Rata locurilor de munca vacante – evolutii!

Rata locurilor de munca vacante – evolutii!

0 282

Rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul II 2010 de 0,59 la suta, in scadere cu 0,11 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).In comparatie cu acelasi trimestru al anului 2009, rata locurilor de munca vacante a inregistrat o scadere cu 0,30 puncte procentuale.
In trimestrul II 2010, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (1,08 la suta), administratie publica si aparare (0,95 la suta), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (0,91 la suta).
Cele mai mici valori a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,05 la suta), tranzactii imobiliare (0,11 la suta), respectiv invatamant (0,12 la suta).

Incepand cu trimestrul II 2007 pana in trimestrul II 2010, rata locurilor de munca vacante a avut o tendinta de scadere, practic, continua, cu unele exceptii nesemnificative. Astfel, in comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi s-au regasit in administratia publica (-0,99 puncte procentuale), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,31 puncte procentuale). Usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitatile de transport si depozitare (0,12 puncte procentuale), industria prelucratoare (0,08 puncte procentuale), hoteluri si restaurante (0,05 puncte procentuale) si industria extractiva (0,03 puncte procentuale).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative scaderi s-au produs in sanatate si asistenta sociala (-2,97 puncte procentuale), administratie publica (-0,94 puncte procentuale) si in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,82 puncte procentuale). Cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in activitatile de informatii si comunicatii (0,30 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (0,14 puncte procentuale).
Ocupatiile cele mai cautate de angajatori in cel de-al doilea trimestru al anului 2010 au fost cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – 0,87 la suta si de muncitori necalificati – 0,71 la suta.

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice – 0,29 la suta si mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor – 0,45 la suta.
In profil teritorial, regiunea cu cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,14 la suta), urmata de regiunea Sud-Muntenia (0,65 la suta). Cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (0,28 la suta), respectiv Centru (0,44 la suta).
Fata de trimestrul precedent, in majoritatea regiunilor tarii s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Se detaseaza insa regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest cu scaderi de 0,28 puncte procentuale, respectiv 0,14 puncte procentuale. Doar regiunea Nord-Vest a cunoscut o usoara crestere de 0,04 puncte procentuale.
In comparatie cu trimestrul corespunzator al anului 2009, toate regiunile Romaniei au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Cea mai scazuta cerere de forta de munca a fost in regiunea Vest (-0,43 puncte procentuale), urmata de regiunea Sud-Est (-0,40 puncte procentuale).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.