei. Corina Cretu, Sabin Cutas, Rovana Plumb s-au abtinut, iar Catalin Ivan a fost absent.
Institutul European pentru Democratie Participativa Qvorum a prezentat si metoda de realizare a studiului dat publicitatii si a activitatilor analizate: analiza globala a activitatilor delegatiei Romaniei si a partidelor nationale din care este compusa; comportamentul la vot al eurodeputatilor romani pe unele dintre cele mai importante si recente propuneri de rezolutie si analiza influentei exercitate de europarlamentarii romani in legislativul european (exprimata prin obtinerea calitatii de raportor).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.