Razboi civil pentru Unire?
Valeri Climenco, presedintele miscarii social-politice proruse Ravnopravie, a declarat, pentru Jurnal de Chisinau, ca Republica Moldova se va uni cu Romania doar prin razboi civil, in care se va implica Rusia.
Unirea se va produce doar in urma unui razboi civil castigat de fortele pro-unioniste, dar in care se va implica si Rusia, a avertizat ieri, intr-o conferinta de presa, Climenco, care a facut aceasta declaratie dupa ce noul presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, a spus ca este unionist. El a dat asigurari ulterior ca nu va milita la guvernare pentru o unire cu Romania.
Daca minoritatile vor fi nevoite sa apere statalitatea moldoveneasca, ei vor gasi aliaþi puternici din exterior, inclusiv din Rusia, a avertizat Climenco, precizand ca reprezinta interesele minoritatilor nationale din Republica Moldova.
Intrebat daca Rusia va interveni armat intr-o astfel de situatie, Climenco a raspuns ca „pentru apararea statalitatii toate mijloacele sunt bune”. El a adaugat ca, in cazul unui asemenea conflict, vor mai interveni si Ucraina, Turcia si Bulgaria, pentru a-si apara conationalii care locuiesc in Moldova.
In contextul declaratiilor, pe care, potrivit lui Climenco, le-ar fi facut liberal-democratul Vlad Filat, care ar opta pentru retragerea Republicii Moldova din CSI si aderarea la NATO, presedintele Ravnopravie a spus: „Minoritatile nationale pledeaza pentru pastrarea neutralitatii, suveranitatii si independentei Republicii Moldova”.
Potrivit lui Climenco, in contextul unor asemenea declaratii facute de liderii politici, nu exista nicio posibilitate de reglementare a conflictului transnistrean. El a mai adaugat ca si comunistii se vor face responsabili, in cazul in care fortele de dreapta vor incerca sa isi puna in practica declaratiile.
Climenco a mai lasat sa se inteleaga ca PCRM nu ar trebui sa colaboreze cu Alianta pentru integrarea europeana, chiar cu riscul de a provoca noi alegeri anticipate.
„Politicienii responsabili trebuie sa mearga si la zece alegeri anticipate pentru a pastra tara in hotarele ei”, a conchis el.
Oare acest Climenco nu cumva vorbeste pe nas? Cu toate ca actualul imperiu rus nu se da inapoi de la nimic pentru a domina pe la granitele sale, vezi balamucul din Georgie, de acum cateva luni.
Oare ce au de zis NATO si UE in aceasta privinta care, intr-un fel, le-ar intari granitele dinspre est?
Dan Bota