Raportul FMI – evaluarea acordului de imprumut cu Romania

Raportul FMI – evaluarea acordului de imprumut cu Romania

0 224
Fondul Monetar International (FMI) a publicat marti raportul privind evaluarile a saptea si a opta din cadrul acordului de imprumut cu Romania. Consiliul Director al FMI a avizat la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania si a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti, astfel ca acordul inceput in 2011 a fost finalizat cu succes. Vezi in documentele atasate raportul FMI privind ultimele evaluari ale acordului cu Romania si scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romaneIn 26 iunie, boardul FMI a luat in discutie scrisoarea de intentie trimisa de autoritatile romane la Washington, in care a fost prezentat stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, in cadrul celei de-a saptea si a opta evaluari pentru Romania.
 
Fondul a aprobat trei derogari si a considerat ca tara noastra si-a indeplinit obligatiile din acord. Printre ele s-au numarat privatizarea CFR Marfa, introducerea managementului privat la companiile de stat si reducerea arieratelor. Directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, a anuntat atunci ca Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord stand-by cu institutia financiara, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista. FMI a recomandat Guvernului noi reforme in domenii precum sanatate, taxe, energie, transporturi si companii de stat.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat. Premierul Victor Ponta a declarat zilele trecute ca Guvernul va incepe in aceasta luna negocierile cu FMI pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani. O misiune a FMI va veni la Bucuresti miercuri, imediat dupa vizita directorului general al Fondului, Christine Lagarde, pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.
"O misiune a FMI se va afla la Bucuresti in perioada 17- 31 iulie pentru discutii privind un nou acord cu Romania. Expertii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile pentru reforme. Misiunea FMI se va desfasura in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale, iar pe langa autoritati vor avea loc intalniri si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, bancilor, precum si cu organizatii ale societatii civile", a declarat reprezentantul FMI in Romania, Guillermo Tolosa, intr-un comunicat de presa. Sef al misiunii va fi Andrea Schaechter, care il va inlocui pe Erik de Vrijer.
Rezultatele evaluarii vor fi facute publice la finalul misiunii, a spus Tolosa.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.