Reactii ale clasei politice la Raportul CE pe JUSTITIE

Reactii ale clasei politice la
Raportul CE pe JUSTITIE

0 231

Am selectat cateva din reactiile clasei politice la Raportul intermediar pe Justitie, difuzat joi de catre CE, convinsi ca cei mai multi dintre cei citati nu l-au citit. Cele mai multe reactii sunt tributare culturii liderului respectiv si intereselor politice de moment.

Mircea Geoana, presedintele Senatului, liderul Partidului Social Democrat, s-a declarat dezamagit de faptul ca, in Raportul Comisiei Europene, „se amesteca nejustificat subiectul legat de continuarea reformelor in justitie cu subiecte legate de fonduri europene pentru Romania”.
Faptul „trebuie combatut foarte energic de institutiile statului roman”, a afirmat liderul social-democrat.
El a subliniat ca justitia din Romania „nu se rezuma la cateva dosare ale politicienilor, ci se refera la reformele extrem de intarziate din domeniul justitiei aplicate pentru cetateni”.
„Cred ca aceasta este obligatia Guvernului si a Ministerului Justitiei, de a arata progres nu doar pe ceea ce indica CE ca este important, ci si pentru cetateanul roman”, a spus presedintele Senatului.
Mircea Geoana a mai spus ca, in ceea ce priveste dosarele de mare coruptie din Parlament, cu referire directa la colegul din PSD, Adrian Nastase, „subiectul este eliminat”, iar din punctul de vedere al Codurilor care guverneaza zona justitiei, Parlamentul Romaniei asteapta de la Ministerul Justitiei propunerile pentru a le putea dezbate in procedura de maxima urgenta, asa cum s-a stabilit la nivelul Coalitiei.
„In acest moment, este un grad de insatisfactie semnificativa in opinia publica romaneasca fata de calitatea, viteza si transparenta justitiei din Romania. Este multa treaba de facut, raportul nu face decat sa prelungeasca preocuparile CE, dar cred ca si preocuparile noastre romanesti sunt mai profunde decat cele pe care Raportul le-a mentionat”, a precizat liderul social-democratilor.

Roberta Anastase (democrat-liberali), presedintele Camerei Deputatilor, si-a manifestat dorinta ca pe viitor, Parlamentul Romaniei, criticat in raportul intermediar al CE, „sa nu mai constituie un factor de blocare a procesului justitiei”.
„Imunitatea trebuie sa se refere exclusiv la declaratii politice si la votul exprimat in Parlament. (…) Sper ca raportul CE sa fie mult imbunatatit in forma lui din vara”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Raportul intermediar al Comisiei Europene privind justitia din Romania, dat publicitatii la Bruxelles, este unul tehnic si trebuie apreciat ca fiind „obiectiv si echilibrat”.
„Raportul contine un inventar faptic al elementelor de progres si al intarzierilor in implementarea reformelor din justitie, precum si pasii pe care Romania trebuie sa-i faca pana la raportul din vara. Raportul politic al CE, care va contine, atat evaluari, cat si recomandari, va fi redactat in luna iulie”, a afirmat Predoiu.
Ministrul Justitiei a mentionat ca Romania trebuie sa acorde angajamentelor pe care le are in prezent cu Comisia Europeana aceeasi prioritate si importanta pe care a acordat-o indeplinirii unor obiective similare in perioada de preaderare la UE.
Catalin Predoiu a spus ca unele evolutii recente „de ultima ora” nu au fost cuprinse in raport, probabil din cauza timpului scurt, in ceea ce priveste procedurile de redactare de catre expertii europeni.
Ministrul Justitiei a spus ca raportul CE arata necesitatea unei dezbateri publice asupra proiectelor de coduri (penal, de procedura penala, civil, de procedura civila – n.r.).
„Saptamana urmatoare, voi inainta Guvernului un memorandum care sa contina o propunere concreta privind modalitatea de adoptare a acestor coduri. Aceasta modalitate va incerca sa concilieze punctele de vedere ale celor doua partide care compun coalitia de guvernare – PD-L si PSD”, a spus ministrul Justitiei.

Victor Ponta, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, a declarat ca rapoartele privind reforma justitiei in Romania, prezentate de Comisia Europeana, i se par, „de fiecare data, mai indepartate de realitatea din tara noastra”.
„Rapoartele Comisiei Europene pe justitie mi se par, de fiecare data, mai indepartate de realitatea din Romania. Noi traim in tara in care criminalii sunt pusi liberi, in tara in care procesele dureaza 6-7 ani, in tara in care o parte dintre magistrati sunt nemultumiti de conditiile de munca, o tara in care nu se mai fac investitii in infrastructura sistemului justitiei si, o data la sase luni, apar pareri despre 2-3 dosare”, a spus ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul.
El a precizat ca este de acord doar cu concluziile raportului, insa continutul reflecta o lipsa de contactare la realitatea justitiei.
„Pentru mine, care traiesc in Romania, justitia nu este nici la Bruxelles, nici la Parlament. Justitia este cea de zi cu zi, din judecatoriile si tribunalele din Romania. Aceea este o justitie foarte rea, neperformanta si in rapoartele Comisiei Europene nu se mai vorbeste de ea”, a concluzionat ministrul Victor Ponta. In ce priveste punctul de vedere al tanarului ministru PSD, daca tot ce spune este adevarat, nu avem motive sa nu-l credem – traim cu totii calvarul JUSTITIE, ne intrebam de ce tot vorbeste si nu se apuca de treaba, sa faca ceva?

Virgil Andreies, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, pentru AGERPRES, ca raportul Comisiei Europene este „un raport tehnic, obiectiv, realist, care constituie un semnal de alarma pentru autoritatile romane”.
„In ceea ce priveste CSM, vreau sa va spun ca ne-am stabilit foarte clar prioritatile in acest an, pornind, pe de o parte, de la conditionalitatile din Mecanismul de cooperare si verificare, iar, pe de alta parte, de la vulnerabilitatile din sistemul judiciar”, a afirmat Andreies.
Presedintele CSM a precizat ca unele masuri sunt deja in curs de implementare, iar altele urmeaza sa fie aplicate dupa un calendar clar, deja stabilit.
Virgil Andreies a anuntat ca raportul CE va fi discutat in prima sedinta de plen a CSM, iar in functie de concluziile care se vor degaja urmeaza sa fie actualizate prioritatile pentru anul 2009.
„Nu pot sa vorbesc in numele autoritatilor romane, ci doar in numele CSM. Eu vreau sa va asigur ca, in cele sase luni, vom da niste semnale foarte clare pe vulnerabilitatile din sistem, astfel incat eu privesc viitorul raport de tara cu un optimism ponderat”, a aratat Virgil Andreies.
Potrivit acestuia, raportul CE contine aprecieri in ceea ce priveste CSM, lucru care reprezinta o recunoastere a rezultatelor pe care Consiliul le-a obtinut in ultima perioada de timp, dar si pe parcursul anului 2008.
„Acest lucru constituie doar un punct de pornire. Eu sper ca argumentele pe care le aducem in continuare si nu neaparat Comisiei Europene, pentru ca interesul este ca sistemul judiciar romanesc sa fie performant pentru Romania, sa fie hotaratoare pentru obtinerea unui raport pozitiv in vara”, a afirmat presedintele CSM.

Sergiu Andon, vicepresedintele Partidului Conservator, fara discutie un emeninent jurist, a declarat ca starea justitiei nu a progresat, reforma din sistem nu a inceput, iar Raportul intermediar al Comisiei Europene reflecta realitati din interior cunoscute foarte bine din tara.
„Din fericire, Raportul Comisiei Europene este din nou cu semnale critice, chiar daca aceste semnale sunt extrase uneori din constatari de suprafata si nu din profunzime. Spun ‘din fericire’, pentru ca starea justitiei nu a progresat, reforma justitiei nu a inceput, iar caracterul scandalos al unor intamplari legate de justitie s-a accentuat, divulgand boli adanci. Expertii europeni monitorizeaza, din pacate, unele aspecte de suprafata si creeaza in retorica interna inclinatia de a se primi cu rezerve concluziile”, a spus Sergiu Andon.
Potrivit acestuia, chiar daca concluziile din raport „sunt extrase din unele constatari imprecise, cum ar fi exagerarea importantei procedurii parlamentare legate de dosarele lui Adrian Nastase”, „este bine ca se conchide faptul ca lupta anticoruptie nu este convingatoare, pentru ca aceasta este si realitatea”.

Ioan Ghise, senatorul liberal, membru al Comisie juridice, referindu-se la documentul Comisiei Europene spune ca ” CE pune un tip de presiune psihologica pentru a exista o alta atitudine politica a Parlamentului fata de inaltii demnitari”.
El considera ca aprecierile CE la adresa activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) se inscriu in acelasi registru.
„Laudele aduse ANI si DNA se asociaza. N-am avut, pana acum, niciun important demnitar condamnat de justitie si atunci s-ar pune in discutie eficacitatea DNA. Este cu semnul intrebarii de ce Comisia Europeana insista ca Parlamentul sa dea un anume vot politic”, a mai afirmat Ghise.
Senatorul a apreciat ca raportul CE nu va incuraja initiativele de modificare a Constitutiei Romaniei, potrivit unor studii recente efectuate de Comisia prezidentiala de reforma a sistemului constitutional romanesc.
„Comisia Europeana trebuie sa recunoasca fiecarei tari dreptul de a avea o Constitutie. Constitutia se modifica in concordanta cu initiativa majoritatii parlamentare si vointa poporului, nu in concordanta cu un raport bianual al CE”, a precizat Ghise.

Daniel Buda (democrat-liberal), presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a declarat ca fostul guvern se face vinovat de deficientele sesizate de raportul Comisiei Europene (CE) in ceea ce priveste justitia din Romania.
„Vinovatia apartine in exclusivitate fostului guvern, pentru ca el este responsabil
de regresele care au fost constatate la nivelul justitiei. De asemenea, la nivelul Parlamentului, acesta pana la urma este vinovat, pentru ca a blocat intr-o oarecare masura sau in buna masura trimiterea in instanta, spre cercetare, a dosarelor de mare coruptie”, a spus Daniel Buda.
El si-a exprimat speranta ca noua formula de guvernare, dar si noul Parlament vor remedia problemele constatate de raportul Comisiei Europene. In context, Daniel Buda a admis ca, in ceea ce priveste cazul Adrian Nastase, „a existat o stangacie la nivelul Comisiei juridice”.

Adrian Severin (social-democrat) , europarlamentarul, a declarat ca Raportul intermediar privind justitia, desi nu doreste a exprima analiza politica a Comisiei Europene, nu constituie nicio evaluare a faptelor, ci o incercare a expertilor CE de a-si apara – este drept, intr-un limbaj mult diluat si mai prudent – evaluarile din raportul anterior.
„Sub cuvant ca sunt consemnate faptele, expertii sugereaza si evaluarea vinovatiilor. Din moment ce vina este indreptata spre Parlament, iar meritele sunt puse in contul Parchetului, atentia e dirijata intr-o directie gresita, favorizandu-se nu lupta impotriva coruptiei, ci politizarea acesteia, spre satisfactia si protectia adevaratilor corupti si corupatori. Un mecanism de verificare care permite asemenea derapaje nu e un mecanism bun si, de aceea, el trebuie amendat”, a explicat Adrian Severin.

Renate Weber, europarlamentarul liberal, considera ca o adevarata reforma a justitiei trebuie facuta, dar „nu de dragul Uniunii Europene”, ci pentru ca aceasta este absolut necesara romanilor.
„In mod categoric, unele dintre aspectele semnalate de Raportul intermediar privind reforma justitiei in Romania sunt intemeiate”, a declarat Renate Weber.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.