Rasnov – castrul roman Cumidava
Descoperirea acestui castru s-a petrecut in anul 1939, cand un grup de arheologi a gasit la Rasnov o lespede dedicata imparatesei romane Iulia Mamaea, stiuta si drept “protectoarea castrelor”. Lespedea era zidita la poarta centrala a castrului si pe ea era inscris cuvantul “Cumidava” – denumirea romanizata a provinciei dacice. Astfel, castrul de la Cumidava a devenit un sit arheologic si care prezinta date importante despre modul de convietuire al dacilor cu romanii.
Conform specialistilor de la Muzeul Judetean de Istorie, acest castru roman a fost construit dupa razboaiele daco-romane. El era un bastion de aparare a teritoriilor dace cucerite impotriva atacurile dacilor liberi s alei barbarilor.
La inceput, constructia militara a fost ridicata din pamant si lemn, dar dupa circa 20 de ani zidurile au fost ridicate din piatra, asa cum se vad ele si astazi – bineinteles ce a mai ramas.
“In aceasta zona dorim sa realizam un parc istoric, care sa poarte o denumire tentanta: ‘Sa fii roman pentru o zi’. O sa reconstituim viata legionarilor romani din castrul Cumidava, precum si viata de zi cu zi a dacilor. O sa fie o pagina din istorie traita pe viu”, a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Cetatea Rasnov
Dan Bota