Reactualizeaza Casa Verde, dar la jumatate fata de 2008

Reactualizeaza Casa Verde,
dar la jumatate fata de 2008

0 122

In octombrie 2008 pe site-ul Ministerului Mediului condus de A. Korodi se lansa programul “Casa Verde”. Ziarele au preluat imediat acesta stire sub titluri promitatoare precum “Casa Verde, o viitoare mega-afacere”…Declaratiile oficiale prevedeau ca „pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si minieoliene. Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrica sau incalzire”, precizand ca factura de apa calda ar putea fi redusa in medie cu aproximativ 60%, iar cea de incalzire cu aproximativ 30%. Din 5 ianuarie, persoanele fizice care doresc sa beneficieze de programul Casa Verde, adica de o subventie de 90% din costurile necesare achizitiei si montarii unui sistem de incalzire bazat pe energii verzi, trebuie sa aleaga in functie de tipul de echipament dorit unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, validati de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM)… beneficiarul realizeaza un proiect, iar compania ii emite o nota de acceptare in baza careia AFM suporta 90% din cheltuieli. ..Banii intra direct din conturile AFM in cele ale firmei… Subventia nu poate fi insa mai mare de 25.000 de lei.”
Totul parea extrem de convenabil dar se pare ca ceva n-a multumit financiar Guvernul de atunci si nici pe urmatoarele deoarece Programul „Casa Verde” ar putea fi relansat de abia peste o luna, daca ar fi sa credem ce a declarat actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Desi subventiile scad considerabil fata de 2008, ministrul spune ca ar putea fi acordati intre 2.000-2.500 euro pentru fiecare beneficiar in vederea subventionarii instalatiilor de energie regenerabila. Suma totala se ridica la 250 de milioane de lei si va fi alocata din Fondul de Mediu. „Casa Verde” este un program privind inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu unele care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme de energie regenerabila. Scopul primordial al programului este sa inlocuiasca arderea combustibililor fosili cu sisteme alternative de energie pentru a reduce cat mai mult cantitatea de dioxid de carbon emis in atmosfera. Ca scopuri secundare, orice investitie da de lucru pe piata si asigura colectarea unui venit suplimentar la bugetul de stat, pastrarea locurilor de munca, dezvoltarea activitatilor din sectorul de constructii si instalatii.
Subventia va reprezenta cam jumatate din valoarea investitiei. Ministrul Mediului sustine ca in vederea aplicarii programului s-a inspirat dupa modelul care functioneaza de cativa ani in Ungaria.
”Eu sper ca in luna iulie, sfarsitul lunii iunie, sa-i dam drumul. Am luat, partial, modelul din Ungaria care functioneaza de cativa ani. Stiti de unde au dat ei bani? Din vanzarea unitatilor de emisii de dioxid de carbon. Si au dat de aici si pentru izolare termica, nu numai pentru Casa Verde. Noi dam bani, deocamdata, din Fondul de Mediu.
Eu nu accept ca nu putem face acest proiect… Cineva care vrea sa puna o centrala solara va primi o anumita suma fixa, care va insemna cam intre 2.000-2.500 euro. In rest, pune banii el, vine cu un formular, cu un cont bancar, cu factura emisa cand receptioneaza. Evident noi vom testa (n.red. modul in care se folosesc banii). Probabil nu vom putea controla 100%, dar asta nu inseamna sa omori un proiect.
Acum facem tot felul de analize. Am zis ca daca nu pornim acest proiect, putem sa stam inca un an de zile si sa ne uitam la bani. In momentul de fata, eu as putea sa cheltui 1,8 miliarde de lei din Fondul de Mediu, plus sa angajez inca 2,6 miliarde de lei. Deci, 250 milioane lei sunt prevazute.
Vom avea un prim anunt si vom testa care este necesarul pentru alocarea unor sume. Nici la programul „Rabla” nu am banuit ca vor fi 600 milioane de lei cheltuiti, pentru 160.000 de masini. Se pare ca vor fi de ajuns pentru ca nu vreau sa cheltuim toti banii din Fondul de Mediu pe programul „Rabla”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.