Razboi si pace
Razboiul dintre Supermarketuri si producatori se indreapta, se pare, spre sfarsit. Acuma a intervenit starea de armistitiu, prin tratativele – mediate de ministrul Dacian Ciolos, omul care s-a inhamat sa transforme lemnul sapei romanesti in fier – duse ieri intre cei doi beligerangi.
S-a convenit ca aceste tratative sa fie finalizate pe 2 iulie prin semnarea Codului de Bune Practici intre cele doua parti, in acest fel intervenind starea de pace.
Ca vor continua luptele de hartuiala, de guerilla, se intelege aproape de la sine, marea putere financiara a supermarketurilor nelasandu-se ingenuncheata chiar asa usor de “niste tarani”. Va fi o lupta de guerilla disperata si dusa la extrema limita a legii.
Pe moment, ca principale puncte castigate de producatori, ar fi renuntarea la pretinderea platii de catre acestia a taxelor de raft si de deschidere magazin, taxe care urcau indirect preturile din magazin, aceste taxe devenind optionale.
Dar acest optional poate fi o arma periculoasa in mana marilor magazine. Caci daca eu, ca “vrea” muschii mei, optez sa platesc taxa, voi avea prioritate in fata ta, care te dai smecher sa nu platesti, la incheierea contractului de livrare a produsului identic cu al tau.
Ce poate fi socotit ca realizare categorica a producatorilor in cadrul tratativelor este faptul ca ei vor putea vinde oricaror retaileri doresc si la ce pret se pot intelege, in sensul ca marile magazine nu le mai pot impune o limita minima de pret. Astfel se va crea o reala concurenta, din care va avea de castigat cumparatorul de la raft.
Ca exemplu se poate da laptele. Daca producatorul primeste 0,80 lei/litru, in raft se gaseste produsul la 4,00 lei/litrul. Nu vi se pare cam mare diferenta?
Acuma ar putea urma un scenariu mai aproape de realitate (cifre luate aleatoriu): producatorul prim ar lua 1,20 lei/litru, procesatorul 1,00 lei/litru si vanzatorul 0,80 lei/litrul, laptele fiind in raft 3,00 lei/litru. Sau ceva asemanator, spre multumirea cumparatorului.
Astfel se prevede o ieftinire a marfurilor din raft cam peste doua luni, dar nu se stie de catre niciuna din parti cam cu cat, pentru ca, in mod sigur, marile magazine mai au de calculat la sange ce si cum, va dati seama.
Dar cum istoria arata ca orice pace a fost urmata de un alt razboi, semnaturile de pe tratat si de pe Cod raman, totusi, relative.
Dan Bota