Razboiul! A trecut un an! Dar câți vor mai fi? Se spune...

Razboiul! A trecut un an! Dar câți vor mai fi? Se spune că viitorul are rădăcini în trecut!

1 148

Poate înțelegând cum, de ce s-au petrecut lucrurile, ai șanse să profilezi viitorul…
Occidentul înaintează spre est (de fapt a înaintat mereu în toate direcțiile, spre America de Sud, spre America de Nord, spre Africa, spre Asia, spre Australia…).
Liberalismul economic, democrația și globalizarea și, mai recent, … digitalizarea informațională au fost motoarele occidentalizării lumii.
Războiul dintre Ucraina și Rusia este un război între viitor și trecut.
Este un război geo-politic pentru mutarea liniei Huntington: revine pe conturul cortinei de fier, revine la granița între catolicismul unificat și ortodocșii suveraniști, rămâne la limitele estice ale UE, include Ucraina și Moldova, se lărgește spre Georgia și Armenia sau cuprinde și parte din estul Rusiei, eventual incluzând Petersburg și chiar Moscova? (așa cum Yugoslavia s-a separat în 6 republici plus un Kosovo separatist și Rusia se poate diviza în 10-20 de republici independente…) .

Occidentul a reușit să mute linia conturată în 1945 mai spre est
incluzând mai întâi Yugoslavia prin anii ’70, apoi Berlinul în 1989, apoi Polonia, Hungaria, și Cehoslovacia în anii ’90, au extins UE (și NATO) în 2004 cu 10 țări estice, și după 3 ani, cu două țări ortodoxe! (România și Bulgaria) în 2007, iar cel mai recent, în 2022 UE a dat statut de preaderare Ucrainei și Moldovei ortodoxe.
În circa 60 de ani (1947-2007) occidentul a mutat linia de separație vest-est de la Berlin la București, iar azi încearcă să o fixeze dincolo de Donețk.
Politic și spiritual aspirațiile elitelor secolului al XIX-lea din Grecia, România, Bulgaria, Rusia și Serbia au fost tot mai mult atrase de valorile occidentale, copiind cultura, instituțiile și chiar semnând alianțe cu occidentalii, îndepărtându-se tot mai mult de orientalism.
Aspirația Rusiei de a guverna de la Moscova ortodoxia, socotită fiind A treia Romă, încă imediat după 1500, a făcut ca tot estul Europei să fie amenințat, dominat sau chiar cucerit de ruși sute de ani, culminând în anul 1989.
Căderea URSS și formarea Federației Ruse și altor 14 state independente a diminuat controlul rusesc în Estul Europei, sugerând… opțiunea către o poziționare liberală în politică și economie după 1992.
Dar eschiva și refuzul occidentului, între 1994 și 2006, de a integra Federația Rusă în instituții și mecanisme europene, i-a făcut pe ruși să se simtă respinși și le-a dat apa la moară imperialiștilor și elitelor să reînvie, direct sau subliminal, mitul supremației celei de a treia Roma.
Mijlocul de atingere a unui astfel de statut, învățat de elitele rusești de la foștii lor stăpâni din Hoarda de Aur, a fost… cruzimea, teroarea aplicată propriului popor, milioanelor de mujici analfabeți. Pedepsele grele, biciuirea, schingiuirea, înrobirea, lagărul deportarea sau spitalul de nebuni i-a făcut pe rușii de rând obedienți și… dependenți de stăpânul lor, un fel de efect Stockholm la scară națională: slăvirea și cultul personalității …șefului suprem înrobitor (țar, dictator, secretar general președinte, autocrat… putând să fi fost denumit).
Astfel elitele se puteau mobiliza spre visul de mărire ca protector al slavismului și ortodoxiei în spațiul european, unii suprapunând visul supremației ortodoxe pe amprenta adâncă a asianismului mongol.
După cum arată dovezile, efectele invaziei mongole au fost multe, răspândite pe fațetele politice, sociale și religioase ale Rusiei. În timp ce unele dintre aceste efecte, cum ar fi creșterea influenței Bisericii Ortodoxe, au avut în general un efect relativ pozitiv asupra ținuturilor Rusiei, alte rezultate, cum ar fi pierderea sistemului „veche” [ˈvʲet͡ɕe] ( adunări populare în țările medievale slave) și centralizarea puterii, au ajutat la stoparea răspândirii democrației tradiționale şi a autoguvernarii în diferitele principate.
Din influențele asupra limbii și asupra formei de guvernare, impactul invaziei mongole este evident și astăzi. Poate că având șansa de a experimenta Renașterea, la fel ca și alte culturi vest-europene, gândirea politică, religioasă și socială a Rusiei ar fi foarte diferită de cea a realității de astăzi !
Dar, rușii, prin controlul mongolilor care adoptaseră multe idei de guvernare și economie de la chinezi, au devenit poate o națiune mai asiatică în ceea ce privește guvernarea, în timp ce rădăcinile creștine adânci ale rușilor au stabilit și au contribuit la menținerea unei legături cu Europa.
Invazia mongolă a fost cea care, poate mai mult decât orice alt eveniment istoric, a ajutat la determinarea cursului de dezvoltare pe care îl vor lua cultura rusă, geografia politică, istoria și identitatea națională.

Deci, pe de o parte occidentul tinde să se extindă cât mai mult spre capătul estic al Europei (spre Urali), pe de altă parte Rusia dorește să reocupe cât mai mult din estul (ortodox) al Europei.
Occidentul face această extindere prin altcineva …Ucraina: îi asigură arme și bani pentru ca ucrainenii să de-a replică și eventual să slăbească mult… cât se poate de mult Rusia, care, cel puțin, să elibereze Ucraina, dacă nu chiar să se dezmembreze.
Rusia încearcă reocuparea Estului Europei prin… sacrificarea vieții a sute de mii de soldați ruși. Modelul sacrificiului pentru victorie a fost stabilit în al doilea razboi mondial, când circa 26 de milioane de oameni au murit dintr-un total de circa 194 de milioane.
Războiul se va termina când occidentul NU va mai livra arme și NU va mai ajuta financiar Ucraina, sau când Rusia va fi frântă de la mijloc ori de elitele demotivate, ori de tinerii soldați și mamele împreună cu tații lor care se vor trezi …digital și apoi se vor împotrivi fizic să mai fie sacrificați.
Deci, aș spune că occidentul va finanța Ucraina încă 5 ani ( *dacă nu apare un conflict în Pacific).
Frângerea Rusiei din interior e puțin probabilă în următorii 5 ani întrucât visul panortodox și obediența sunt caracteristici profunde, care NU se schimbă fără o criza majoră/catastrofală.
Acum risc…
Răspuns final: războiul, probabil, va mai dura încă 5 ani*.

Autor: Dan Ioan Popp

COMENTARII

  1. Mon cher, regurgitezi propaganda westica. In primul rind „civilizatia” westica nu mai are motivatie pentru a exista dapoi sa se mai si extinda. Asta este visul elitelor globaliste. Omul de rind care a descifrat pacaleala cu ” valorile” europene este disperat sa supravetuiasca economic si e ingrozit de ce simte instinctiv ca i se pregateste. Ceilalti, activistii… „amuse themselves to death”. A cam trecut vremea occidentului aka „Jewish managed world”

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.