Reabilitarea caselor traditionale

Reabilitarea caselor traditionale

0 376

Localitatea Prejmer are o mostenire culturala inestimabila lasata de catre populatia saseasca. Acest lucru se reflecta si in spatiul construit, care, cu toate ca a suferit transformari de-a lungul anilor, pastreaza aerul specific satelor sasesti, in ultimii ani transformarile in spatiul construit s-au accelerat (in cele mai multe cazuri interventii nepotrivite, facute dupa gustul beneficiarilor), tendinta de dezvoltare a localitatii fiind evidenta. Acest fapt implica necesitatea delimitarii zonei de protectie a spatiului construit care pastreaza caracterul traditional si a unor reguli de baza, care sa stabileasca modul in care se vor face interventiile in aceasta zona.


?


Reguli de baza pentru interventii


Pentru a stabili modul in care se vor face interventiile in aceasta zona a fost elaborat un studiu pentru gasirea unor solutii care sa conserve spiritul traditional si mostenirea lasata de populatia saseasca. Despre acest studiu, primarul comunei Prejmer, Serban Toderica, ne-a declarat: “Studiul propune dezvoltarea, transformarea si completarea fronturilor stradale existente intr-un mod organizat, prin stabilirea unor reguli de construire a caselor si imprejmuirilor, de folosire a materialelor de constructie, precum si stabilirea unei palete cromatice de vopsire a fatadelor”.


?


Stabilirea limitelor de protectie


Zona de interes traditional istoric s-a stabilit ca fiind vechea vatra a localitatii, in care s-a inclus si zona unde s-au asezat romanii si care pastreaza caracterul traditional zona de langa biserica ortodoxa veche si strada Romanilor.


Zona de protectie cuprinde constructiile de pe urmatoarele strazi: str. Noua (pana la intersectia cu str.Garii), str. Campului, str. Broastei, str. St. Ludwig Roth, str. Mare, str. Brasovului (incepand de la str. Plopilor pana la cimitirul evanghelic), str. Cenusii, str. Morii, precum si strazile de legatura intre ele ca: str. loan Cuza, str. Izvoarelor, str. Scolii, str. Magazinului, str. Honterus, str. Mica, str. Mihai Viteazul.


“Pentru realizarea unui spatiu fluent din punct de vedere al discursului arhitectural traditional, precum si marirea calitatii acestuia se propune ca autoritatile sa duca o politica sustinuta pentru conservarea caselor care pastreaza caracterul traditional, modificarea fatadelor celorlalte constructii precum si incurajarea de noi constructii pe terenurile ramase libere, pentru completarea frontului stradal. Autoritatile vor acorda o atentie deosebita la eliberarea autorizatiilor de constructie in zona cuprinsa in interiorul limitei de protectie”, a precizat primarul din Prejmer.


?


Interventiile in zona de protectie


Pentru constructiile care pastreaza caracterul traditional, in special cele care au frontonul tesit, se propune ca interventiile din viitor sa fie cat mai mici, iar daca acestea vor fi necesare, sa se faca studiat. Se va lua in considerare integrarea lor in ansamblul construit al strazii (vor fi necesare studii de fatada, desfasurari stradale, etc.). Tratarea constructiilor din punct de vedere al texturii, materialelor, decoratiei se va face unitar cu gardurile. Acestea se vor realiza din zidarii inalte ca cele traditionale. Portile de acces se vor realiza numai din lemn sau metal, vopsite (recomandabil lemn).


In cazul in care constructia se va extinde sau mansarda, lucrarile se vor face ca si cand constructia si-a urmat cursul evolutiv traditional (pastrarea raportului plin – gol).


?


Decorarea caselor


Decorarea constructiei se va face la libera alegere a arhitectului care va proiecta casa. Modificarea fatadei (casei) se va face impreuna cu a gardului (unde este cazul). Tratarea acestora din urma se va face unitar cu constructia.


Paleta cromatica propusa are la baza nuante de maro, ocru, verde si gri, care sunt saturate pana la alb. Astfel a rezultat un paletar de 41 culori care va sta la baza vopsirii fatadelor.


Culorile propuse pentru vopsirea portilor, soclului au la baza culori ca rosu, verde, maro. Nuantele de culoare vor fi inchise pana la negru.


?


Materiale de constructie


Constructiile se vor realiza din caramida sau materiale durabile. Acoperisurile vor fi in sarpanta cu pante cuprinse intr 35?si 45?. “O mare atentie se va acorda hidroizolatiilor. Zidurile vor fi tencuite si zugravite. Textura tencuielilor va fi fina si nu se recomanda tencuieli cu asperitati, stropite, etc. Recomandabil pentru tencuieli si vopsitorii este folosirea tehnologiilor traditionale (mortare de var si zugraveli de apa)”, a mai adaugat Serban Tododerica.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.