Razboaie la Bastionul Tesatorilor!

Razboaie la Bastionul Tesatorilor!

0 520

Unul din cele mai importante puncte turistice din Brasov nu se va transforma in teatru de razboi ci va fi cotropit de mesteri in arta tesutului si artisti contemporani intr-un proiect finantat de Aministratia Fondului Cultural National.

Unul din cele mai importante puncte turistice din Brasov nu se va transforma in teatru de razboi ci va fi cotropit de mesteri in arta tesutului si artisti contemporani intr-un proiect finantat de Aministratia Fondului Cultural National.
La 26 de ani de la infiintare, Muzeul Judetean de Istorie a castigat prima finantare nerambursabila in calitate de solicitant. Proiectul „Razboaie in Bastionul Tesatorilor” depus de institutia de cultura in parteneriat cu Asociatia Forums a primit 93.67 de puncte, al doilea punctaj in clasament. Proiectul a fost unul din cele sase proiecte castigatoare din 86 depuse si a fost finantat cu aproape 60.000 de lei. Razboaie in Bastionul Tesatorilor nu va aduce razboinici in bastionul Tesatorilor si pe cei care inca pastreaza stravechea tehnica a tesutului la razboi.
Cativa mesteri populari din zona Branului si mai multi artisti contemporani vor lucra in ateliere creative mixte iar lucrarile vor fi expuse apoi in Bastionul Tesatorilor si in Complexul Muzeal Astra din Sibiu. Expozitia razboi de tesut1va pune in valoare atat elemente de patrimoiu cat si lucrarile de arta comtemporana realizate utilizand tehnica tesutului. Muzeul Judetean de Istorie incearca prin acest proiect sa faca din Bastionul Tesatorilor un loc de educatie muzeala.
Potrivit lui Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie, proiectul valorifica latura mestesugareasca si artistica si incearca sa recupereze un mestesug care isi gaseste locul in bastion, pentru ca bastionul trebuie sa fie mai mult decat un muzeu, trebuie sa devina si un spatiu cultural deschis.
In prezent este deschis apelul la nivel national pentru candidaturi din partea artistilor contemporani pentru lucrari de arta care sa integreze tehnica tesutului la razboi, element de patrimoniu imaterial din zona Branului. Cei 6 artisti vizuali selectati vor avea posibilitatea sa invete tehnica traditionala de tesut la razboi, sa se documenteze asupra motivelor traditionale si sa valorifice aceste lucruri prin realizarea unor tapiserii din sfera artei contemporane.
Ecoul proiectuuil a fost spectaculos: peste 1.000 de persoane au vazut apelul si deja 25 de pasionati de arta razboiului si-au manifestat dorinta de a participa. Muzeul Judetean de Istorie mai are depuse doua proiecte, unul pe fonduri europene altul pentru finantare de la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.