Raportul MCV pe Justitie vazut din interiorul institutiilor vizate!

Raportul MCV pe Justitie vazut din interiorul institutiilor vizate!

0 229

Raportul anual (MCV) al Comisiei Europene privind reforma Justitiei in Romania, prezentat miercuri, vazut de sefii unor institutii implicate.

Presedintele CSM: Prima masura dupa raportul CE: joi, va aparea noul ghid de promovare la ICCJ
Primul efect al raportului Comisiei Europene referitor la justitie de miercuri se va vedea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la mai putin de o zi, joi, cand se va elabora noul ghid de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe criterii transparente si obiective, a anuntat miercuri, intr-o conferinta sustinuta la Sibiu, presedintele CSM, Horatius Nicolae Dumbrava.
„Sunt recomandari ale CE care sunt convins ca pot fi luate pana la finalul anului, cele care tin de noi. De exemplu, numirile pe baze obiective si transparente la ICCJ. Sunt absolut convins ca, pana la finalul anului 2011, daca Parlamentul adopta legea (vom avea ghidul de promovare la Inalta Curte – n.r.). Oricum noi maine (joi – n.r.), in plenul CSM, vom adopta un nou ghid de promovare la Inalta Curte”, a spus Dumbrava.
Acesta spune ca este decis sa declanseze o noua serie de promovari la ICCJ, dar pe noi criterii cerute de CE.
„Pentru acest tip de promovari, sa nu mai fim atacati in justitie, vom declansa o noua serie de promovari. Acest lucru poate fi realizat. Vom face aceste promovari pe baze transparente si obiective”, a explicat presedintele CSM.
Dumbrava a recunoscut ca si in urma cu patru luni CSM a mai elaborat un ghid pentru promovarea la ICCJ, pe care nu a reusit sa il puna insa in practica.
Presedintele CSM a catalogat raportul CE ca fiind unul „bun si pozitiv”, iar recomandarile din raport le-a descris ca fiind „constructive si obiective”.
In urma raportului CE, CSM cere ca justitia sa nu fie politizata, iar presedintele Traian Basescu, Guvernul, Parlamentul si toate autoritatile, care pot ajuta justitia, sa incheie un acord national transpartinic si independent de ciclurile electorale. Discutiile legate de acest acord propus de CSM ar trebui sa fie cu usile deschise, iar societatea civila ar trebui sa fie implicata si ea.
Principala cauza a problemelor din justitie este chiar lipsa unei strategii in acest moment, conform conducerii CSM.
„Se simte lipsa unei strategii de modernizare a justitiei romanesti. Strategia a inceput in 2010 de Ministerul Justitiei. (…) Nu suntem intr-un moment pierdut, insa trebuie pusa in discutie aceasta strategie”, a apreciat miercuri, Dumbrava.
Presedintele CSM cere dupa Raportul CE referitor la justitie sa dispara si „cearta si galceava institutionala” din tara, criticile politicienilor la adresa magistratilor, ceea ce, considera Dumbrava, afecteaza reforma in justitie si face ca cetatenii sa nu mai aiba incredere in magistrati.

Catalin Predoiu: Cheia reusitei reformei se afla in buzunarul CSM, iar cifrul in buzunarul ICCJ
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa ca, asa cum rezulta din Raportul Comisie Europene, “cheia reusitei reformei de afla in buzunarul CSM, iar cifrul in buzunarul Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
‘Daca pana acum ceva timp problema principala a Rapoartelor era vointa politica din spatele reformei, astazi, cand Raportul constata ca Guvernul este vectorul principal al reformei, dupa ce Parlamentul a facut proba travaliului adoptand legi importante si schimband politica in privinta anchetelor, dand curs liber Justitiei, este clar, asa cum rezulta si din Raport, faptul ca cheia reusitei reformei se afla in buzunarul CSM, iar cifrul in buzunarul ICCJ. Raportul spune explicit ca succesul reformelor va depinde de vointa de reforma a CSM. Prin urmare, sistemul judiciar nu se mai poate ascunde in spatele lipsei de vointa politica. Aceasta exista si a fost probata si recunoscut’, a spus Predoiu.
Ministrul Justitiei a abordat si necesitatea cooperarii intre institutiile ce fac parte din sistemul Justitiei.
“Este acum nevoie de vointa CSM si de expertiza la acest nivel. Eforturile CSM trebuie consolidate cu expertiza din sistemul judiciar, cu ajutorul sefilor de instante si parchete”, a adaugat Catalin Predoiu.
De asemenea, ministrul Justitiei a atras atentia Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca trebuie sa judece rapid marile dosare.
“Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa judece cu un ochi la lege si cu unul la ceas, pentru a impiedica prescriptia sa se implineasca. Avem semnale de la varful ICCJ ca se ia in serios aceasta problema si incurajam aceste eforturi. Judecatorii trebuie sa judece dupa probe, nu in functie de cariera politica prezenta sau de viitor a inculpatilor”, a subliniat ministrul Justitiei.
In plus, Catalin Predoiu a atras atentia ca nu doar procurorii si ANI ar trebuie sa combata coruptia, ci este nevoie de un efort al intregii societati.
“Raportul confirma pe un plan general progresele in combaterea coruptiei, sa nu cadem in eroarea de a considera Ministerul Public, DNA, DIICOT sau ANI singurele responsabile cu eradicarea coruptiei si a crimei organizate. MCV si 2000 de procurori nu pot eradica coruptia in Romania. Este si o problema de standarde de viata, dar si o problema axiologica. Este o alegere la scara societatii”, a mai spus ministrul Justitiei.

Horia Georgescu: Raportul CE subliniaza evolutiile pozitive ale ANI
Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat miercuri ca raportul Comisiei Europene subliniaza evolutiile pozitive ale Agentiei, fiind nemultumit insa de solutiile pe care le dau instantele de judecata.
“Raportul Comisiei Europene subliniaza evolutiile pozitive ale Agentiei Nationale de Integritate, dupa restabilirea cadrului legal din septembrie 2010, dar in acelasi timp atrage atentia asupra valorificarii investigatiilor desfasurate de ANI in instante sau de catre autoritatile judiciare sau administrative. Din aceasta perspectiva, rezultatele sunt nesatisfacatoare si cu atat mai putin descurajatoare pentru persoanele care incalca regimul conflictului de interese, compatibilitatilor si acumularea de averi nejustificate”, a apreciat Georgescu.
Horia Georgescu considera ca sanctiunile dictate de instante si de autoritatile administrative si judiciare in dosarele investigate de ANI nu reusesc sa descurajeze coruptia.
Raportul Comisiei Europene arata ca, de la adoptarea noului cadru legal in august 2010, ANI a inceput sa-si reia cazurile si a trimis institutiilor competente in vederea unei decizii un numar de cazuri cu privire la un conflict de interese, incompatibilitati si avere nejustificata.
Desi ANI si-a ameliorat metodologia si eficienta investigatiilor, trebuie imbunatatit considerabil si procesul de urmarire de catre organisme judiciare si administrative competente. Putine sanctiuni au fost aplicate drept rezultat al constatarilor ANI iar cele aplicate au rareori efect de descurajare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.