Reactiile FMI confirma slabele performante guvernamentale!

Reactiile FMI confirma slabele performante guvernamentale!

0 142

Jumatate din banii ce urmeaza sa fie acordati in urmatoarele doua transe, in cadrul acordului stand-by semnat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, vor fi directionati catre Bugetul de stat, care acopera si cheltuieli cu pensii si salarii, o decizie oficiala in acest sens nefiind luata pana prezent, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
“Banii acordati vor intra in trezorerie, dupa care vor fi distribuiti. Bugetul acopera si cheltuielile cu pensiile si salariile”, a afirmat Sebastian Vladescu, adaugand ca “in principiu asa a fost stabilit”, dar ca pozitia oficiala va fi comunicata cand va fi semnata scrisoarea.
In privinta unei eventuale derogari ce presupune alocarea unor sume suplimentare la bugetul de stat dupa epuizarea celor doua transe, oficialul MFP a precizat: “Sper sa nu mai avem nevoie de o derogare pentru a veni bani la bugetul de stat. Sper ca incasarile sa mearga normal, sa ne putem finanta coerent si sa avem o crestere economica, ceea ce va insemna ca design-ul bugetului este functional”.
Totodata, acesta a adaugat ca masurile cuprinse in documentul transmis Romaniei de FMI nu sunt radicale, ci unele tehnice.
“Nu sunt masuri radicale, sunt tehnice, nu afecteaza bugetul, cheltuielile”, a declarat Vladescu.
Presedintele Comisiei de munca, familie si protectie sociala din Senat, Cristian Radulescu, a declarat joi, la un post privat de televiziune ca Fondul Monetar International se gandeste foarte serios daca jumatate din transele care pot sa fie acordate vor mai fi dirijate catre pensii si salarii.
“Nu stiu daca se va gasi loc de mai bine, fiindca, ce am inteles eu din discutiile de astazi (n.r joi) este ca FMI se gandeste foarte serios daca jumatate din transele care trebuie sa fie acordate vor mai fi dirijate catre pensii si salarii, modalitate neuzuala si care ne-a fost acordata noua, ca sa zicem asa, ca o clauza de favor, cu ocazia primelor transe. In mod obisnuit, banii acestia de la FMI trebuie sa mearga catre balansarea generala a bugetului, cresterea increderii in piata bancara, acordarea de credite”, a explicat Radulescu, referindu-se la faptul ca FMI a trimis autoritatilor romane un document ce cuprinde masuri de revizuire a acordului stand-by.

Nerealizarea angajamentelor atrade modificarea acordului
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat insa, pentru Agerpres, ca “nerealizarile la anumite tinte convenite de Romania cu FMI nu sunt atat de importante incat sa impuna modificarea Acordului Stand-By”. El a precizat ca se vor da noi termene pentru lucrurile care nu s-au facut.
“Exemple, in acest sens, pot fi Legea Pensiilor, Legea Responsabilitatii Fiscale sau monitorizarea intreprinderilor publice care au datorii. De asemenea, trebuie stabilita o noua tinta pentru arierate. Acestea sunt lucrurile care se discuta in aceste zile”, a precizat pentru Agerpres reprezentantul Romaniei la FMI, adaugand ca “indepartarile in unele sectoare de tintele stabilite anterior nu sunt atat de grave incat sa necesite modificarea Acordului Stand-By. Este vorba de anumite intarzieri, dar nicidecum de iesirea din program”.
Un punct de vedere asemanator a fost exprimat joi si de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, la iesirea de la discutiile cu Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice: “Masurile cuprinse in documentul primit de Romania de la Fondul Monetar International nu sunt radicale, ci vizeaza modul de implementare a recomandarilor pe care statul roman trebuie sa le aplice. Nu sunt masuri radicale. Dar sunt nevoi, si discutam despre solutiile prin care Guvernul sa raspunda acestor nevoi. Analizam modul de implementare si modificarile, daca este necesar, si vedem care sunt ariile in care au fost inregistrate progrese”, a afirmat Franks, care a apreciat ca acestea sunt proceduri standard.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.