Raportul S.R.I. sau raportul lui Traian Basescu?

Raportul S.R.I. sau raportul lui Traian Basescu?

0 256

Luni, Serviciul Roman de Informatii si-a prezentat bilantul. Vedeta zilei n-a fost, asa cum era de asteptat, seful S.R.I. George Maior, ci presedintele Traian Basescu, al carui discurs de la final a eclipsat discursul lui Maior.


De alegerea acestuia din urma in fruntea Serviciului, Traian Basescu s-a aratat multumit, considerand ca faptul ca postul de sef al SRI a fost dat opozitiei a fost de bun augur: “As vrea ca acest mod de tratare a serviciului sa fie perpetuat si pentru alte legislaturi. Mi se pare cel mai corect pentru credibilitatea serviciului, ca puterea sa nu-si desemneze un director si directorul serviciului sa fie intotdeauna un om al Opozitiei”, a spus Traian Basescu. Poate si esecul avut cu apropiatul sau, Claudiu Saftoiu, l-a determinat pe presedinte sa-si arate multumirea fata de Maior.


In cadrul interventiei, Presedintele Basescu a precizat faptul ca intotdeauna a considerat ca SRI nu este doar un pazitor al sigurantei fiecaruia dintre romani, ci are si un important rol de prevenire. “Sunt putini cei care accepta acest lucru, dar informatiile pe care eu le-am primit, pe care Guvernul le-a primit, puteau sa faca sa nu avem astazi ministri implicati in anchete penale. Chiar avertismentele date in plina sedinta de guvern nu au avut decat rostul sa fie utilizate politic, in loc sa fie tratate exact asa cum ele au fost facute. Am ajuns, din acest motiv, sa avem ministri in situatii dificile, iar neglijarea preventiei este una din lipsurile aproape generalizate in structurile guvernamentale, cele care sunt cel mai mare beneficiar al informatiilor pe care serviciile le furnizeaza”, a declarat seful statului.
In context, presedintele tarii a mai spus ca va trebui sa se ajunga si la stadiul in care va putea fi imputata si lipsa activitatii de prevenire. “Daca primim informatia si nu trimitem sa fie controlata si sa stopam un eventual act de coruptie inseamna ca, de fapt, nu am utilizat eficient informatia, inseamna ca am lasat sa se perpetueze o stare de ilegalitate. Inseamna, de fapt, ca ne-am facut ca nu vedem ca sub ochii nostri se produc acte de coruptie si ca le-am tolerat”, a afirmat Presedintele.
Seful statului a mai aratat ca Romania are nevoie de un serviciu de informatii credibil si este pacat ca munca foarte buna pe care o desfasoara Serviciul sa poata fi pusa sub semnul indoielii doar pentru ca exista o deficienta de comunicare: “Va cer in mod categoric, din acest punct de vedere, sa existe o formula prin care Serviciul sa informeze presa asupra conditiilor in care se fac ascultarile, asupra modului in care Serviciul lucreaza din acest punct de vedere si va asigur ca nimeni nu va va cere numele celor ascultati, ci va exista interes pentru mecanismul care functioneaza. Este o solicitare pe care o fac catre conducerea Serviciului, catre cei implicati in asa fel incat aceasta acuzatie pe care, cel putin din ce stiu eu, este profund nedreapta sa fie clarificata pentru opinia publica”.


Facand referire si la acuzatiile de coruptie ce i se aduc, Presedintele s-a prezentat drept o victima a unor forte obscure, care incearca sa-l discrediteze.


“Atunci cand vorbesti de lupta impotriva coruptiei, prima reactie a unora este sa demonstreze ca si tu esti corupt”, a sustinut seful statului. El a povestit cum o parte a presei incearca permanent sa-l faca responsabil pentru lucruri neadevarate.


Atacurile de acest tip, in care el este scos tap ispasitor pentru lucruri facute de altii sunt o strategie vicleana a presei, a sustinut Basescu. “Acest sistem de intoxicare a opiniei publice a devenit un mijloc de lupta. Unii dintre adversarii mei profita de faptul ca pozitia nu-mi permite sa ies mereu cu reactii la aceste atacuri perfide”, a incheiat seful statului.


In ce priveste discursul sefului S.R.I. este de retinut referirea la desecretizarea excesiva, pe care Maior o considera o “amenintare” la adresa structurii pe care o conduce.


“Suntem totusi SRI, si nu SPI, adica serviciu public de informatii, asa ca nu putem sa fim mai transparenti decat o cere legea”, a precizat seful SRI.


De asemenea, George Maior a sublinit rolul important pe care presa si societatea civila il au in relatia cu SRI. El a aratat ca aproximativ 25 la suta din informatiile serviciului se bazeaza pe surse deschise si doar jumatate pe surse secrete umane.


In conluzie, toate bune si frumoase, e loc de mai bine, iar bietul Presedinte trebuie aparat de raii care il discrediteaza. Un singur esec a reiesit din raport, disparitia lui Omar Hayssam. Dar cine stie daca este un esec sau maiestrie profesionala, doar a spus rapsicat Maior, SRI nu este un serviciu public de informatii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.