Rata creditelor neperformante in crestere alarmanta

Rata creditelor neperformante in crestere alarmanta

0 301

Rata creditelor neperformante in sistemul bancar a urcat la 10,2% in vreme ce rata riscului de credit, respectiv finantarile clasificate in categoriile indoielnic si pierdere, ca pondere din total imprumuturi a urcat la 17,81%, se arata intr-un document postat miercuri de BNR pe pagina sa de internet. Rata creditelor neperformante – indicator cel mai uzitat in raportarile internationale, similar celui utilizat in comparatii internationale si de catre FMI- se afla in decembrie 2008 la 2,8 % in decembrie 2008, valoarea actuala fiind peste media regionala. Desi se afla la un nivel gestionabil, ritmul de crestere al neperformantelor constituie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara.

BNR calculeaza rata creditelor neperformante ca raport intre creditelor nebancare si dobanzilor, in care rastantele depasesc 90 zile sau in cazul carora au fost initiate proceduri judiciare fata de operatiune sau fata de debitor/ Total credite si dobanzi clasificate)
De asemenea, rata riscului de credit reprezinta expunere raportul dintre totalul creditelor nebancare si dobanzilor, clasificate in indoielnic si pierdere / total credite si dobanzi clasificate, aferente creditelor nebancare. Indicatorii monitorizati astfel de BNR cuprind numai bancile comerciale si Creditcoop; sucursalele bancilor straine nu raporteaza solvabilitatea, fondurile proprii si clasificarea creditelor.

Potrivit raportului privind Stabilitatea, capacitatea firmelor de a rezista in piata inregistreaza constrangeri, cauzele principale fiind scaderea accesului la liniile de finantare oferite de banci, precum si diminuarea profitabilitatii. Microintreprinderile, au fost cele mai afectate de diminuarea accesului la finantare, fiind percepute de banci ca prezentand un risc de credit superior firmelor de mai mari dimensiuni.

Rata creditelor neperformante generate de IMM a depasit 10 la suta (iunie 2010), in timp ce pentru corporatii acelasi indicator este de circa 2,5 la suta. Expunerea valutara a firmelor ce s-au indatorat in moneda straina este mare (circa 75% din capitalurile proprii) si in crestere. Riscul cel mai important pe termen scurt este ca, in ipoteza unei reveniri economice modeste si relativ intarziate, alaturi de persistenta arieratelor bugetare, sa se exacerbeze problemele de lichiditate, existand perspectiva ca aceste constrangeri sa poata fi transmise intre partenerii de afaceri si chiar sa fie amplificate.

Sectorul constructiilor si activele imobiliare au avut o evolutie nefavorabila care ar putea continua si in primul semestru din 2010. Calitatea portofoliului bancar provenind din creditarea ipotecara (sau cu garantii ipotecare) s-a deteriorat. Rata creditelor neperformante in acest caz a crescut in perioada decembrie 2008 – iunie 2010 de la aproape 1 la suta la 8,9 la suta (pentru portofoliul bancar privind companiile), respectiv de la 0,8 la suta la 4,5 la suta (pentru portofoliul privind sectorul populatiei).

Rata creditelor neperformante (definite ca restante mai mari de 90 de zile – indicator cel mai uzitat in raportarile internationale, similar celui utilizat in comparatii internationale si de catre FMI) a avut o evolutie ascendenta, crescand de la 2,8 la suta in decembrie 2008 la 10,2 la suta in iunie 2010, valoarea situandu-se putin peste media regionala. Creditele clasificate indoielnic si pierdere s-au inscris pe aceeasi tendinta ascendenta, ajungand la 15 la suta la finele anului 2009, dar ritmul este mult diminuat in anul 2010.
Desi creantele neperformante se afla la un nivel gestionabil, ritmul de crestere a acestora constituie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.