Reactii la decizia CCR

Reactii la decizia CCR

0 215

Suntem intr-o situatie fara precedent, cand o decizie a intervine in timpul derularii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului – declara cu o vadita deruta reprezentantul Guvernului Boc, Ioana Munteanu.
„Guvernul a luat act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea educatiei si asteapta motivarea acesteia, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. „Dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale, Guvernul se va consulta cu Parlamentul privind procedura care se impune in cazul Legii Educatiei Nationale, avand in vedere ca suntem intr-o situatie fara precedent, cand o decizie a Curtii Constitutionale intervine in timpul derularii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului”, a precizat Muntean.
Potrivit acesteia, Guvernul apreciaza, in continuare, ca Legea Educatiei Nationale este extrem de importanta in cadrul procesului de reformare a statului si a sistemului educational din Romania.

„Decizia de astazi nu spune ca Legea este neconstitutionala, ci se focalizeaza pe procedura”, a mai declarat Ioana Muntean la finalul sedintei de Guvern. „Legea Educatiei reprezinta o urgenta, speram ca prin dialog, legea sa poata intra in vigoare cat mai repede”, a precizat purtatorul de cuvant.
Ioana Muntean a adaugat ca dupa publicarea motivarii CCR, premierul doreste sa se consulte cu Parlamentul pentru a vedea mai departe care sunt pasii de urmat, avand in vedere ineditul acestei situatii. „Nu s-a mai intamplat niciodata ca pe parcursul unei proceduri de angajare a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe un proiect de lege, Curtea Constitutionala sa declare procedura neconstitutionala”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

PSD si PNL au ajutat Parlamentul in lupta cu Cotroceniul si Guvernul
Presedintele PSD Victor Ponta si presedintele PNL Crin Antonescu au salutat, miercuri, decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala angajarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei.
„Salut faptul ca la CCR nu se executa toate dispozitiile politice si ca au fost consecventi cu ce au spus acum un an. Saptamana viitoare legea poate intra in plenului Senatului si putem avea o lege buna si echilibrata, iar Guvernul Boc – nimeni nu mai stie a cata oara – a mai picat testul competentei si al bunului simt”, a declarat si liderul PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca Legea educatiei este neconstitutionala constatand ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern deoarece si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara.

Antonescu considera decizia CCR drept „un pas spre restabilirea rolului principal al Parlamentului in procesul de legiferare”, in timp ce Ponta a apreciat faptul ca judecatorii Curtii „nu executa toate deciziile politice”.
„Decizia Curtii este una corecta, consecventa cu decizia anterioara, pe care o salut, fiind un pas spre normalitate si pentru restabilirea rolului principal al Parlamentului in procesul de legiferare. (…) Cred ca in momentul acesta Guvernul are de invatat ca nu poate face chiar orice in tara asta, exista Parlament, exista Curte Constitutionala”, a declarat Crin Antonescu.
„Este de salutat si atitudinea domnului Hardau, care, chiar daca este un om al puterii, in calitate de sef al Comisiei de invatamant, s-a pronuntat in aceasta chestiune ca un adevarat parlamentar si un adevarat om al scolii”, a mai spus Antonescu, referindu-se la presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Mihail Hardau (PDL), care s-a declarat „bucuros de faptul ca Legea educatiei revine acolo unde trebuie, in Parlament”.
„Dupa acest verdict, angajarea raspunderii Guvernului cade, ca atare nici motiunea de cenzura nu mai are obiect”, a precizat presedintele PNL.

UDMR sufocat de suparare!
Liderul Marko Bela a declarat dupa decizia CCR ca va convoca forurile de conducere ale Uniunii si se va consulta cu grupurile parlamentare. „Trebuie sa vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problema inclusiv in ceea ce priveste invatamantul in limba materna, pentru ca eu am fost convins ca vom reusi de data aceasta sa eliminam toate dispozitiile discriminatorii care au mai ramas in actuala lege a invatamantului si, intr-adevar, sa nu mai avem niciun fel de ingradiri privind invatamantul in limba materna, si nu s-a reusit acest lucru. (…)
Nu pot afirma ca partenerii nostri au impiedicat in acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca intr-o coalitie si in programul asumat de coalitie sa figureze si obiective privind largirea drepturilor minoritatilor”, a declarat presedintele UDMR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.