Razboiul dintre PDL si UDMR,
Prima retragere strategica – o demisie
In razboiul orgoliilor dintre PDL si UDMR, o lupta ce se duce pe foarte multi bani, apare prima „retragere strategica” – demisia ministrului Cseke Attila. Miza este imensa. Dumitru Costin lider in lumea sindicala romaneasca de peste doua decenii spunea ca potul ajunge la cca. 800 de milioane de euro.
Iata cateva reactii la demisie.
Hunor Kelemen: Argumentele lui Cseke sunt pertinente; trebuie o solutie pana la sfarsitul lunii august pentru CNAS
Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, sustine ca decizia colegului sau de formatiune Cseke Attila de a demisiona din functia de ministru al Sanatatii s-a bazat pe niste argumente pertinente, desi a incercat sa-l convinga sa renunte la acest gest, adaugand ca a punctat in sedinta de Guvern de miercuri nevoia identificarii unei solutii pana la sfarsitul lunii august in cazul CNAS.
„Eu, personal, am incercat sa-l conving pe domnul ministru sa renunte la demisie. Vreau sa spun in mod public ca domnul Cseke a fost in fruntea ministerului un om foarte consecvent, foarte devotat sistemului, a facut o treaba buna si a demonstrat ca se poate face o reforma necesara sistemului sanitar. Din pacate, nu am reusit sa-l conving, argumentele lui sunt pertinente si sunt absolut adevarate. Vreau sa-i multumesc public pentru munca depusa in fruntea Ministerului Sanatatii si trebuie sa inteleaga toata lumea ca nu poti face doar reforma, fara o sustinere financiara. Nu poate sa ramana Romania ultimul stat in ceea ce priveste sustinerea sistemului sanitar de la buget”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele UDMR.
Acesta a mai precizat ca trebuie sa inteleaga toata lumea ca problemele din sanatate nu sunt unele „aritmetice”, ci este nevoie de asigurarea unei sustineri financiare pentru a reforma sistemul sanitar. „Vom nominalzia pe cineva in 15 zile. Vom avea in zilele care urmeaza si consultari cu colegii si vom rezolva problemele. Eu am spus si ieri (miercuri – n.r.) in sedinta de Guvern ca pana la sfarsitul lui august trebuie sa gasim o solutie pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, daca vrem intr-adevar un sistem performant. Vom discuta aceste lucruri in coalitie”, a adaugat Kelemen.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat joi demisia din functie, aceasta fiind inaintata primului-ministru. El s-a declarat nemultumit de sumele alocate Sanatatii prin rectificarea bugetara, precizand ca nu a fost consultat.
Roberta Anastase: Demisia lui Cseke Attila este un act unilateral care nu va afecta functionarea Coalitiei
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca demisia ministrului Sanatatii, Cseke Attila, este un act unilateral care nu va avea efecte in ceea ce priveste functionarea coalitiei de guvernare.
“Demisia ministrului Cseke Attila este un act unilateral. Vom avea o discutie in coalitie in urma careia vom putea numi un nou ministru la acest portofoliu. Decizia domnului ministru de a demisiona nu va afecta functionarea coalitiei de guvernareâ€, a declarat Roberta Anastase.
De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca Ministerul Sanatatii va ramane in continuare al UDMR-ului.
V. Ponta despre demisia lui Cseke: Un gest de onoare, dar inutil; cred ca UDMR va ramane la guvernare
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru AGERPRES, comentand demisia ministrului Sanatatii, Cseke Atilla, ca, din punctul sau de vedere, „este un gest de onoare, dar e un gest inutil”.
„Este foarte clar ca Guvernul Boc nu mai da bani pentru Sanatate, pentru Educatie, pentru oameni, ci da bani doar pentru campanie electorala. Din pacate, Sanatatea, Educatia, Politia, toate celelalte sunt sacrificate, dar ca Cseke, spre deosebire de Funeriu sau Igas, probabil ca mai are inca un pic de onoare si un pic de respect pentru el insusi”, a afirmat Ponta.
Intrebat daca, din punctul sau de vedere demisia lui Cseke Atilla ar putea determina iesirea UDMR de la guvernare, liderul PSD a spus ca nu crede asa ceva.
„Nu, nu cred. Cred ca domnul Marko Bela si cu domnul Kelemen Hunor vor ramane la guvernare cu oricine si in orice conditii, doar sa ramana la guvernare”, a mai spus Ponta.
Daniel Constantin (PC): Cseke Attila nu a acceptat sa fie partas la ingroparea sistemului de sanatate
Ministrul Cseke Attila trebuie felicitat pentru ca nu a acceptat sa fie partas la ingroparea sistemului de sanatate, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele PC, Daniel Constantin.
„Sunt foarte multi ministri si foarte multi parlamentari care sunt frustrati ca se iau decizii fara ei si sunt nevoiti sa le sustina. Niciunul insa nu a avut curajul sa iasa din rand. Tocmai de aceea cred ca este de felicitat Cseke Attila. Nu a acceptat sa fie partas la ingroparea sistemului de sanatate. Sper ca UDMR sa realizeze, in al 12-lea ceas, ca asa vor fi tratati in continuare, de partenerii lor de guvernare, Basescu si PDL”, a spus liderul PC.
Potrivit acestuia, in conditiile in care UDMR va accepta o noua numire, „inseamna ca accepta un compromis care afecteaza sanatatea a 22 de milioane de romani”. „Practic, prin aceasta demisie PDL si Basescu au ales sa gireze un sistem sanitar in care banii merg la partid pentru campania electorala, in loc sa merga la sistemul de sanatate. PDL va ramane in istorie un partid care a pus pe primul loc interesul personal in locul interesului romanilor”, a precizat Daniel Constantin.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat joi demisia din functie, aceasta fiind inaintata primului-ministru. El s-a declarat nemultumit de sumele alocate Sanatatii prin rectificarea bugetara, precizand ca nu a fost consultat.
Tudor Ciuhodaru (PC): Demisia ministrului Sanatatii – o manifestare de orgoliu
Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat conservator, a catalogat, joi, demisia ministrului Sanatatii, Attila Cseke, ca pe o manifestare de orgoliu fara nicio legatura cu onoarea.
„A preferat sa ramana acolo fara a fi afectat de mortile evitabile din mandatul sau, care se adauga celor 60.000 de morti evitabile datorate organizarii sistemului pe care l-a condus spre esafod. Moartea copiilor de la Maternitatea Giulesti, moartea pacientilor din fata spitalelor desfiintate sau sincopele mortale in tratamentul pacientilor inclusi sau exclusi in programele nationale de sanatate nu au dus la demisii, ci la noi taieri”, a declarat, pentru AGERPRES, Tudor Ciuhodaru.
Deputatul PC i-a reamintit ministrului Cseke Attila faptul ca ar fi putut „trata” subfinantarea din sistemul sanitar romanesc votand initiativa legislativa care prevedea alocarea a 5% din PIB pentru sanatate. „Ministrul nu a votat initiativa legislativa prin care ceream 5% din PIB pentru sanatate si nici nu a demisionat cand Sanatatii i s-a alocat un buget mizer”, a spus Ciuhodaru.
In opinia sa, doar depolitizarea sistemului si transparenta in cheltuirea fondurilor din sanatate alaturi de politici privind organizarea spitalelor, asistenta primara, pretul medicamentelor si resursele umane din sanatate pot constitui bazele unui nou sistem sanitar. „Unii au numit aceasta demisie un gest de onoare, dar domnul ministru precizeaza ca acest gest a fost determinat doar de nemultumirea provocata de faptul ca premierul nu l-a consultat la rectificarea bugetara. Pare chiar un act de justitie faptul ca domnul Boc are aceeasi deschidere la dialog cum a avut si ministrul Sanatatii fata de pacienti, medici, asistenti, farmacisti. Nu, nu este un act de onoare, ci doar o mare rabufnire de orgoliu. Asteptam doar ca acest orgoliu sa fie contagios printre cei care conduc sanatatea cu carnete de partid”, a spus Ciuhodaru.