Raportul MCV in alaliza ministrului Mona Pivniceru

Raportul MCV in alaliza ministrului Mona Pivniceru

0 292
 
Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare ÅŸi Verificare (MCV) a fost caracterizat de ministrul JustiÅ£iei, Mona Pivniceru, ca fiind ''pozitiv'' în ansamblul său.
''Raportul este pozitiv în ansamblul său. Raportul reÅ£ine că Ministerul JustiÅ£iei a elaborat o strategie multianuală pentru punerea în vigoare a celor patru coduri. (…) Codul civil a intrat deja în vigoare, Codul de procedură civilă intră în vigoare la data estimată de Comisie, Codul penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014, iar legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală va fi adoptată în această vară, în cursul acestui an, ÅŸi va intra în vigoare la aceeaÅŸi dată, 1 februarie 2014.
Tot la acea dată va intra în vigoare ÅŸi pachetul însoÅ£itor de dispoziÅ£ii penale privitoare la executarea pedepselor privative de libertate, privitor la executarea pedepselor neprivative de libertate ÅŸi cel referitor la probaÅ£iune'', a precizat ministrul Mona Pivniceru, miercuri, într-o declaraÅ£ie de presă. Ministrul JustiÅ£iei a explicat că, pentru asigurarea aplicării în bune condiÅ£ii a acestor coduri, Guvernul a luat o serie de măsuri privind resursele umane ÅŸi financiare, precum ÅŸi infrastructura în cadrul sistemului judiciar. Astfel, în iulie ÅŸi septembrie 2012, au fost alocate fonduri pentru ocuparea posturilor vacante din sistem ÅŸi a fost adoptat un memorandum, care face o analiză completă a necesarului de resurse umane, financiare ÅŸi infrastructură în perioada 2012-2015. Mona Pivniceru a adăugat că au fost implementate toate măsurile prevăzute de memorandum pentru anul 2013, ÅŸi anume a fost suplimentată schema de personal a instanÅ£elor cu 150 de posturi de judecători ÅŸi 250 de posturi de grefieri, care urmează a fi ocupate potrivit calendarului stabilit de CSM. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru achiziÅ£ionarea de mobilier ÅŸi echipament IT, precum ÅŸi pentru realizarea lucrărilor de reamenajare necesare pentru crearea de camere de consiliu la nivelul instanÅ£elor. Ministrul JustiÅ£iei a subliniat că în perioada următoare se va finaliza un memorandum cu privire la aceleaÅŸi aspecte, vizând în schimb Codul penal ÅŸi Codul de procedură penală, a căror intrare în vigoare nu era atât de iminentă ca a celui Civil ÅŸi se aÅŸteaptă adoptarea de către Parlament a bugetului Ministerului de JustiÅ£ie ÅŸi a proiectului de lege privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală. "S-a făcut o remarcă în Raport privitoare la rediscutarea textelor din foruri ÅŸi a mai rămas în discuÅ£ie doar legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală. Vă anunţăm astăzi (n.r. miercuri) că sunt supuse modificării doar 55 de articole, ceea ce înseamnă că în proporÅ£ie de 92% legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală nu are modificări substanÅ£iale. Sunt mai multe modificări care, în schimb, vizează forma, acurateÅ£ea textului, claritatea lui ÅŸi nu substanÅ£a reglementării'', a spus Mona Pivniceru. Ea a amintit că o remarcă pozitivă adusă în Raportul CE se referă la modificările legislative pe care le-a promovat Ministerul JustiÅ£iei de natură a contribui la transformarea treptată a Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie într-o adevărată instanţă de casaÅ£ie, cu mai puÅ£ine responsabilităţi în materia soluÅ£ionării recursurilor. De asemenea, raportul remarcă pozitiv procedura de promovare a magistraÅ£ilor, noile dispoziÅ£ii privitoare la promovarea magistraÅ£ilor la Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie au introdus o nouă rigoare în cadrul sistemului, prin care s-a acordat prioritate asigurării unei calităţi concurenÅ£iale ridicate, a mai spus Pivniceru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.